Презентація до уроку №46 з ОМЗ для 11 класу на тему: «Повний огляд пораненого».

Про матеріал
Навчити здобувачів освіти робити повний огляд пораненого; формувати навички перевірки рівня притомності, виявлення поранень та інших травмувань, розладів життєдіяльності організму, спричинених бойовими діями; виховувати гуманне ставлення до потерпілих, відповідальність; розвивати життєзбережувальну компетентність, логічне мислення, уміння та навички порівнювати, узагальнювати, вибирати головне, робити висновки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Повний огляд пораненого Матеріали підготувала Скляренко Ольга Анатоліївна – учитель зарубіжної літератури та основ медичних знань ОЗО «Балаклеївський ліцей імені Євгенії Гуглі» Балаклеївської сільської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета уроку Навчальна: навчити здобувачів освіти робити повний огляд пораненого; формувати навички перевірки рівня притомності, виявлення поранень та інших травмувань, розладів життєдіяльності організму, спричинених бойовими діями; виховна: виховувати гуманне ставлення до потерпілих, відповідальність; розвивальна: розвивати життєзбережувальну компетентність, логічне мислення, уміння та навички порівнювати, узагальнювати, вибирати головне, робити висновки.

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання У чому відмінність між напруженим і відкритим пневмотораксом? Як визначити вид пневмотораксу? У вас є можливість обрати оклюзійну наклейку з клапаном чи без нього. Яку ви оберете? Чому?

Номер слайду 4

Актуалізація знань Покажіть на фантомі точки, де можна виміряти пульс. Покажіть місця проходження великих артерій. Яким чином можна визначити притомність пораненого? Чому в бойових умовах не проводять СЛР?

Номер слайду 5

Мотивація навчальної діяльності Не менш важливим у тактичній підготовці військових має бути тренування щодо особливостей огляду пораненого. Від правильності дій рятувальника залежать можливість виконання тактичного завдання, збереження власного життя та, можливо, життя пораненого. Навіть у ситуації виявлення постраждалого в мирних умовах кудись зникають усі знання про ознаки невідкладних станів, характерні прояви, а тим більше способи допомоги. А як діяти, коли можливий обстріл, ви і поранений у повному бойовому спорядженні, а ще поранений непритомний? Страшно думати, а потрібно діяти. Тому намагатимемося довести дії огляду пораненого до автоматизму, аналізуючи їхню сутність.

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу 1. Повний огляд пораненого Огляд пораненого — це оцінка важкості його стану шляхом установлення зовнішніх ушкоджень, стану серцево-судинної, дихальної, центральної та нервової систем, скелетно-м’язової системи, можливості ушкодження внутрішніх органів та внутрішньої кровотечі. Огляд пораненого виконують кілька разів. Первинний — виявлення чинників, що загрожують життю: критична кровотеча, непрохідність верхніх дихальних шляхів, зупинка дихання. Вторинний — ретельний огляд для виявлення всіх травм і поранень. Вторинний огляд періодично повторюють. За будь-яких умов пріоритетом залишаються тактичне завдання та власна безпека рятувальника. Притомних поранених, але зі зміною психіки необхідно терміново роззброїти та перевірити руки на наявність гранати зі знятою чекою. Якщо є сумніви щодо можливості мінування пораненого, вжити відповідних заходів.

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу 2. Первинний огляд Первинний огляд краще проводити стоячи на одному коліні, що дозволить або швидко розпочати рух в укриття, або використати вільне коліно для прямого тиску на артерію чи утримування пораненого з порушенням стану свідомості. Рятувальник розташовується в районі живота пораненого. Огляд проводити одночасно зі встановленням зорового та вербального контакту. Захисне спорядження не знімати. Одразу надавати допомогу відповідно до алгоритму «С-А-В-С». Якщо явно не візуалізуються критичні кровотечі, оглянути на предмет їх виявлення голову і шию, ключиці та плечі, пахви (сліпа зона). Підняти бронежилет чи всліпу оглянути грудну клітку та живіт, перейти до огляду кінцівок (під колінами сліпа зона) та тазу, пахової зони.

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу Перевірити прохідність верхніх дихальних шляхів, оглянувши рот. Застосувати засоби для профілактики западання язика. Перевірити наявність, частоту та характер дихання. Норма — 2-5 вдихів за 10 с. Якщо неможливо перемістити пораненого в укриття, повернути його в стабільне бокове положення.

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу 3. Вторинний огляд Перевірити шолом на цілісність: якщо є ушкодження, шолом не знімати, оскільки уламки можуть проникати у череп. Обережно рукою провести під шоломом: якщо кровотечу не виявлено, обережно зняти шолом та перевірити череп на предмет переломів та забиттів, вуха — на предмет витікання рідини. Якщо пошкодження виявлені, зробити позначку маркером на лиці пораненого. Одягнути шолом, попередити западання язика. Перевірити дихання. Менше 2 вдихів за 10 с — проблема з диханням, більше 5 — можливість пневмотораксу. Оглянути шию на предмет кровотечі, симптомів напруженого пневмотораксу.

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу Повторити огляд грудного відділу, відкинувши передню частину бронежилету та частково тимчасово звільняючи ділянки тіла від одягу. У холодну пору року або при проблемі зі спорядженням провести сліпий огляд. Плавно натиснути на плечі, перевіряючи можливість перелому ключиць. Оглянути живіт, умовно розділивши його на 4 частини (ліворуч та праворуч, вгорі та внизу відносно вертикальної та горизонтальної ліній, проведених через пуп). Прощупати на м’якість на глибину 4-6 см.

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу Надзвичайно легко і плавно натиснути на крила тазових кісток спочатку з боків до центру, потім спереду до попереку, оцінюючи можливість неанатомічної рухливості кісток. Обережно провести руками спочатку по внутрішній частині стегна, паховій та підколінній зонам на предмет виявлення осколків, що стирчать. Аналогічно перевірити інші ділянки ніг. Водночас оцінити природність анатомічного вигляду кінцівки. Немов викручуючи білизну, обережно перевірити цілісність кісток. За підозри розрізати одяг та візуально оцінити пошкодження.

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу Перевірити спину так само, як грудну клітку, повернувши пораненого на бік. Вернути пораненого в положення на спині і провести огляд рук. Техніка аналогічна перевірці ніг. Перевести пораненого у стабільне положення на боці або приступити до подальших заходів допомоги (зупинка кровотеч, накладання шин тощо).

Номер слайду 13

Перегляд відео Знати щоб вижити https://www.youtube.com/watch?v=1CkDvd0F5bw&t=20s&ab_channel=%D0%93%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F%3A%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B8

Номер слайду 14

Закріплення вивченого матеріалу Робота з підручником стор. 133-135.

Номер слайду 15

Закріплення вивченого матеріалу Запитання з відео

Номер слайду 16

Закріплення вивчення матеріалу Практикум Продемонструйте заходи огляду пораненого (без урахування часу, але якомога швидше, не здійснюючи заходів допомоги, а лише коментуючи порядок та сутність своїх дій): 1) притомного; 2) непритомного; 3) із затьмареною свідомістю.

Номер слайду 17

Домашнє завдання 1. Вивчити 23. 2. Скласти кросворд до ключового слова «Поранення».

Номер слайду 18

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань. Рівень стандарту : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А.А. Гудима, А.О. Пашко, І.М. Герасимів, М.М. Фука. – Тернопіль : Астон, 2019. – 240 с. : іл. Інтернет-ресурси http://posibnyky.vntu.edu.ua/bjd/71.htm http://www.patr1ot.od.ua/medicina-taktichna/ https://www.google.com/search?q=%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F+%D0%B2+%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%96&tbm=isch&hl=ru&chips=q:%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F+%D0%B2+% https://empendium.com/ru/chapter/B33.II.3.18 Відео: https://www.youtube.com/watch?v=1CkDvd0F5bw&t=20s&ab_channel=%D0%93%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F%3A%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B8

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Переверзева Инна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
4097
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку