Презентація до теми: Сахароза, крохмаль і целюлоза

Про матеріал
Презентація до теми уроку : Сахароза, крохмаль і целюлоза. Її можна використати також і в 9 класі. Тут розглядається склад даних вуглеводнів, їх будова і властивості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міністерство освіти і науки України Відділ освіти Жовківської райдержадміністрації Бишківська загальноосвітня школа l – lll ступеня Сахароза, крохмаль і целюлоза. Їх склад , будова і властивості. 11 клас Підготувала Вчитель хімії Шевчук Л. Г.

Номер слайду 2

Тестовий контроль знань Ключ до тесту: 1Б; 2 Г; З В; 4 Б, Г, Д; 5 В; 6 Г; 7 Б; 8 Б; 9 В; 10 А; 11 Б; 12 А, В.

Номер слайду 3

Мозковий штурм з теми Вуглеводи Які речовини належать до вуглеводів? Яких представників вуглеводів ви знаєте? Які речовини належать до моносахаридів? Яку класифікацію моносахаридів ви знаєте? Які форми циклічної глюкози ви знаєте? Які функціональні групи розрізняють у глюкозі? Де міститься глюкоза в природі? Як у природі утворюється глюкоза? Які вуглеводи називають дисахаридами? Які вуглеводи називають полісахаридами? Чому глюкозу називають виноградним цукром, а фруктозу фруктовим? Яка формула рибози та дезоксирибози?

Номер слайду 4

Мотивація навчальної діяльності Із моменту своєї появи на Землі людина вживає рослинну їжу, багату на крохмаль, шукає овочі й фрукти з солодким смаком, використовує для своїх потреб деревину та інші рослинні об'єкти, що містять велику кількість целюлози. Розгляньте демонстраційний столик на ньому знаходяться речовини які ми будемо сьогодні вивчати.

Номер слайду 5

Тема: Сахароза, крохмаль і целюлоза. Їх склад, будова, властивості. Лабораторні досліди № 15-16. Відношення крохмалю до води; взаємодія крохмалю з йодом.

Номер слайду 6

Мета навчальна: розширити знання учнів про вуглеводи, їх будову і властивості на прикладі дисахаридів – сахарози і природних полімерів – крохмалю й целюлози; дати уявлення про будову молекул сахарози, крохмалю й целюлози; ознайомити з фізичними і хімічними властивостями вуглеводів; розкрити зв'язок між властивостями та будовою сахарози, крохмалю й целюлози; розвиваюча: розвивати креативне і логічне мислення, увагу спостережливість, вміння аналізувати, узагальнювати, розширювати кругозір учнів. виховна: виховувати всебічно розвинену особистість, взаємоповагу в колективі однолітків і педагогів.

Номер слайду 7

Сахароза

Номер слайду 8

Молекулярна формула - С12Н22О11 Склад молекули сахароза Глюкоза альдегидо спирт Фруктоза кетоноспирт

Номер слайду 9

Фізичні властивості сахарози Молярна маса - 342,30 г/моль. Зовнішній вигляд - білі кристали. Густина - 1,587 г/см3. Тпл - 186 °C (розкладається). Розчинність(вода) - 2000 г/л (25 °C).

Номер слайду 10

Безбарвні моноклінні кристали. При застиганні розплавленої сахарози утворюється аморфна прозора маса - карамель.

Номер слайду 11

Природні джерела Моститься в цукровому очереті, цукрових буряках (до 28% сухої речовини), соках рослин і плодах (наприклад, берези, клена, дині та моркви). Джерело отримання сахарози - з буряка або з очерету.

Номер слайду 12

1. Гідроліз (нагрівання, кисле середовище) С12Н22О11 + Н2О→ С6Н12О6 + С6Н12О6 глюкоза фруктоза 2.Реакція з купрум(ІІ)гідроксидом (як багатоатомний спирт) С12Н22О11 +Сu(ОН)2→ 3. Окиснення: С12Н22О11 +12О2→12СО2 + 11H2O 4.Утворення сахаратів: С12Н22О11 +Са(ОН)2→ С12Н22О11 *СаО + H2O Кальцій сахарат Хімічні властивості

Номер слайду 13

Цікавинки Доведено, що з настанням сутінок кількість солодкого, що споживає людина збільшується у 2-3 рази. Цим користуються реставратори, встановлюючи м'яке приглушене світло, що сприяє споживанню десертів а відповідно і збільшенню доходів закладу.

Номер слайду 14

Цікаво? Пам'ятник першому кубику рафінаду споруджено на центральній площі містечка Дачице напроти величного костьолу Св. Лаврентія, на тому місці, де в XІХст. стояв цукровий завод, що виробив перші у світі кубики цукру.

Номер слайду 15

(С6Н10О5)n Склад молекули: складається переважно із залишків α-глюкози (кілька тисяч ланок), молекулярна маса – від кілька сотень до кількох тисяч. Молекули бувають лінійні – амілози (25%) і розгалужені – амілопектин (75%).

Номер слайду 16

Фізичні властивості крохмалю Зовнішній вигляд – аморфний білий порошок. Жирний на дотик. Нерозчинний у холодній воді. У гарячій утворює клейстер.

Номер слайду 17

Поширеність в природі Для різних рослин – він запасний поживний матеріал і міститься у вигляді крохмальних зерен. Масова частка його у бульбах картоплі становить ≈20%, в зернах пшениці й кукурудзи ≈ 75%, рису ≈82%.

Номер слайду 18

Утворення крохмалю в природі (фотосинтез) В результаті фотосинтетичної діяльності рослин при вбиранні енергії сонячного проміння. Спочатку з вуглекислого газу й води внаслідок ряду процесів утворюється глюкоза 6 СО2 + 6 Н2О→С6Н12О6 + 6 СО2 З глюкози синтезується крохмаль: n С6Н12О6 → (С6Н10О5)n + nН2О

Номер слайду 19

Хімічні властивості крохмалю Відбувається ступінчасто, з утворенням декстринів(-С6Н10О5-)n + n H2O → (Н2SO4ť)→ n С6Н12О6-ά-глюкоза. Суміш продуктів часткового гідролізу (декстринів і глюкози) називають патокою. Окиснення: (С6Н10О5)n+6nО2→ 6nСО2 +5nH2O Якісна реакція : (-С6Н10О5-)n +J2 (спиртовий розчин) → речовина темно-синього кольору.

Номер слайду 20

(С6Н10О5)n Склад молекули: складається із залишків β-глюкози, молекули мають лише лінійну структуру, відносна молекулярна маса складає кілька мільйонів.

Номер слайду 21

Фізичні властивості целюлози Тверда волокниста речовина; Нерозчинна у воді і звичайних органічних розчинниках; Не плавиться але при нагріванні до 350°С – обвуглюється.

Номер слайду 22

Поширеня в природі целюлози Міститься у всіх рослинах – клітковина, поширеніша ніж крохмаль: деревина -60%, вата - 90%

Номер слайду 23

Хімічні властивості: Гідроліз: (С6Н10О5)n + nН2О n С6Н12О6 Естерифікація: [С6Н7О2(ОН)3]n + 3nНNО3 [С6Н7О2(ОNО2)3]n + 3nН2О Тринітрат целюлози (піроксилін) [С6Н7О2(ОН)3]n + 3nСН3 СООН [С6Н7О2(ОСН3СО)3]n + 3nН2О Триацетат целюлоза Горіння: (С6Н10О5)n + 6nО2 6nСО2 + 5nН2О Термічний розклад При нагріванні без доступу повітря целюлоза розкладається на деревне вугілля і леткі органічні речовини (метанол, ацетон, оцтову кислоту).

Номер слайду 24

Цікавинки целюлози На гідролізних заводах з 1т деревини виробляють до 200л етилового спирту, що замінює 1,5т картоплі або 0,7т зерна.

Номер слайду 25

Технологія «Мікрофон» Шахраюваті торговці підмішують в сметану борошно, щоб вона ставала густішою. Виявити такий обман було дуже легко. Як? Що відбувалося зі сметаною? Відповідь поясніть.

Номер слайду 26

Тренувальні вправи та розв’язування задач. Масова частка крохмалю в картоплі становить 20%. Яку масу глюкози можна добути з картоплі масою 1620 кг, якщо вихід продукту становить 75%? (Відповідь: 270 кг). Здійснити перетворення : сахароза→глюкоза→етанол→етаналь→ етанова кислота.

Номер слайду 27

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Опрацювати §§26-27, впр. 7, ст.143; Розглянути §28, до застосування вуглеводів, впр. 12 ст. 149; Підготувати повідомлення на тему «Користь чи шкідливість цукру?»

Номер слайду 28

Метод «Завершити речення » Мені здалося найбільш цікавим на уроці… Мені найбільше запам'яталось … Отримані знання мені потрібні для… Тепер я знаю…

Номер слайду 29

ppt
Додано
15 березня 2022
Переглядів
8187
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку