Презентація до тренінгу «Робота із дітьми з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного навчання»

Про матеріал
Познайомити вчителів з особливостями інклюзивного навчання в системі освіти; сформувати толерантне ставлення до впровадження інклюзивного навчання у закладах освіти, розширити знання педагогів з особливостями інклюзивного навчання, сформувати вміння адаптувати і легко знаходити контакт із дітьми з ООП, активізувати особистісний потенціал та оптимально реалізувати креативний підхід у нестандартних ситуаціях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: Практичний психолог Попфалуші О.А. Луківська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Робота із дітьми з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного навчання

Номер слайду 2

Інклюзивна освіта - це система освітніх послуг, що ґрунтується на принципі забезпечення основного права дітей на освіту та права здобувати її за місцем проживання, що передбачає навчання дитини з особливими освітніми потребами в умовах загальноосвітнього закладу. Концепція інклюзивної освіти відображає одну з головних демократичних ідей: УСІ ДІТИ Є ЦІННИМИ Й АКТИВНИМИ ЧЛЕНАМИ СУСПІЛЬСТВА

Номер слайду 3

Інклюзивний освітній заклад – це заклад освіти, який відкритий для навчання всіх дітей, незалежно від їхніх фізичних, інтелектуальних, соціальних, емоційних, мовних чи інших особливостей. Цей заклад забезпечує: адаптує навчальні програми та плани, фізичне середовище, методи та форми навчання; співпрацює з фахівцями для надання спеціальних корекційних послуг відповідно до різних освітніх потреб дітей; створює позитивний клімат у шкільному середовищі;

Номер слайду 4

Що ж мають на увазі під поняттям «діти з особливими потребами»? Це діти, які через різні причини потребують посиленої уваги педагогів, діти, яких природа позбавила можливості на достатньому рівні сприймати світ й почуватися належними до нього внаслідок хвороби, вади чи патологічного стану. До дітей з проблемами розвитку належать: Діти з порушенням інтелекту. Діти з відхиленнями в пізнавальному розвитку (ЗПР). Діти з порушеннями слуху. Діти з порушеннями зору. Діти з порушенням опорно-рухового апарату. Діти з порушенням мовлення. Діти з емоційними розладами, у тому числі з раннім дитячим аутизм (хворобливим станом психіки). Діти з порушеннями поведінки і діяльності. Діти зі складними комплексними порушеннями.

Номер слайду 5

Порушення поділяють: - вроджені порушення, спричинені шкідливим впливом на плід генетичних факторів,інтоксикацій, інфекцій, травм, порушенням живлення, гормональним розладами, резусною несумісністю груп крові матері та дитини, впливом медичних препаратів, алкоголю наркотичних та отруйних речовин . - набуті порушення зумовлені, переважно, різноманітними шкідливими впливами на організм дитини під час народження та у наступні періоди розвитку (механічні ушкодження плоду, тяжкі пологи, пологова асфіксія, крововиливи у мозок, інфекційні захворювання тощо).

Номер слайду 6

ДІТИ ІЗ ЗАТРИМКОЮ ПСИХІЧНОГО РОЗВИТКУ Затримка психічного розвитку (ЗПР) – це синдром відставання дозрівання психіки дитини в цілому або окремих її функцій (пам’яті, уваги, розумових процесів, емоційно-вольової сфери, мовлення тощо), уповільненого темпу реалізації закодованих у генотипі якостей організму, які є наслідком незначних негативних факторів (наявність ранньої деприваційної ситуації, недостатнього догляду за дитиною, мінімальна мозкова патологія тощо), набувають тимчасового характеру і можуть бути скоригованими.

Номер слайду 7

Психолого-педагогічна характеристика дітей із ЗПР менша підготовленість до шкільного навчання; відсутність або недостатнє розуміння їхнього нового соціального статусу – статусу учня; низька пізнавальна активність; розлади працездатності і поведінки (час продуктивної роботи є надзвичайно коротким – 15-20 хв., після чого настає втома).

Номер слайду 8

Особливості роботи педагогів з такою дитиною: основна увага на розвиток у них спостережливості, досвіду практичної діяльності, формування навичок і вмінь самостійно оволодівати знаннями та користуватись ними; виявити найбільш типові прогалини у знаннях з метою їх поступового заповнення для недопущення посилення відставання цих учнів від інших дітей; максимально стимулювати їхню активність на уроках, підтримувати навіть незначні успіхи і акцентувати на цьому увагу інших школярів з метою створення навколо атмосфери позитивного і дружнього до них ставлення, постійної підтримки; використовувати наочність і докладне пояснення нових, навіть не досить складних алгоритмів; додатково пояснювати навчальний матеріал, давати можливість виконувати завдання у повільнішому темпі, зменшувати їхню кількість, надавати додаткові запитання з метою глибшого розкриття змісту завдання, наводити вже відомі їм аналогії; використовувати поетапну інструкцію і поетапне узагальнення, поділяти завдання на складові, формувати вміння планувати свою діяльність у процесі його вирішення, словесно звітувати про виконання; поступово підвищувати темп роботи і працездатність дитини; ігрові прийоми у процесі їхнього навчання зменшувати поступово, не використовуючи при цьому різких заборон, а поетапно формуючи загальноприйняті прийоми навчальної діяльності; підвищувати мотивацію навчальної і пізнавальної діяльності шляхом постійної підтримки і стимулювання, у випадку необхідності зменшувати кількість завдань, які даються на самостійне опрацювання, залучати до роботи з такими дітьми інших спеціалістів школи – логопеда, психолога, спеціаліста з лікувальної фізкультури тощо; організувати співпрацю з батьками.

Номер слайду 9

Порушення інтелектуального розвитку - складна особливість перебігу розвитку дитини, яка обумовлена органічним ураженням головного мозку й не обмежує її можливості розвиватись і жити в суспільстві. За глибиною дефекту поділяють: розумову відсталість легкого ступеня, розумову відсталість помірного ступеня, розумову відсталість тяжкого ступеня, глибоку розумову відсталість, розумову відсталість неуточненого ступеня.

Номер слайду 10

Основними психічними особливостями розвитку та навчально-пізнавальної діяльності дітей з порушеннями розумового розвитку є: -недорозвинення пізнавальних інтересів ; -порушення пізнавальної діяльності, психічних процесів (відчуття, сприймання, пам’яті, мислення, уяви, мовлення, уваги): порушення сприймання   -порушення емоційної сфери ; -специфічні особливості особистості

Номер слайду 11

Основні завдання у роботі з дітьми, які мають порушення розумового розвитку: -сприяння соціальній адаптації; -формування і розвиток елементарних побутових навичок; -організація і забезпечення соціальної взаємодії дитини. Навчання насамперед повинно орієнтуватись не на оволодіння знаннями, а на формування життєво важливих умінь і навичок. Робота вчителя з дітьми, які мають порушення розумового розвитку, потребує терпіння, спокою, відсутності поспіху і продуманості.

Номер слайду 12

ІНКЛЮЗИВНА ОСВІТА: ЗАПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ 1. Хто приймає рішення про відкриття інклюзивного класу? Відповідно до Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах, рішення про відкриття інклюзивного класу приймається керівником загальноосвітнього навчального закладу з урахуванням освітніх запитів населення за умови наявності необхідної матеріально-технічної та методичної бази. Відповідних педагогічних кадрів і приміщень. Підстави для створення інклюзивного класу: - заява батьків або законних представників дитини з особливими освітніми потребами; - висновок ІРЦ.

Номер слайду 13

4. Що таке ІПР? Індивідуальна програма розвитку – це письмовий документ, який загалом є контрактом між педагогічним колективом і батьками чи законними представниками дитини. Він закріплює вимоги до організації навчання дитини, зокрема визначає характер освітніх послуг і форм підтримки. На кожного учня з особливими освітніми потребами група фахівців з обов’язковим залученням батьків учня або його законних представників складає ІПР. Її затверджує керівник загальноосвітнього навчального закладу і підписують батьки або законні представники дитини. Мета ІПР — визначити стратегії, ресурси, технології, спрямовані на забезпечення прогресу розвитку учня. ІПР переглядають двічі на рік, а за потреби й частіше, з метою її корегування.

Номер слайду 14

Індивідуальну програму розвитку розробляє група фахівців, у склад якої входять: заступник директора з НВР; вчитель початкових класів (класний керівник); вчителі; асистент учителя; практичний психолог; учитель-дефектолог; соціальний педагог; вчитель-дефектолог (з урахуванням освітніх потреб дитини з ООП); батьки або законні представники дитини.

Номер слайду 15

5. Хто такий асистент вчителя? Посада асистента вчителя з'явилася у зв'язку із запровадженням інклюзивної освіти – з ініціативи Міністерства освіти і науки, молоді та спорту Міністерством соціальної політики було доповнено Класифікатор професій. Посаду асистента вчителя передбачено Типовими штатними нормативами загальноосвітніх навчальних закладів, а основні завдання описані в Постанові Кабінету Міністрів України від 15.08.2011р. №872 Основне завдання асистента вчителя – допомога вчителю в забезпеченні особистісно зорієнтованого, індивідуального підходу в освітньому процесі, зокрема у створенні ІПР для дитини з ООП.

Номер слайду 16

Корекційно-розвиткова робота з учнями з ООП Як правило, корекційно-розвиткові заняття проводять після уроків. Однак, якщо учень з особливими освітніми потребами навчається за індивідуальним навчальним планом і програмою, то корекційно - розвиткові заняття можна проводити за рахунок часу, відведеного на вивчення предмета, який учень не вивчає. Тривалість занять : Індивідуальні – 20-25 хв; Групові(3-4 учні) 30-40 хв.

Номер слайду 17

Як часто доводиться чути від нашого брата учителя: “Нічого не вийде з цього учня, безнадійний він…” Хочеться сказати: не поспішайте з висновками – на вашій совісті дитина В. Сухомлинський

Номер слайду 18

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Інкл
Додано
30 січня 2023
Переглядів
5326
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку