Презентація до уроку "Антон Павлович Чехов. "Хамелеон".

Про матеріал
Презентація містить певні відомості про життєвий шлях письменника, проілюстровані фотографіями. Оскільки під час уроку аналізується оповідання "Хамелеон", то саме йому приділяється найбільша увага. Надані схеми запозичені на сайті notatka.at.ua.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

У людини все повинно бути прекрасно: і обличчя, і одяг, і душа, і думки. А. П. Чехов

Номер слайду 3

Таганрог. Будинок-музей А. П. Чехова Антон Павлович Чехов народився 29 січня 1860 р. у Таганрозі, невеличкому портовому місті на березі Азовського моря

Номер слайду 4

А. П. Чехов у родинному колі. Фотографія 1874 р.

Номер слайду 5

1868- 1879 р.р. – навчання у таганрозькій гімназії

Номер слайду 6

Одна з кімнат будинку-музею Чехова на Садово-Кудринській вулиці у Москві Москва. Садово-Кудринська вулиця, будинок №6 У цьому будинку жив Чехов у 1886 – 1890 р.р.

Номер слайду 7

У 1887 р. Академія наук присудила Чехову Пушкінську премію. До письменника приходить слава. У 1890 р. письменник вирішив поїхати на острів Сахалін, перетворений урядом на місце каторги та заслання.

Номер слайду 8

У пошуках сприятливого клімату у 1898 р. Чехов купив невеличку ділянку землі в Ялті, де побудував дім і розбив сад. Рослині підібрав так, щоб цілий рік у саду щось квітло. Екскурсоводи називають цей сад “вічна весна”.

Номер слайду 9

Чехов біля свого будинку в Ялті з собаками Тузиком і Каштаном У 1901 році Чехов одружився з Актрисою МХАТ Ольгою Кніппер

Номер слайду 10

Навесні 1904 р. здоров’я письменника різко погіршилося. 3 червня він виїхав на лікування до курортного містечка Баденвейлер (Німеччина), де помер 15 липня 1904 року. Його прах перевезли до Росії й поховали на Новодівочому цвинтарі у Москві.

Номер слайду 11

Складання сенкану щодо особистості письменника

Номер слайду 12

Короткість – сестра таланту А. П. Чехов Оповідання – невеликий художній розповідний прозовий твір про одну чи кілька подій у житті персонажа.

Номер слайду 13

Згадуємо характерні риси оповідання обмежена кількість дійових осіб; невеликий проміжок часу; стислі описи; чіткий сюжет; важливу роль відіграє художня деталь.

Номер слайду 14

Хамелеон – вид ящірки, яка змінює колір залежно від оточуючого середовища

Номер слайду 15

Літературна довідка Гумор (від англ. humour – настрій) – різновид комічного; весела, добродушна насмішка над кимось або чимось. Іронія (від грец. іeroneia – удаване незнання) – різновид комічного, прихована насмішка (іноді під виглядом схвалення). Художня деталь – виразна подробиця в художньому творі, яка містить важливу інформацію і має самостійне значення. Підтекст – неявний, прихований “під текстом” зміст художніх образів. Випишіть у зошити визначення понять з презентації або з підручника (с.с. 131 – 132)

Номер слайду 16

Сценка з життя А. П. Чехову під час навчання доводилося шукати підробітку у газетах. Майбутній великий письменник і драматург добре знав життя й провінційного Таганрогу, й Москви, яка ще не була тоді столицею. Та чи відрізнялося тодішнє життя інших міст, сіл, містечок від того, що описав автор в оповіданні “Хамелеон? Усюди панувало одне й те саме: чиношанування, підлабузництво, повага до багатства, презирство до бідності. Кілька слів про історію оповідання. Оповідання «Хамелеон» з’явилося в 36 номері журналу «Осколки» в 1884 р. із підзаголовком «Сценка». Дійсно, це невеличка сценка з життя. Зверніть увагу, що місто не назване. Як ви гадаєте, чому?

Номер слайду 17

Робота над змістом твору Де відбувається дія оповідання? Чому зібрався натовп? У чому полягає суть конфлікту? Уявіть собі “винуватця” скандалу хортеня та дорослу людину – ювеліра Хрюкіна. Чому Хрюкін вимагає компенсації за нанесену травму?

Номер слайду 18

- Скільки разів змінює свою думку Очумєлов? - Чому це відбувається? Наступний слайд містить схему. Уважно подивиться, й ви легко знайдете відповіді на ці запитання Очумєлов шукає “істину”

Номер слайду 19

Схема знайдена на сайті notatka.at.ua

Номер слайду 20

Багато віків європейці уявляють богиню справедливості і правосуддя Феміду у вигляді жінки з зав'язаними очима та терезами, на яких зважуються всі “за” і “проти” для прийняття справедливого рішення. Богиня не дивиться, хто постає перед нею, і приймає правильне рішення. В оповіданні “Хамелеон” Очумєлов зважує на терезах, хто важливіший: Хрюкін чи собака. На перший погляд важливіша людина, але в даній ситуації для Очумєлова важливішим є той, хто стоїть вище на соціальній драбині. Це правило поширюється навіть на собак: якщо собака бездомна, то “переважує” Хрюкін, якщо генеральська, то “правда” на її боці.

Номер слайду 21

Ставлення Очумєлова до собаки змінюється кілька разів. Подивимося, які слова використовує поліцейський наглядач в процесі виявлення всіх обставин справи. А що кажуть свідки події? Чи прислухається до них Очумєлов? Кого ви вважаєте постраждалим, а кого винним у цій ситуації? Ніжна тварина чи бродяче стерво?

Номер слайду 22

Очумєлов – чумний; одурілий; нерозумний Хрюкін – свиня; хам; некультурний;

Номер слайду 23

Поведінка Очумєлова по відношенню до Хрюкіна і натовпу: Грубість Хамство Вседозволеність Зверхність Самовпевненість Пихатість по відношенню до генерала, його брата і навіть собаки Страх Малодушність Чиношанування Підлабузництво Запопадливість Самоприниження

Номер слайду 24

Що спільного? “Хамелеон” - людина, що постійно і швидко змінює свою думку на протилежну, щоб догодити іншим людям або обставинам, що склалися. “Хамелеонство” – пристосуванство. Прикладом є поведінка Очумєлова.

Номер слайду 25

Подумайте: Якій різновид комічного використав А. П. Чехов в оповіданні? 2. Які людські вади висміяв Чехов у творі? 3. Яка художня деталь свідчить про те, що Очумєлов нервується, боїться прийняти невірне рішення? 4. Яка подробиця свідчить про те, що Хрюкін власною повідінкою виправдовує своє призвіще? 5. Чи актуальні сьогодні проблеми, підняті в оповіданні “Хамелеон”? 6. В якому значенні вжито слово “хамелеон” у назві оповідання?

Номер слайду 26

Домашнє завдання Підготувати виразне читання твору за особами. Довести, що “Хамелеон” є оповіданням.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1.  Zhanna
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ткаченко Тетяна Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дзюбенко Оксана Антонівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Пилипенко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Боброва Юлія Михайлівна
    Дякую, колего!Прекрасна робота.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Гербуль Наталія Олександрівна
    Чудова презентація. Дуже вдячна автору: чітко, логічно, все необхідне і нічого зайвого. Гарна допомога, особливо під час дистанційного навчання.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
ppt
Додано
27 серпня 2020
Переглядів
11924
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку