Презентація до теми "ГЕОГРАФІЯ ЯК СИСТЕМА НАУК"

Про матеріал
Презентація складена до уроку на тему "Географія як система наук" за підручником "Географія. 11 клас", автор Кобернік С.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГЕОГРАФІЯ ЯК СИСТЕМА НАУК

Номер слайду 2

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ Знаннєвий компонент Об’єкт дослідження та структурні компоненти географії Значення поняття «геосистема» Діяльнісний компонент Розрізняти рівні геосистем Визначати причини та наслідки природних і суспільних процесів Цінністий компонент Пізнавальну та конструктивну ролі географії

Номер слайду 3

ПРИГАДАЙМО! Що вивчає фізична, соціальна та економічна географія? Які джерела географічних знань вам відомі? Поясніть поняття «ландшафт», «географічна оболонка»

Номер слайду 4

Батько географії грецький вчений Ератосфена Киренського, у 240 р. до н. е. вперше використав термін «географія» й уперше визначив розміри Землі.

Номер слайду 5

Географія – система наук, що вивчає географічну оболонку Землі, її просторову, природну та соціально-економічну різноманітність, а також зв’язки між навколишнім середовищем і діяльністю людини.

Номер слайду 6

До складу географії входять науки:

Номер слайду 7

Географія – це система наук

Номер слайду 8

об’єктом дослідження сучасної географії є географічна оболонка, населення та господарська діяльність; предмет дослідження - взаємозв’язки між різними фізико-географічними та суспільно-географічними процесами.

Номер слайду 9

Поняття «геосистема» У природі все пов’язане, сплетене в єдине ціле тисячами видимих та невидимих зв’язків. Все, що нас оточує, є геосистемами. Геосистема (географічна система) - це системи різного рівня, які складаються із цілісної множини взаємопов’язаних, об’єднаних потоками речовини, енергії, інформації, компонентів, що взаємодіють між собою.

Номер слайду 10

Рівні геосистеми

Номер слайду 11

Роль географії Конструктивна роль географії полягає у тому, що вона не тільки аналізує наслідки впливу на природне середовище, а й прогнозує їх. Учені-географи не просто реєструють та описують події, але й прогнозують певні зміни, що виникнуть у природному середовищі, суспільстві, його господарській діяльності. Особливо ефективними є не тільки спеціалізовані прогнози (метеорологічні, гідрологічні), а й комплексні, що передбачають майбутні зміни у природних комплексах.

Номер слайду 12

Географія в Україні В Україні над розв’язанням нагальних проблем працюють колективи науково-дослідних інститутів Національної Академії наук України. Результатами стало: відкриття нових родовищ корисних копалин, здійснення заходів із ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, покращення екологічної ситуації в ряді регіонів країни, обґрунтування розміщення господарських об’єктів, створення картографічних творів та баз даних, підготовка прогнозів щодо стану природних об’єктів, можливих стихійних явищ, змін кількості та складу населення.

Номер слайду 13

Запитання для повторення Чому сучасну географію вважають системою наук? Що є об’єктом дослідження географії? Що таке геосистема? Назвіть рівні геосистем. У чому полягає пізнавальна та конструктивна роль географії?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Щевельова Олена Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ягольницька Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
3 вересня 2020
Переглядів
4085
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку