Презентація до теми "Практичне завдання. Вимірювання фізичних характеристик тіла різними способами"

Про матеріал
Презентація до уроку №5 з інтегрованого курсу "Пізнаємо природу" для учнів 6 класу Нової української школи (за модельною навчальною програмою та підручником Т. Коршевнюк).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Практичне завдання: Вимірювання фізичних характеристик тіла різними способами. Пізнаємо природу 6 клас. Презентацію створила учитель біологіїКлекотинського ліцею. Урбанська Г. В.

Номер слайду 2

Термін. Міра – спосіб визначення кількості за прийнятою одиницею

Номер слайду 3

Мета мого дослідження: З'ясувати, які одиниці вимірювання довжини використовувалися в давнину і чому зараз вони не застосовуються . Ознайомитися із різними мірами довжини, дізнатися про їх сучасне застосування, а також навчитися вимірювати відстані за допомогою різних предметів. Текст. Практичне завдання

Номер слайду 4

Текст. Testetarial (land)Практичне завдання. Для досягнення поставлених цілей мені необхідно було вирішити наступні завдання:  Вивчити спеціальну літературу по темі дослідження.  Провести експеримент з вимірюванням  Розповісти про результати дослідження учням мого класу.

Номер слайду 5

Текст. Testetarial (land)Практичне завдання. Гіпотеза. Я думаю, що старовинні міри довжини зникли з нашого життя, тому що з розвитком економічних зв'язків між країнами потрібні були однакові одиниці довжини для всього світу. Об'єкт дослідження: старовинні міри довжини.

Номер слайду 6

Текст. Testetarial (land)Практичне завдання Людина від народження має справу з вимірюванням. Коли на світ з'являється дитина, першими запитаннями є «Хто?» і «Скільки?». При цьому мають на увазі стать, вагу та зріст. Ці перші вимірювання протягом кількох років позначають на стінці або записують у зошит. Підростаючи, людина все частіше здійснює вимірювання: розміри оселі, довжину стрибка на фізкультурі, розмір талії у дівчат та м'язів у хлопців.

Номер слайду 7

Текст. Testetarial (land)Практичне завдання Одного разу і я вирішила виміряти свій зріст. Я відмітила зріст. Але є одна перепона: не було лінійки, метра — жодного вимірювального приладу. Виникає питання: чим виміряти? Згадався мені мультфільм « 38 папуг», у якому довжину удава міряли папугами. Ну не папугами ж виміряти свій зріст? А як люди у давнину робили вимірювання довжини? Гадаю, що лінійки з`явилися нещодавно. Як вирішували таке питання предки і чому ці міри довжини не збереглися до наших днів ?

Номер слайду 8

Текст. Testetarial (land)Практичне завдання Найстародавнішими одиницями довжини були суб'єктивні одиниці. Так, наприклад, моряки вимірювали шлях трубками, тобто відстанню, яку проходить човен за час, поки моряк викурить трубку. У Іспанії схожою одиницею була сигара. У Єгипті поширеною одиницею був стадій – шлях, пройдений людиною за час між першим променем Сонця і появою на небі всього сонячного диска, тобто приблизно за дві хвилини. Стародавні римляни відстань вимірювали кроками або подвійними кроками. Тисяча подвійних кроків складала милю.

Номер слайду 9

Текст. Testetarial (land)Практичне завдання. Порівняльна таблиця старовинних мір довжини у різних людей {F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}П`ядь. Лікоть. Вершок. Сажень. Аршин. Стандарт17,8 см46 см4,5 см213 см71 см. Мій розмір. Мама. Тато. Під час розповіді про старовинні міри довжини заповни таблицю:

Номер слайду 10

Текст. Testetarial (land)Практичне завдання. За старих часів міри довжини були засновані на розмірах різних частин тіла дорослої людини. П'ядь - відстань між кінцями витягнутих великого і вказівного пальців. 1 п'ядь = 17,8 см Виміряй довжину своєї п’яді та запиши у зошит

Номер слайду 11

Текст. Testetarial (land)Практичне завдання Лікоть - відстань від ліктьового згину до кінця витягнутого середнього пальця.   1 лікоть = 46 см у дорослої людини.  Виміряй довжину свого ліктя та запиши у зошит

Номер слайду 12

Текст. Testetarial (land)Практичне завдання Вершок - довжина верхньої частини пальця. Він становить 4,5 см. Про людину маленького зросту кажуть: «Від горшка два вершка». Зробивши дані виміри дізнайся, чи збігається дана міра у тебе?

Номер слайду 13

Текст. Testetarial (land)Практичне завдання Дуже поширеною одиницею довжини був сажень. Сажень стосувався міри землі. Походить від слова «саджати». Мається на увазі садити молоді дерева. Сажень дорівнював ширині розкинутих рук людини (махова сажень) і становив приблизно 2,13 м. Виміряй довжину своїх розкинутих рук та запиши дані до таблиці. Махова сажень Коса сажень

Номер слайду 14

Текст. Testetarial (land)Практичне завдання Аршин - довжина всієї руки . Ця міра виникла при торгівлі зі східними країнами (перс. "арш " – лікоть ). 1 аршин = 71см Довжину мотузки або тканини незручно вимірювати кроками або стадіями. Для цього виявилися придатними одиниці, що зустрічалися у багатьох народів, тотожні частинам людського тіла: лікоть, аршин. А який розмір твого аршину? Зроби вимір та запиши у зошит.

Номер слайду 15

Текст. Практичне завдання В наш час для вимірювання довжини ми користуємося мірою, названої метр. Метр - основна одиниця метричної системи. Метрична система була прийнята у Франції, в кінці 18 століття. У наш час також використовуються: 1 міліметр = 1/1000 метра 1 сантиметр = 1/100 метра 1 дециметр = 1/10 метра 1 кілометр = 1000 метрів

Номер слайду 16

Текст. Висновки. Багато одиниць вимірювання були пов’язані із… На території нашої держави у давнину користувалися такими мірами:… Проводячи експеримент з вимірювання було з`ясовано, що давні міри довжини (п’ядь, лікоть, вершок, сажень, аршин) у різних людей… Метрична система мір довжини вирішила це питання для всіх народів. Основною одиницею довжини є... Але використовують більші та менші одиниці: …

Номер слайду 17

Домашнє завдання: § Виміряти вдома своїх рідних та занести дані в таблицю

Номер слайду 18

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Підвисоцька Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Одінцова Наталія
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Прокофьєва Тетяна Владиславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 вересня 2023
Переглядів
1804
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку