Презентація до уроку"Арифметична і геометрична прогресії. Розв’язування прикладних задач»

Про матеріал

Презентація поглиблює знання про арифметичну і геометричну прогресії, вчить застосовувати знання про прогресії для розв'язування життєвих задач, задач, пов'язаних з її застосуванням під час вивчення питань інших наук і життєвих ситуацій.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Арифметична і геометрична прогресії. Розв‘язування прикладних задач

Номер слайду 2

Епіграф:«Якщо говорити про математику, то її досягнення дедалі ширше застосовуються в найрізноманітніших галузях науки, техніки, економіки.» Ю. О. Митропольський

Номер слайду 3

3 000 000крб10 737 418,24крб

Номер слайду 4

Номер слайду 5

«Математичне лото» Назва формули Буквений запис. Рекурентна формула арифметичної прогресії Рекурентна формула геометричної прогресії Різниця арифметичної прогресії Знаменник геометричної прогресії Формула п-го члена арифметичної прогресії Формула п-го члена геометричної прогресії Властивість членів арифметичної прогресії Властивість членів геометричної прогресії Сума п- членів арифметичної прогресії Сума п- членів геометричної прогресії 

Номер слайду 6

2.«Математична естафета» №1. Усі написані послідовності – арифметичні прогресії. Чи так це? Вкажіть номер неправильної відповіді, якщо вона є.1) 5; 7; 9; 11; …2) 20; 10; 0; -10; …3) 2; 4; 6; 8; …4) 1; 2; 6; 8; …5) 15; 3; -9; …№2. Усі наступні послідовності – геометричні прогресії. Чи правильно це?1) 2; 4; 8; 16; …2) 200; 20; 2; …3) 3; -6; 12; …4) 1; 4; 16; …5) 8; 4; 0; -4; …№3 Знайдіть п'ятий член геометричної прогресії 200; 20; 2; …№4 Знайдіть суму чотирьох перших членів арифметичної прогресії 10; 6; 2; ....№5 Придумайте арифметичну прогресію, сума перших трьох членів якої дорівнює 60

Номер слайду 7

ПРОГРЕСІЇ – ЦЕ КРОК ВПЕРЕД

Номер слайду 8

Задача 1 Поширення чуток. До села з 3-тисячним населенням о 8-й годині ранку прибув мешканець столиці і привіз свіжу новину. У будинку, де зупинився, він повідомив новину лише трьом жителям. Це зайняло 15 хв, тобто о 8.15 новина була відома чотирьом: приїжджому і трьом жителям. Довідавшись новину, кожний із трьох громадян розповів про неї трьом іншим. На це знадобилося теж 15 хв. Якщо чутка поширюватиметься з такою швидкістю, то скільки пройде часу, перш ніж усе село дізнається про неї?І зупинка«Комунікаційна»

Номер слайду 9

Оцінюю себе сам

Номер слайду 10

ІІ зупинка «Фізична» Прогресії виражають закони деяких фізичних явищ. Наприклад, за законом геометричної прогресії здійснюється поділ нейтронів при ядерній ланцюговій реакції. У фізиці є таке поняття як «рівноприскорений рух». Якщо кажуть, що тіло рухається рівноприскорено, то це означає, що відстань, яку воно проходить за кожну наступну одиницю часу збільшується на одну й ту саму величину. Це арифметична прогресія. Ви, мабуть, бачили по телевізору: на дорозі, де сталася аварія, фахівці вимірюють гальмівний шлях, щоб визначити швидкість руху автомобіля на початку гальмування. Ці дані використовують для з'ясування причини аварії: чи то водій перевищив дозволену швидкість, чи то несправними були гальма, чи може винен пішохід, який порушив правила дорожнього руху.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Задача №2 Тіло, яке вільно падає з Пізанської вежі, проходить за першу секунду 4,9 м, а за кожну наступну – на 9,8 м більше, ніж за попередню. Яку відстань проходить тіло за 4 секунду?

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Задача№3 Гальмуючи, автомобіль за першу секунду проїхав 12м, а за кожну наступну на 2м менше, ніж за попередню. Знайдіть гальмівний шлях автомобіля.

Номер слайду 15

Оцінюю себе сам

Номер слайду 16

ІІІ зупинка «Біологічна»Бактерії розмножуються поділом: одна бактерія ділиться на дві. Тепер стає зрозумілим, чому так швидко зростає чисельність бактерій, якщо їх помістити в сприятливе середовище. Нерідко в повсякденному житті, коли хочуть підкреслити швидке зростання якоїсь величини, кажуть: «зростає в геометричній прогресії».

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Оцінюю себе сам

Номер слайду 19

Геометрична прогресія характеризується більшими, порівняно з арифметичною, темпами зміни. Не випадково в політиці, соціології, медицині часто, щоб показати велику швидкість поширення того чи іншого явища, наприклад захворювання при епідемії, кажуть, що процес розвивається в геометричній прогресії.

Номер слайду 20

Задача №5. Кожний курець викурює в день у середньому 8 сигарет. Після викурювання першої сигарети в легенях осідає 0,0002 г нікотину й тютюнового дьогтю. З кожною наступною сигаретою ця кількість збільшується на 0,000001 г. Яка кількість шкідливих речовин осідає в легенях за рік?

Номер слайду 21

Оцінюю себе сам

Номер слайду 22

V зупинка «Грошова»Під час нарахування відсотків на вклад та нарахування кредитів теж користуються законами геометричної прогресії

Номер слайду 23

Задача №6 Молодий чоловік отримав спадщину. За перший місяць він витратив 1000$, а кожний наступний місяць він витрачав на 500$ більше, ніж за попередній. Скільки доларів він витратив за другий місяць? За третій?, Який розмір спадщини, якщо грошей вистачило на рік такого безбідного життя?

Номер слайду 24

Оцінюю себе сам

Номер слайду 25

VІ зупинка «Практична»В архітектурі, будівельній справі використовуються колони. Вони мають форму не циліндра, а зрізаного конуса. Сила тиску в горизонтальних шарах колони зростає у напрямку до нижньої основи. Для збереження рівномірності напруги вздовж усієї довжини колони потрібно збільшувати площі її поперечних перерізів. Площі поперечних перерізів, рівновіддалених один від одного, становлять геометричну прогресію. Геометрична прогресія відіграє велику роль у машинобудуванні. За законом геометричної прогресії побудовано розмірність металорізальних верстатів та інструментів, встановлено нормальні діаметри і довжини в машинобудуванні.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Оцінюю себе сам

Номер слайду 28

Оператор мобільного зв‘язку запропонував акцію з такими умовами: плата за з'єднання відсутня, за першу хвилину абонент платить 60к., а за кожну наступну хвилину – на 5к. менше, ніж за попередню. Плата за тринадцяту і всі наступні хвилини не нараховується. Умови виконуються для здійснення дзвінків всіх мобільних операторів країни. Скільки буде коштувати абоненту п'ята хвилина розмови?Скільки буде коштувати абоненту розмова протягом п'яти хвилин?Запишіть формулу, за допомогою якої можна обчислити вартість k-ї хвилини розмови. Запишіть формулу, за допомогою якої можна обчислити вартість розмови тривалістю в n хвилин. Пропозиція діє до 05.05.2018р. VІІ зупинка «Зв'язкова»

Номер слайду 29

Оцінюю себе сам

Номер слайду 30

Ян Амос Коменський говорив: «Вважай нещасним той день або ту годину, у яку ти не засвоїв нічого нового, нічого не додав до свого розвитку»

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Домашнє завдання1. Задачі, які склали учні2. Скласти умову задачі по темі «Арифметична прогресія в житті й побуті» (на окремому аркуші) і розв'язати її.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Власюк Світлана Віталіївна
    Чудова презентація. Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Воробйова Лариса Вячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Алгебра, 9 клас, Презентації
Додано
11 березня 2023
Переглядів
1129
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку