Сахароза, крохмаль і целюлоза.

Про матеріал
В роботі розглянуто уявлення про вуглеводи на прикладі сахарози, крохмалю і целюлози, особливості будови дисахаридів на прикладі сахарози і полісахаридів на прикладі крохмалю і целюлози; ознайомити учнів з хімічними властивостями сахарози, крохмалю і целюлози; з’ясувати вміст цих вуглеводів у природі;
Перегляд файлу

Тема: Сахароза, крохмаль і целюлоза. Їх склад, будова, властивості. Лабораторні досліди № 15-16. Відношення крохмалю до води; взаємодія крохмалю з йодом.

Мета: формувати компетентності:

ключові вміння вчитися -  вміння здійснювати вибір навчально-пізнавального завдання з урахуванням рівня навченості й научуваності; добирати відповідні знання й способи діяльності для виконання завдання; вміння працювати з хімічним обладнання, спостерігати, аналізувати, робити висновки до лабораторних дослідів; здійснювати самоконтроль і самооцінювання;

інформаційні -  вміння осмислювати й використовувати інформацію з різних джерел (мовлення вчителя, однокласників, зміст комп’ютерних презентацій, підручника);  

комунікативнівміння вільно висловлюватися, оптимально використовувати власні знання й сприйняту на уроці інформацію для результативної комунікації;

соціальні вміння продуктивно співпрацювати з однокласниками, вчителем;

предметні -продовжити формувати уявлення про вуглеводи на прикладі сахарози, крохмалю і целюлози, розглянути особливості будови дисахаридів на прикладі сахарози і полісахаридів на прикладі крохмалю і целюлози; ознайомити учнів з хімічними властивостями сахарози, крохмалю і целюлози; з’ясувати вміст цих вуглеводів у природі;

розвивати психічні процеси: мовлення, увагу, спостережливість, слухове зосередження на інформації, креативне та логічне мислення, вміння аналізувати та узагальнювати;

виховувати бережливе ставлення до оточуючого середовища, культуру поведінки учнів.

Обладнення: таблиці, схеми, мультимедільний проектор, підручник.

Базові поняття: вуглеводи, дисахариди, сахароза, полісахариди, крохмаль, целюлоза, глюкоза, фруктоза, декстрини, патока, якісна реакція, цукор, естерифікація.

Тип уроку:  комбінований

Методи навчання: словесні, репродуктивні, пошукові, демонстраційні, практичні (лабораторні роботи, розвязування вправ і завдань), проблемні, інтерактивні, творчі, метод самостійної роботи.

Хід уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП

Привітання. Перевірка готовності учнів до уроку, налаштування їх до акивної роботи.

ІІ. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ

  • Перевіряється наявність в учнів виконаних письмових робіт. Обговорюються завдання, які викликали утруднення.
  • Тестовий контроль знань

1. Серед наведених формул сполук формулі глюкози відповідає:

А. С6Н1205;     Б. С6Н1206;      В. С12Н22О11;    Г.  С6Н1005.

2. До складу молекули глюкози входять функціональні групи:      

       А. карбоксильна й гідроксильна;   Б. альдегідна й карбоксильна;

В. гідроксильна й карбоксильна;    Г. альдегідна й гідроксильна.

3. Глюкоза належить до класу:

А.   кислот; Б.   альдегідів;

В.   альдегідоспиртів; Г.   спиртів.

4. Глюкоза виявляє такі фізичні властивості:

А.   безбарвна рідина;       Б.   безбарвна кристалічна речовина;

В.   нерозчинна у воді;      Г.   солодка на смак;    Д.  добре розчинна у воді.

5. За допомогою реакції з купрум(П) гідроксидом без нагрівання можна довести, що глюкоза виявляє властивості:

     А. одноатомних спиртів;        Б. карбонових кислот;.

    В. багатоатомних спиртів;      Г. альдегідів.

6. Характерною ознакою реакції взаємодії глюкози з купрум(П) гідроксидом є:

      А. виділення металу;                               Б. поява запаху;

В. утворення розчину синього кольору;    Г. утворення осаду червоного кольору.

7. З допомогою реакції «срібного дзеркала» можна довести, що глюкоза виявляє властивості:

А. багатоатомних спиртів;             Б. альдегідів;

 В. одноатомних спиртів;               Г. карбонових кислот.

8. Характерною ознакою реакції «срібного дзеркала» є:

А. поява запаху;                   Б. виділення металу;

В. утворення осаду червоного кольору;

Г. утворення розчину синього кольору.

9. Продуктом молочнокислого бродіння глюкози є:
А. вода;     Б. молоко;       В. молочна кислота;    Г. етанол.

10. Продуктом спиртового бродіння глюкози є:
А. етанол; Б. вода;      В. фруктоза; Г. сахароза.

11. Продуктом маслянокислого бродіння глюкози є:

А. метиловий спирт; Б. бутанова кислота;

В. молочна кислота; Г. фруктоза.

12. Продуктом окиснення глюкози в клітинах людського організму є:

А. вода; Б. етанол; В. карбон(ІV) оксид;   Г. карбон(П) оксид.

  • Застосовується метод взаємоперевірки.

Ключ до тесту: 1Б; 2Г; ЗВ; 4Б, Г, Д; 5В; 6Г; 7Б; 8Б; 9В; 10А; 11Б; 12 А,В.

ІІІ АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ ТА МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

  • Мозковий штурм з теми Вуглеводи

1 . Які речовини належать до вуглеводів?

  1. Яких представників вуглеводів ви знаєте?
  2. Які речовини належать до моносахаридів?
  3. Яку класифікацію моносахаридів ви знаєте?
  4. Які форми циклічної глюкози ви знаєте?
  5. Які функціональні групи розрізняють у глюкозі?
  6. Де міститься глюкоза в природі?
  7. Як у природі утворюється глюкоза?
  8. Які вуглеводи називають дисахаридами?
  1. Які вуглеводи називають полісахаридами?
  2. Чому глюкозу називають виноградним цукром, а фруктозу
    фруктовим?
  3. Яка формула рибози та дезоксирибози?
  • Розповідь учителя

Із моменту своєї появи на Землі людина вживає рослинну їжу, багату на крохмаль, шукає овочі й фрукти з солодким смаком, використовує для своїх потреб деревину та інші рослинні об´єкти, що містять велику кількість целюлози.

Розгляньте демостраційний столик ( на ньому  містяться кубики цукру, гірка крохмалю і вата), на ньому знаходяться речовини які ми будемо сьогодні вивчати.

ІV ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

  • Учитель повідомляє тему уроку та формулює його мету.
  • Учитель формує з учнів 3 групи і кожна група отримує схему для опрацювання параграфа.

1 група – САХАРОЗА, опрацювати § 26, заповнити схему №1.

2 група – КРОХМАЛЬ опрацювати § 27, заповнити схему №2.

3 група – ЦЕЛЮЛОЗА опрацювати § 28, заповнити схему №3.

Після того йде обговорення і унаочнення загальної схеми “Порівняльна характеристика складу та будови сахарози, крохмалю і целюлози, їх фізичних і хімічних властивостей”, а також цікавинки до вуглеводів.

Характеристика речовин

Сахароза

Дисахарид

Крохмаль

полісахарид

Целюлоза

полісахарид

Склад молекули 

С12Н22О11  

(-С6Н10О5-)n  

(-С6Н10О5-)n  

n –ступінь полімеризації

Будова молекули

А) структурна ланка

Б) середня молекулярна маса

В) структура макромолекули

 

С12Н22О11

 

342

Залишок

ά-глюкози     β-фруктози

Природній полімер

Залишок ά глюкози

6Н10О5-

Від кількох сотень до кількох тисяч

Лінійна-амілози (25%)

Розгалужена- амілопектин ( 75%)

 

Залишок β глюкози

6Н10О5-

Кілька мільйонів

10-14 тисяч

Тільки лінійна

Властивості

Фізичні

Безбарвна кристалічна речовина, солодка на смак, добре розчинна у воді, Тпл =160С, при застиганні утворює – карамель,

Міститься в багатьох рослинах-соку берези, клена, моркви, дині цукровому буряку, цукровій тростині

Аморфний білий порошок, жирний на дотик, нерозчинний у холодній воді, набухає у гарячій утворюючи –клейстер.

Міститься у всіх рослинах: бульбах картоплі- до 20%, пшениці -75%, рис і кукурудзи 82%)

Тверда волокниста речовина, не розчинна у воді, звичайних органічних розчинниках, не плавиться, але при нагріванні до 350 С – обвуглюється.

Міститься у всіх рослинах – клітковина, поширеніша ніж крохмаль: деревина -60%, вата - 90%

Хімічні

А) гідроліз

 

 

 

 

 

 

Б) окиснення

 

 

 

 

В) специфічні

Залежать від спиртових груп –ОН

С12Н22О11 2О→ С6Н12О6 С6Н12О6                     глюкоза

Фруктоза

 

 

 

 

 

С12Н22О11 +12О2→12СО2 + 11H2O

Або обвуглювання С12Н22О11→(Н2SO4)→ 12С +11Н2О

 

Утворення сахаратів

С12Н22О11 +Са(ОН)2→ С12Н22О11 -СаО + H2O

Кальцій сахарат

Відбувається ступінчасто, з утворенням декстринів

(-С6Н10О5-)n + n H2O → (Н2SO4ť)→n С6Н12О6-ά-глюкоза.

Суміш продуктів часткового гідролізу (декстринів і глюкози) називають патокою.

 

-(С6Н10О5)-n+6nО2→ 6nСО2 + 5 n H2O

 

 

 

_______

 

Відбувається під час нагрівання і дії розбавлених кислот до глюкози

(-С6Н10О5-)n + n H2O → (Н2SO4ť)→n С6Н12О6

                     β глюкоза

 

 

 

-(С6Н20О5)-n+6nО2→ 6nСО2 + 5 n H2O

Без доступу повітря утворюється СН3ОН, СН3СООН, H2O.ацетон, деревне вугілля

з кислотами- етерифікація 6Н7О2(ОН)3)n +3НNO3→ (С6Н7О2(О-NO3)3)n +3nН2O тринітроцелюлоза

6Н7О2(ОН)3)n +3nСН3СОOН→ (С6Н7О2(О-СОСН3)3)n +3nH2O триацетатцелюлоза

 

Якісна реакція

С12Н22О11 +Сu(ОН)2→ яскраво-синій розчин купрум сахарату

(-С6Н10О5-)n  +J2 (спиртовий розчин) → речовина темно-синього кольору.

-----------

  • Цікавинка до теми «Сахароза»: 1) Доведено, що з настанням сутінок кількість солодкого, що споживає людина збільшується у 2-3 рази. Цим користуються реставратори, встановлюючи м'яке приглушене світло, що сприяє споживанню десертів а відповідно і збільшеню доходів закладу. 2) Пам'ятник першому кубику рафінаду споруджено на центральній площі містечка Дачице напроти величного костьолу Св. Лаврентія, на тому місці, де в XІХст. стояв цукровий завод, що виробив перші у світі кубики цукру
  • Під час обговорення схеми №2 виконуються лабораторні досліди. (Виконується у лабораторних зошитах і демонстраційно біля хімічного столу, тим учнем, який доповідає про крохмаль).

А) Лабораторний дослід №15, « Відношення крохмалю до води»,

Б) Лабораторний дослід  16 «Взаємодія крохмалю з йодом»

  • Цікавинки дотеми «Целюлоза» На гідролізних заводах з 1т деревини виробляють до 200л етилового спирту, що замінює 1,5т картоплі або 0,7т зерна.
  •  

V УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ

  • Технологія «Мікрофон»

 

Шахраюваті торгівці підмішують в сметану борошно, щоб вона ставала густішою. Виявити такий обман було дуже легко. Як? Що відувалося зі сметаною? Відповідь поясніть.

  • Виконання завдань для закріплення матеріалу
    1. Масова частка крохмалю в картоплі становить 20%. Яку масу глюкози можна добути з картоплі масою 1620 кг, якщо вихід продукту становить 75%?  (Відповідь: 270 кг).
    2. Здійснити перетворення :

сахароза→глюкоза→етанол→етаналь→етанова кислота.

VІ ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

  • Опрацювати §§26-27, впр. 7, ст.143;
  • Розглянути §28, до застосування вуглеводів, впр. 12 ст. 149;
  • Підготувати повідомлення на тему «Користь чи шкідливість цукру?»

VІІ ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ (РЕФЛЕКСІЯ).

  • Метод «Завершити речення »
  1. Мені здалося найбільш цікавим на уроці…
  2. Мені найбільше запамяталось …
  3. Отримані знання мені потрібні для…
  4. Тепер я знаю…
    • Заповніть картки самооцінювання учня

 


Схема №1.

( опрацювати § 26 Сахароза)

Характеристика речовин

Сахароза

Дисахарид

Склад молекули 

 

Будова молекули

А) структурна ланка

Б) середня молекулярна маса

В) структурна макромолекули

 

Властивості

Фізичні

 

 

 

 

 

Міститься в

Хімічні

А) гідроліз

 

 

 

 

 

 

Б) окиснення

 

 

 

 

В) специфічні

 

Якісна реакція

 

 

 


Схема №2.

( опрацювати § 27 Крохмаль)

Характеристика речовин

Крохмаль

Полісахарид

Склад молекули 

 

Будова молекули

А) структурна ланка

Б) середня молекулярна маса

В) структурна макромолекули

 

Властивості

Фізичні

 

 

 

 

 

Міститься в

Хімічні

А) гідроліз

 

 

 

 

 

 

Б) окиснення

 

 

 

 

 

 

Якісна реакція

 

 


Схема № 3 Целюлоза

( опрацювати § 28)

Характеристика речовин

Целюлоза

полісахарид

Склад молекули 

 

Будова молекули

А) структурна ланка

Б) середня молекулярна маса

В) структурна макромолекули

 

Властивості

Фізичні

 

 

 

 

 

Міститься в

Хімічні

А) гідроліз

 

 

 

 

 

 

Б) окиснення

 

 

 

 

В) специфічні

 

 

 

 

 


Картка самооцінювання учня

 

Прізвище ім'я учня _____________________________________

 

  • Тестовий контроль знань

 

Кількість балів

  • Мозковий штурм з теми Вуглеводи

Кількість правильних відповідей

  •                                            
  • Схема Вуглеводів, яку тематику доповідав:
  1. Склад і будова молекули

 

  1. Фізичні властивості і вміст в природі

 

  1. Хімічні властивості

 

 

  • Технологія «Мікрофон»            
  • Виконання завдань для закріплення матеріалу

А) Розв’язав задачу                          

Б) Здійснив перетворення             

 

  • Доповнював учителя                 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Радченко Тетяна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
Додано
15 березня 2022
Переглядів
4174
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку