Мозковий штурм з теми Вуглеводи Які речовини належать до вуглеводів? Яких представників вуглеводів ви знаєте? Які речовини належать до моносахаридів? Яку класифікацію моносахаридів ви знаєте? Які форми циклічної глюкози ви знаєте? Які функціональні групи розрізняють у глюкозі? Де міститься глюкоза в природі? Як у природі утворюється глюкоза? Які вуглеводи називають дисахаридами? Які вуглеводи називають полісахаридами? Чому глюкозу називають виноградним цукром, а фруктозу фруктовим? Яка формула рибози та дезоксирибози?
Мотивація навчальної діяльності Із моменту своєї появи на Землі людина вживає рослинну їжу, багату на крохмаль, шукає овочі й фрукти з солодким смаком, використовує для своїх потреб деревину та інші рослинні об'єкти, що містять велику кількість целюлози. Розгляньте демонстраційний столик на ньому знаходяться речовини які ми будемо сьогодні вивчати.
Мета навчальна: розширити знання учнів про вуглеводи, їх будову і властивості на прикладі дисахаридів – сахарози і природних полімерів – крохмалю й целюлози; дати уявлення про будову молекул сахарози, крохмалю й целюлози; ознайомити з фізичними і хімічними властивостями вуглеводів; розкрити зв'язок між властивостями та будовою сахарози, крохмалю й целюлози; розвиваюча: розвивати креативне і логічне мислення, увагу спостережливість, вміння аналізувати, узагальнювати, розширювати кругозір учнів. виховна: виховувати всебічно розвинену особистість, взаємоповагу в колективі однолітків і педагогів.
1. Гідроліз (нагрівання, кисле середовище) С12Н22О11 + Н2О→ С6Н12О6 + С6Н12О6 глюкоза фруктоза 2.Реакція з купрум(ІІ)гідроксидом (як багатоатомний спирт) С12Н22О11 +Сu(ОН)2→ 3. Окиснення: С12Н22О11 +12О2→12СО2 + 11H2O 4.Утворення сахаратів: С12Н22О11 +Са(ОН)2→ С12Н22О11 *СаО + H2O Кальцій сахарат Хімічні властивості
Утворення крохмалю в природі (фотосинтез) В результаті фотосинтетичної діяльності рослин при вбиранні енергії сонячного проміння. Спочатку з вуглекислого газу й води внаслідок ряду процесів утворюється глюкоза 6 СО2 + 6 Н2О→С6Н12О6 + 6 СО2 З глюкози синтезується крохмаль: n С6Н12О6 → (С6Н10О5)n + nН2О
Хімічні властивості крохмалю Відбувається ступінчасто, з утворенням декстринів(-С6Н10О5-)n + n H2O → (Н2SO4ť)→ n С6Н12О6-ά-глюкоза. Суміш продуктів часткового гідролізу (декстринів і глюкози) називають патокою. Окиснення: (С6Н10О5)n+6nО2→ 6nСО2 +5nH2O Якісна реакція : (-С6Н10О5-)n +J2 (спиртовий розчин) → речовина темно-синього кольору.
Хімічні властивості: Гідроліз: (С6Н10О5)n + nН2О n С6Н12О6 Естерифікація: [С6Н7О2(ОН)3]n + 3nНNО3 [С6Н7О2(ОNО2)3]n + 3nН2О Тринітрат целюлози (піроксилін) [С6Н7О2(ОН)3]n + 3nСН3 СООН [С6Н7О2(ОСН3СО)3]n + 3nН2О Триацетат целюлоза Горіння: (С6Н10О5)n + 6nО2 6nСО2 + 5nН2О Термічний розклад При нагріванні без доступу повітря целюлоза розкладається на деревне вугілля і леткі органічні речовини (метанол, ацетон, оцтову кислоту).