Презентація до теми :УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ВИВЧЕНОГО З ТЕМИ «ОДНОРІДНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ. ЗВЕРТАННЯ. ВСТАВНІ СЛОВА (СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ, РЕЧЕННЯ)»

Про матеріал
Повторити, узагальнити й систематизувати знання учнів про звертання, вставні слова (словосполучення, речення), однорідні члени речення; удосконалити навички ставити розділові знаки при звертаннях та вставних конструкціях, однорідних членах речення, знаходити та виправляти помилки на вивчені правила; розвивати усне й писемне мовлення, логічне мислення, пам'ять, уміння узагальнювати й систематизувати матеріал, відбирати головне, творчі здібності; виховувати любов до рідного слова, шанобливе ставлення до людей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ВИВЧЕНОГО З ТЕМИ «ОДНОРІДНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ. ЗВЕРТАННЯ. ВСТАВНІ СЛОВА (СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ, РЕЧЕННЯ)»

Номер слайду 2

ЗАВДАННЯ УРОКУ: Повторити, узагальнити й систематизувати знання про звертання, вставні слова (словосполучення, речення), однорідні члени речення;удосконалити навички ставити розділові знаки при звертаннях та вставних конструкціях, однорідних членах речення, знаходити та виправляти помилки на вивчені правила;розвивати усне й писемне мовлення, логічне мислення, пам'ять, уміння узагальнювати й систематизувати матеріал, відбирати головне, творчі здібності;виховувати любов до рідного слова, шанобливе ставлення до людей.

Номер слайду 3

ЕПІГРАФ УРОКУ:

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Посилання на відео http://youtube.com/watch?v=CVK7 VXCu. Efk

Номер слайду 6

Мовознавча розминка «Продовжіть речення»Однорідні члени речення – це…При однорідних членах речення можуть стояти…Однорідні означення – це…Неоднорідні означення – це…Звертання – це…Вставні слова, словосполучення, речення виражають…, повідомляють…, привертають увагу…Не є вставними словами…

Номер слайду 7

Вправа «Я - редактор» І варіант. Може там була і справа Марусі Чурай? *** Гей, це де ж тебе так хлопче забарило? ***Цю дівчину разів мабуть із вісімколо млина вночі я спостеріг. ***Ну думаю втопилась, от біда. То добре, що Іван тут нагодивсята витяг із води напівживу. ***Панове судді я прошу пробачення,—сказав Горбань з паперами в руці. ІІ варіант. Я, як суддя вважаю особисточи це була отрута чи дання,а в кожнім разі це було убивство. ***А господиня пишна і огрядна. А Галя трусить килими та рядна. ***Мамо, хто це вам допік,що ви уже не ходите тудою? ***Не вірте мамо! Гриць такий хороший. Він клявся мамо що навіки мій. ****Ото як вийде як заграє брівками,очима стрельне і туди й сюди,у чобітках із мідними підківками,зелений верх козлові переди.

Номер слайду 8

Перевірка вправи “Я - редактор” І варіант. Може, там була і справа Марусі Чурай? *** Гей, це де ж тебе так, хлопче, забарило? ***Цю дівчину разів, мабуть, із вісімколо млина вночі я спостеріг. ***Ну, думаю, втопилась, от біда. То добре, що Іван тут нагодивсята витяг із води напівживу. ***Панове судді, я прошу пробачення,—сказав Горбань з паперами в руці ІІ варіант. Я, як суддя, вважаю особисто,чи це була отрута, чи дання,а в кожнім разі це було убивство. ***А господиня пишна і огрядна. А Галя трусить килими та рядна. ***Мамо, хто це вам допік,що ви уже не ходите тудою? ***Не вірте, мамо! Гриць такий хороший. Він клявся, мамо, що навіки мій. ****Ото як вийде, як заграє брівками,очима стрельне і туди, й сюди,у чобітках із мідними підківками,зелений верх, козлові переди.

Номер слайду 9

Цифровий диктант (Закодувати речення , використовуючи  такі позначення: 1 – речення з однорідними членами ;2 – речення із вставними словами;3 – речення містить узагальнююче слово перед однорідними членами;4- речення із звертанням.1. Прощай, прощай, чужа мені людино! Ще не було ріднішого , як ти.2. Все повторялося: і краса, й неповторність. Усе було : асфальти й спориші.3. Так багато на світі горя, люди, будьте взаємно красивими!4. Вже почалось, мабуть, майбутнє. Оце, либонь, вже почалось… Не забувайте незабутнє, Воно вже інеєм взялось!5. І сонце, й сніг, і ожеледь, все разом. І я не знаю , це весна чи ні? 6. Люди, як правило, бачать світ у діапазоні своїх проблем. 7. Любіть травинку, і тваринку, і сонце завтрашнього дня, вечірню в попелі жаринку, шляхетну інохідь коня.8. Хай буде сад, і дерево крислате, І кіт – воркіт, і ще багато див.

Номер слайду 10

Відповідь до вправи “Цифровий диктант”: (4,3,4,2,1,2,1,1)

Номер слайду 11

Метод «Мовний конструктор»Завдання: перепишіть речення, замість крапок доберіть вставні слова із значенням, указаним у дужках.1. Весна – це …найкраща пора року (відтінок упевненості).2. З цим погодяться … всі (відтінок припущення).3. Весна … днем красна (вказівка на джерело вислову).4. Скоро зацвітуть сади, але… вночі можливі заморозки ( активізація уваги).5. … треба підготуватися, щоб вчасно захистити цвіт (зв'язок із попередньою думкою).6. Пізня весна… дарує сухе погоже літо ( джерело повідомлення).

Номер слайду 12

Поетична скарбничка. Ліна Костенко ''Очима ти сказав мені: люблю'' – вірш у виконанні автора http://youtube.com/watch?v=UEFYa1xk. HJU

Номер слайду 13

Поставте іменники у кличному відмінку. Вітер буйнесенький, доленька, ласкава смертонька, чужа мені людина, маленький сірий чоловічок,хижа орда,ціла рота,наморений солдат. Вправа “Мовний патруль”

Номер слайду 14

Візаві - це термін, що означає: буквально той, хто знаходиться навпроти. Фарисеї - це юдейська релігійна течія та політична партія, дослівно слово «фарисеї» означає «відокремлені». Чинара -  дерево родини платанів; східний платан. Словникова робота

Номер слайду 15

Метод «Диво в решеті»Запишіть слова у дві колонки: 1) з буквою і; 2) з буквою и. Вдал…ну, кипар…с, арх…в, в…заві, локомот…в, пом…дор, параз…тство, фар…сеї, к…лометри, абр…коси, ж…рафи, крокод…л, комб…нат, ч…нари, маг…страль. Ключ. З останніх букв прочитаєте закінчення вислову німецького філософа Людвіга Фейєрбаха: «Людина тільки тоді чогось досягне, коли…».

Номер слайду 16

Вправа «Додай блиску і об’єму» Оберіть 1 речення, яке б ви хотіли поширити однорідними (неоднорідними) означеннями. 1. В … гаю над Дністром весело щебетали пташки. 2. Збирають … меди … бджоли. 3. Живуть у пам'яті народу його вірні дочки і сини, ті, що не вернулися з походів … війни. 4. Люблю я бистрину життя … 5. Назустріч їм мирно ступали … воли, уярмлені в повози. 6. В море впало кілька … крапель дощу 7. … дзвін коси передвіщав мені радість і втіху – косовицю.

Номер слайду 17

Вправа «Мікрофон»Чи досягли ми поставленої на початку уроку мети?Що нового дізналися на уроці?Що вам на уроці найбільше сподобалось?

Номер слайду 18

. Домашнє завдання «Вибери сам»: Скласти 8 речень (по два з однорідними членами речення,узагальнювальними словами, звертаннями, вставними словами). Виконати вправу № 382 на ст.173.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Лісутіна Валентина Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сівер Лілія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Буц Надія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Tetjana Matvijiwyn
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Tetjana Matvijiwyn
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
2 квітня 2021
Переглядів
9759
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку