Презентація до розробки уроку з історії України для 10 класу на тему: "Утворення Директорії. Державотворення періоду Директорії."

Про матеріал
Презентація, матеріал до уроку з історії України для 10 класу за темою: "Утворення Директорії. Державотворення періоду Директорії."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Утворення Директорії. Державотворення в УНР періоду Директоріїppt_x

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань учнів. Завдання: дати стверджувальну або заперечну відповідь1. Гетьманський переворот відбувся 29 квітня 1918р.2. На зміну УНР було проголошено Республіку Україну.3. В руках гетьмана зосереджувалась законодавча влада.4. За аграрною реформою приватна власність на землю була недоторканою.5. Обмеження свобод для робітників6. Головою Ради Міністрів став Ф. Лизогуб.7. Українську Академію Наук було відкрито в жовтні 1918р.8. Першим Президентом УАН був В. Вернадський.9. Грамоту П. Скоропадського про федерацію з майбутньою небільшовицькою Росією було оголошено 14 листопада 1918р.10. Однією з причин падіння гетьманського режиму була відсутність дієздатної регулярної української армії.

Номер слайду 3

Перевір себе1. Так2. Ні3. Ні 4. Так5. Так6. Так7. Ні8. Так9. Так10. Так

Номер слайду 4

План уроку1. Утворення Директорії УНР.2. Антигетьманське повстання.3. Ідейні засади державотворення у Декларації Директорії УНР.4. Державотворча діяльність Директорії УНР.5. Історичне значення державотворчої діяльності Директорії УНР.

Номер слайду 5

“… повстання під проводом Директорії - … друга Велика Українська. Революція… листопадова Українська Революція…” М. Шаповал “Велика Революція і українська визвольна програма”.

Номер слайду 6

У ніч з 13 на 14 листопада 1918 р. в Києві на засіданні Українського Національного Союзу створено орган УНР – Директорію. Директорія УНР- тимчасовий орган державної влади УНР, створений для керівництва повстанням проти гетьмана П. Скоропадського. Після перемоги – найвищий орган державної влади УНР.

Номер слайду 7

Склад Директорії Члени: С. Петлюра. П. Андрієвський. А. Макаренко. Ф. Швець. Голова – В. Винниченкоppt_x

Номер слайду 8

15 листопада 1918р. – початок повстання.18 листопада 1918р. – вирішальний бій під Мотовилівкою.14 грудня 1918р. – вступ до Києва військ Директорії.18 грудня 1918р. – прибуття Директорії до Києва.26 грудня 1918р. – сформовано уряд – Раду Народних Міністрів.

Номер слайду 9

Зречення гетьмана П. Скоропадського.“Я, гетьман усієї України, протягом семи з половиною місяців прикладав усіх своїх сил, щоб вивести край з того тяжкого становища, в якім він перебуває. Бог не дав мені сил справитись із цим завданням, і нині я, з огляду на умови, які тепер склались, керуючись виключно добром України, відмовляюся від влади”.14 грудня 1918рppt_x

Номер слайду 10

С. Петлюра та В. Винниченко. Київ, грудень 1918р.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Проголошення Декларації Директорії на Софійському майдані. 1918р.

Номер слайду 13

"... До повного вирішення земельної реформи... всі дрібні селянські господарства і всі трудові господарства залишаються у руках попередніх їх власників непорушними, а решта земель переходить у користування безземельних і малоземельних селян... ця постанова стосується також монастирських, церковних і казенних земель...... Директорія одмінила всі закони і постанови гетьманського уряду у сфері робітничої політики. Відновлено восьмигодинний робочий день. Знов колективні договори, право коаліцій і страйків, також усю повноту прав робітничих фабричних комітетів...... Директорія є тимчасова влада революційного часу... Директорія передасть свої повноваження тому ж самому народові... право управління й порядкування належить тільки тим класам, які є і основою громадського життя, які творять матеріальні та духовні цінності, які кров'ю та життям своїм вступили до боротьби з руйнуючими силами сучасного ладу... Влада в УНР має належати лише працюючим класам - робітництву та селянству... Так звані "пануючі класи", класи земельної промислової буржуазії доказали свою цілковиту нездатність в управлінні державою... було злочинним допустити ці класи до участи в правлінні країною... ці класи не мають права голосу порядкуванню державою...... Директорія пропонує трудовому селянству вибрати своїх делегатів на Конгрес Трудового Народу України... Міському робітництву вибрати своїх делегатів на Конгрес Трудового Народу України...... Трудовій інтелігенції: робітникам на полі народної освіти, лікарським помічникам, народним кооперативам, служачим у конторах так само вибирати своїх представників на Трудовий Конгрес.... Конгрес матиме всі верховні права і повновласть вирішувати всі питання соціальної економічного та політичного життя Республіки... Трудовий Конгрес має вирішити форми влади як на місцях, так і в центрі......всі зусилля Директорія направить на таку організацію народного господарства... яка не знає ніякого гніту і визиску......буде знищено всі форми спекуляції... пильно дбатиме, щоб трудові маси були задоволені предметами першої необхідності (шкури, мануфактури, залізних виробів, іншого краму, а так продуктів споживи)......у сфері міжнародних відносин Директорія стоїть на ґрунті цілковитого нейтралітету і бажання мирного співжиття з народами всіх держав...(3 Декларації Директорії УНР від 26 грудня1918р.).

Номер слайду 14

Відновлення чинності законів УНР;Законодавчу владу передано Трудовому конгресу;Створення уряду – Ради Народних Міністрів;- Конфіскація поміщицьких земель;Земельні наділи до 15 десятин не конфісковувалися;- Термін і порядок розподілу землі не визначався- Відновлено 8-годинний робочий день;Встановлення робітничого контролю на підприємствах;Право на укладення колективних договорів, проведення страйків;План першочергової допомоги безробітним.

Номер слайду 15

Внутрішня політика Директорії носила суперечливий характер. Метод «ПРЕС»1. Я вважаю, що…2. … тому, що…3. … наприклад, …4. Отже (тому), я вважаю …

Номер слайду 16

Якщо запастися терпінням і виявити старання, то посіяні насіння знання неодмінно дадуть добрі сходи. Навчання корінь гіркий, так плід солодкий. Леонардо да Вінчі Доба Цент Доба УЦРГетьманат. Директорія УНРУспіхи   Прорахунки   ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацюйте текст параграфа. Заповніть порівняльну таблицю "Успіхи та прорахунки у процесах державотворення в Україні "за схемою:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 лютого 2022
Переглядів
1888
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку