Узагальнювальні слова в реченнях з однорідними членами. Двокрапка й тире при узагальнювальних словах

Про матеріал
Презентація до теми "Узагальнювальні слова в реченнях з однорідними членами. Двокрапка й тире при узагальнювальних словах". Правопис: двокрапка й тире при узагальнювальних словах у реченнях з однорідними членами. Внутрішньопредметні зв’язки: Лексикологія: засвоєння нових слів. Культура мовлення і стилістика: правильна побудова та інтонація речень з однорідними членами при узагальнювальних словах. Текст (риторичний аспект): використання однорідних членів речення й узагальнювальних слів у текстах художнього стилю. Міжпредметні зв’язки: узагальнювальні слова в реченнях з однорідними членами як засіб художньої виразності (література). Тип уроку: урок формування практичних умінь і навичок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок-вишивка

Номер слайду 2

Номер слайду 3

У небі сонця золотий клубочок Розсипає нитки промінні, Їх збирають рученьки дівочі І гаптують цвіт на полотні. М. Рильський

Номер слайду 4

Лексичні розмаїтості оберіг - а, найдревніший амулет щастя і добсробуту, чарівний предмет, що призначений захищати свого власника. амулет -а, Невеликий предмет, що його як чаклунський засіб носять упереджені люди, вірячи, ніби він оберігає від хвороб, ран тощо; талісман. талісман -а, Предмет, що, за деякими уявленнями, має чудодійну силу й приносить його власникові щастя, удачу, оберігає від небезпеки. орнамент -у, 1) Оздоблювальний візерунок, побудований на ритмічному повторенні геометричних елементів або стилізованих рослинних чи тваринних мотивів. мереживо 1) Сітчаста тканина з узорами, якою оздоблюють одяг, білизну та інші предмети хатнього вжитку. 2) Те, що нагадує таку тканину. || Те, що описується, про що розповідається барвисто, витіювато, думається так.

Номер слайду 5

1 Група Випишіть із карточок речення ,у яких між узагальнюючим словом та однорідними членами речення треба ставити тере. 1.Голуби, півні ,коні, хрестики-різні зображення були своєрідними оберегами. 2 Вовняні,полотняні, лляні-різноманітні тканини слугували вишивальним матеріалом. 3 Ромбами ,колами ,трикутниками –такими геометричними фігурами прикрашалася українська вишивка.

Номер слайду 6

2 Група Випишіть із карточок речення ,у яких між узагальнюючим словом та однорідними членами речення треба ставити двокрапку. 1.Візерунком стали символи Вкраїни: і верба, й калина , сонях біля хати. 2. Для гаптування викориристовували ручно-прядені і фабричні нитки:заполоч,гарус,шовк. 3.Вишивкою прикрашають різні речі:сорочки, спідниці, скатертини, елементи інтер’єру.

Номер слайду 7

3Група Випишіть із карточок речення ,у яких потрібно ставити двокрапку та тире . 1.Такі речі, як-от : сорочку, хустину, весільний рушник - дівчиа повинна була вишити для милого. 2.Усюди : і на стінах, і на столі, і на ліжку – красувалася вишивка. 3.Різні почуття : радість і журба, сподівання і страждання - впродовж багатьох століть знаходять своє вираження у вишивках.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Синтаксичний візерунок Найпростішим оберегом з давніх-давен вважалася вишивка. Головне у вишивці-оберезі – колір та орнамент. До речі, у давніх орнаментах ніколи не буває жодної зайвої лінії, кожна рисочка має своє певне значення. Так, хвилясті лінії символізують воду, горизонтальні – землю, похилі – дощ

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Красива осінь вишиває клени Червоним, жовтим, срібним,золотим. А листя просить: - Виший нас зеленим! Ми ще пробудем, ще не облетим. А листя просить: - Дай нам тої втіхи! Сади прекрасні, роси – як вино. Ворони п’ють надкльовані горіхи. А що їм, чорним? Чорним все одно. ( Л. Костенко)

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

ppt
Додано
21 січня 2022
Переглядів
526
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку