Презентація до уроку 8 клас: " Зображення України в картографічних творах"

Про матеріал
Презентацію розроблено для учнів 8-х класів середніх загальноосвітніх шкіл, що навчаються за типовою програмою з географії для 6-9 класів, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України №405 від 20.04.2018 року. 2 години на тиждень.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зображення України в картографічних творах

Номер слайду 2

Карти — джерело знань про навколишній світ

Номер слайду 3

У класифікації карт за призначенням особливе місце посідають навчальні карти інтерактивні паперові електронні

Номер слайду 4

Географічний атлас – це систематизоване зібрання географічних карт, тематично пов’язаних і узгоджених між собою Атлас містить текстову частину, діаграми, графіки, таблиці тощо. Як і географічні карти, атласи класифікують за просторовим охопленням, змістом і призначенням.

Номер слайду 5

У 2007 році вперше був виданий Національний атлас України Атлас складається з шести тематичних блоків: загальна характеристика, історія, природні умови та природні ресурси, населення й людський розвиток , економіка, екологічний стан природного середовища. Це однотомне фундаментальне видання має 440 сторінок. Вага одного примірника — майже 6,5 кг.

Номер слайду 6

Електронні (цифрові) карти. Електронна (цифрова) карта - картографічне зображення, створене па основі даних цифрових карт і візуалізоване (унаочнене, або таке, яке можна побачити) на відеомоніторі комп’ютера чи екрані іншого пристрою (мобільного телефона, сунутиикового навігатора)

Номер слайду 7

Переваги електронних карт над паперовими Швидше оновлюються; Дають тривимірне зображення; Варіюється охоплення території, Швидко опрацьовуються дані; Автоматично знаходять необхідну інформацію;Мають декілька шарів, які в процесі роботи можна включати або відключати, накладати шари один на інший у певному порядку.

Номер слайду 8

Що таке інтерактивна картаІнтерактивна карта – це карта, за основу якої взято пошарове оцифровування географічної інформації.

Номер слайду 9

Географічні інформаційні системи (ГІС)ГІС — спеціалізовані програмні засоби збирання, зберігання, перетворення, відображення й поширення різноманітної доступної інформації з виведенням результатів з їх геонросторовим прив'язуванням на екран.

Номер слайду 10

Глобальна система визначення місцезнаходження (апгл. GPS) Супутникова радіонавігаційна система, за допомогою якої визначають точне місце розташування об’єкта (, а також швидкість і напрямок руху даного об’єкта) в будь-якій точці земної кулі в певний час незалежно від погодиих умов.

Номер слайду 11

Складові GPS 1. Космічна частина GPS уключає 24 супутники, які обертаються навколо Землі шістьма орбітами

Номер слайду 12

Складові GPS2. Система контролю - це станції , які розташовані в декількох точках Землі . Вони стежать за роботою супутників і коригують її в разі потреби

Номер слайду 13

Складові GPS 3. Система приймання даних — це GPS-приймачі, які отримують сигнали із супутників.

Номер слайду 14

Використання навігаційних систем. Навігаційні системи використовують військові, моряки, льотчики, автомобілісти та ін.

Номер слайду 15

Картографічні інтернет-джерела. Всесвітня мережа Інтернет має найбільший потенціал розвитку як джерело картографічних матеріалів.

Номер слайду 16

Переваги інтернет-джерел-- отримання найповнішої й найточнішої інформації з урахуванням останніх політико-географічних і територіальних змін, -- одержання консультацій й додаткових роз’яснень фахівця в найкоротший термін

Номер слайду 17

Інтернет-ресурс «Освіта» Інтернет-ресурс «Освіта» містить електронні версії навчальних атласів, контурних і стінних карт, підручників.

Номер слайду 18

«Мета» — український пошуковий портал в Інтернеті Використовує власну пошукову систему українською, російською та англійською мовами. Зона пошуку - українські сайти та сайти, що стосуються України.

Номер слайду 19

«Google - планета Земля»У масштабах планети чи не найповнішим і найпотужнішим веб-ресурсом, на якому розміщено картографічну інформацію майже про всі країни світу, їх міста тощо, є сайт «Google- планета Земля»

Номер слайду 20

Висновки. Навчальні карти й атласи є джерелами інформації з географії, історії та інших дисциплін. Національний атлас України — офіційне видання, яке відображає ступінь вивченості країни, рівень її економічного розвитку й досягнення картографічного виробництва.

Номер слайду 21

Інтернет - ресурсиhttp://shevchenkove.org.ua/http://uk.wikipedia.org/wikihttp://narodna-osvita.com.ua http://journal.osnova.com.ua/http://klasnaocinka.com.ua/http://metodportal.com/node/http://osvitaportal.com.ua/index.http://osvita.ua/school/lessons_summary/geography/http://shkola.ostriv.in.ua/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кучинська Ірина Миколаївна
    Дякую, за вашу працю, гарна робота!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бардукова Ніна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дораж Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 вересня 2019
Переглядів
21077
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку