В презентації наведені матеріали стосовно використання ГМО та селекційних матеріалів. Дослідження проведені з шкільними колективами можуть бути використані для проектної діяльності.
Одні з перших. Ми звикли вживати моркву помаранчевого кольору, але вона не завжди була такою. До 17-18 століття в Європі вирощували білу, фіолетову, зелену і чорну моркву. Помаранчева морква була виведена в Голландії тільки в 17 столітті, де цей колір вважався кольором королівської сім'ї. І селекціонери витратили майже 200 років, щоб вивести моркву красивого оранжево-червоного кольору. Перші трансгенні рослини (рослини тютюну з вбудованими генами з мікроорганізмів) були отримані в 1983 р. Перші успішні польові випробування трансгенних рослин (стійкі до вірусної інфекції рослини тютюну) були проведені в США вже в 1986 р. 10.09.20185
Що є безпечним?Селекція - наука про створення нових і поліпшення існуючих порід тварин, сортів рослин, штамів мікроорганізмів Генетично модифікований організм (ГМО) - організм, генотип якого був штучно змінений за допомогою методів генної інженерії Генетичні зміни, як правило, проводяться в наукових чи господарських цілях. 10.09.20186 При селекції перенесення генів здійснюється тільки між близькородинними рослинами, генна інженерія ж дозволяє перенести в рослину гени з будь-якого організму. Для чого це робиться? Рослини з "чужими" генами набувають стійкості до гербіцидів, шкідників і патогенів, їх плоди здатні довго зберігатися при кімнатній температурі, мають підвищену поживну цінність або інший смак, і, нарешті, вони здатні синтезувати нові речовини - починаючи від ліків і закінчуючи пластиком.
Селекція чи ГМ – рослини?10.09.20187 ГМР за можливими наслідками не небезпечніше звичайної селекції. Мало того, іноді селекція приводить до набагато більш істотних порушень в геномі рослини, ніж спрямована генетична модифікація. З 30-х років ХХ століття для цілей селекції людина використовує радіацію і хімікалії, викликаючи мутагенез. До теперішнього часу відомо близько 2200 сортів різних культур, отриманих таким способом. Очевидно, що на відміну від ГМР таке грубе втручання зачіпає не один ген і має непередбачувані наслідки.
Позитивний погляд на ГМ - рослини. Отримання рослин - «біофабрик», що виробляють різні речовини - перш за все ті, які можуть використовуватися в медицині. • Овочі та фрукти можуть захищати себе від комах, перешкоджають заростання бур'янами, за рахунок чого урожай більше і якісніше, а вартість нижча. • Деякі овочі та фрукти самостійно борються з бактеріями, вірусами, грибками. • Овочі та фрукти стають морозостійкими, це сприяє розширенню можливих зон для їх вирощування. • Можливо виведення культур з вмістом вітамінів, не дістають населенню тієї чи іншої місцевості, наприклад, виведений рис з вмістом вітаміну А (бета-каратин) і залізом, які життєво необхідні. Створення особливих сортів овочів, повсякденного раціону, які будуть містити в собі вакцини і ліки для мешканців країн третього світу, що дозволить уникнути масових епідемій і витрат на доставку ліків до них. • Є дерева, виведені для того, що б очищати грунт у процесі своєї життєдіяльності від важких металів. 10.09.20188
«Обережно! Шкідливі продукти! »Добавки з високим ступенем імовірності змісту ГМ-компонентів:• Е-153 - Vegetable Carbon (вугілля рослинний);• Е-160d - Annatto, Bixin, Norbixin (аннато, биксин, норбіксін);• Е-161c - Paprika extract, Capsanthin, Capsorubin (екстракт паприки, капсантін, капсорубін);• Е-308 - Synthetic Gamma-tocopherol (y-токоферол синтетичний);• Е-309 - Synthetic Delta-tocopherol (d-токоферол синтетичний);• Е-471 - Mono- and Diglycerides of Fatty Acids (моно- і дигліцериди жирних кислот);• E-472a - Acetic Acid Esters of Mono- and Diglycerides of Fatty Acids (ефіри моно- і дигліцеридів оцтової жирних кислот);• Е-473 - Sucrose Esters of Fatty Acids (ефіри сахарози і жирних кислот);• Е-475 - Polyglycerol Esters of Fatty Acids (ефіри полігліцеридів і жирних кислот);• Е-476 - Polyglycerol Polyricinoleate (Полігліцерин полігріцерінолеати);• Е-477 - Propane-1, 2-diol Esters of Fatty Acids (пропан-1, 2-діоловие ефіри жирних кислот);• Е-479b - Thermally Oxideized Soya Bean Oll Interacted with Mono- and Diglycerides of Fatty Acids (термічно окислене соєва та бобове масло з моно- і дигліцериди жирних кислот);• Е-570 - Fatty Acids (жирні кислоти);• Е-951 - Aspartame (аспартам, або нутросвіт). 10.09.201810
ВИСНОВОК Людина завжди вживав у їжу рослини і м'ясо тварин, але в неї не виросли ні листя, ні хвіст - в організмі всі білкові молекули і ДНК (гени) розпадаються до структурних одиниць, амінокислот і нуклеотидів, однакових у всьому живому. Реальне ж положення речей таке: за майже двадцятирічну історію створення ГМР в науковій літературі не було опубліковано жодного достовірного повідомлення про будь-який негативний вплив генетично модифікованих продуктів на організм людини. БУДЬТЕ СКЕПТИКАМИ! НЕ БІЙТЕСЬ СТАВИТИ ПИТАННЯ! 10.09.201813
ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛАПонятия и определения: Биология. /Словарик школьника – СПб: Изд. Дом «Литера», 2006. Рейвен П., Эрверт Р., Айкхорн С. Современная ботаника: в 2-х тт. - М., Мир,1990 Чуб В. В. Физиология растений: Пособие для учащихся. – М.: Фазис, 1996.http://www.biotechnolog.ruhttp://biorf.ru/catalog.aspxria-stk.ru — генномодифицированные продукты питания: настоящее или будущее?genebank.ru — банк генов.http://novostiukrainy.ru/ukraina/ - все генно-модифицированные растения в Украине выращивают нелегальноhttp://wsyachina.narod.ru/biology/genetic_modify.html10.09.201815