Презентація до уроку. Альбер Камю. Життєвий і творчий шлях письменника. Його філософські і естетичні погляди. Роман «Чума».

Про матеріал
Мета урока: навчальна:ознайомити учнів з головними віхами життєвого і творчого шляху Альбера Камю. Познайомити з романом «Чума», ввести в світ естетичних і філософських поглядів письменника. розвивальна: розвивати творчі та інтелектуальні здібності учнів; виховна: прищеплювати інтерес до значних постатей зарубіжної літератури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мета уроку: - життєви і творчи шлях Альбера Камю. Познайомити учнів з романом «Чума», ввести в світ естетичних і філософських поглядів письменника.

Номер слайду 3

Якщо хочеш бути філософом, пиши романи. Альбер Камю 

Номер слайду 4

«Особова справа» письменника.07.11.1913 р. – народився в Алжирі, тодішній французькій колонії, в родині сільського наймита, який невдовзі помер від тяжкого поранення, отриманого на фронті Першої світової війни. Навчався в комунальній школі, Алжирському ліцеї, згодом – в Алжирському університеті. Коло його зацікавлень складали література й філософія. Останній була присвячена дипломна робота.

Номер слайду 5

1934 р. – вступив до комуністичної партії, з якої був виключений 1937 р.1935 р. – організував Театр праці, в котрому виступав як драматург, режисер і актор.1937 р. – побачила світ перша збірка есе «Виворіт і обличчя».1938 р. – написав перший роман «Щаслива смерть».1940 р. – переїхав до Парижа, але внаслідок наступу німців залишив столицю й деякий час вчителював у Орані. Завершив повість «Сторонній», яка привернула до себе увагу в літературних колах.

Номер слайду 6

1941 р. – написав есе «Міф про Сізіфа», що вважається програмовим екзистенціалістським твором, а також драму «Калігула».1943 р. – оселився в Парижі, де приєднався до Руху Опору, співпрацював з нелегальною газетою «Комба», яку очолив після повстання, що викинуло окупантів за межі міста. Друга половина 40-х – перша половина 50-х років – період творчого розквіту, з’являються роман «Чума» (1947), що приніс авторові світову славу, п’єси «Стан облоги» (1948), «Праведні» (1950), есе «Бунтівна людина» (1951), повість «Падіння» (1956), етапна збірка «Вигнання й царство» (1957), есе «Своєчасні роздуми» (1950-1958) та інші. Останні роки життя були позначені творчим спадом.04.01.1960 р. – загинув в автомобільній катастрофі.

Номер слайду 7

Поміркуємо над життєвим шляхом письменника

Номер слайду 8

- Які епізоди життя Альбера Камю вам запам’яталися?- Які обставини дитинства та юності письменника вплинули на становлення його особистості?- Чому, на вашу думку, А. Камю зажив слави «совісті Заходу»?

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Учнівський записничок. Екзистенціалізм – літературна течія, в основі якої лежить зосередженість на особі, що залишилася наодинці з буттям. Роман-притча – великий епічний твір із моральною повчальною ідеєю. Хроніка – запис історичних подій у хронологічній послідовності. Фатальність – невідворотність подій у світі. Абсурд –безглуздя, нісенітниця.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Чому Камю обрав саме таку хрворобу, як чуму для відображення фашизму в своєму романі?

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

pptx
Додав(-ла)
Ляпіна Лариса
Додано
12 лютого 2020
Переглядів
1644
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку