Презентація до уроку "Часи дієслова. Теперішній час. Дієвідмінювання дієслів теперішнього часу"

Про матеріал
Презентація стане гарним доповненням до уроку української мови в 7 класі при вивченні теми "Часи дієслова. Теперішній час. Дієвідмінювання дієслів теперішнього часу".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}

Номер слайду 2

Нумо відпочиньмо!

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Пунктуаційне дегустування. Прочитайте речення, прокоментуйте розділові знаки. Любі друзі, сьогодні всім гостям закладу пропонуємо такі козацькі страви: ароматний куліш, смачні галушки, солодкі вергуни й вітамінно-травʼяний узвар. Якщо полюбляєте спеції, то додайте, будь ласка, їх у страви. Яку спецію вам запропонувати?

Номер слайду 5

Часи дієслова. Теперішній час. Дієвідмінювання дієслів теперішнього часу. Увага! Дегустування нової спеції.

Номер слайду 6

ПОРАДА ВІД ШЕФ-КУХАРЯ №1:«БЕРЕЖІТЬ ЧАС!!!»Його часто й густо не вистачає. Він ніколи не стоїть на місці. Як же хочеться інколи зупинити Його стрімкий біг!Пам'ятайте! Саме Він допомагає кожному стати кращим, досконалішим і досвідченішим.

Номер слайду 7

ПОРАДА ВІД ШЕФ-КУХАРЯ №2:«ПОМІЧАЙТЕ КРАСУ!»Прочитайте текст. Визначте дієслова.1. Які з них позначають дію, що відбувалася до розмови про неї?2. Під час розмови про неї?3. Після розмови про неї? Запахло осінню. Щось надзвичайно ніжне, красиве й ароматне відчувається в повітрі. Осінь залишає спогад про себе скрізь: у тендітному жовтогарячому листочку, що повільно кружляє над землею, у гроні винограду, що росте біля будинку моєї бабусі, і навіть у теплих смаколиках із «Сімейної пекарні». Люблю тебе, золота пані, різною - вогненною, незбагненною, примхливою, запашною. Люблю за те, що пахнеш яблуками й дихаєш прохолодою, щедро сиплеш золото й даруєш красу. Полюбіть осінь і ви, мої любі гості! Відчуйте жовтогарячий дивосвіт усім серцем. Домовилися?

Номер слайду 8

Куштування теоретичних спецій «Часи дієслова».

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Найпопулярнішою стравою серед українців здавна вважали сало, яке використовували для засмажування різних страв: борщів, капусняків, юшок. На ньому й донині смажать яєчню. Шкварки із сала вживають до каш, галушок, вареників, млинців. Його їдять сирим, копченим, вареним, смаженим, а також використовують для шпигування пісного мʼяса, приготування завиванців. У народі достаток сала вважався, вважається і, мабуть, завжди вважатиметься за справжній добробут. Прочитайте. Визначте дієслова, зʼясуйте час і вид кожного. Дегустаційна робота «Сало реклами не потребує»

Номер слайду 11

Куштування теоретичних спецій «Теперішній час».

Номер слайду 12

Аналізуймо!

Номер слайду 13

Граматична кулінарія. Прочитайте подані речення. Визначте дієслова. З'ясуйте час, особу, число кожного дієслова теперішнього часу. Позначте особові закінчення.1. Українська кухня здавна славилася багатством страв.2. Прянощі й приправи в українській кухні використовують у мінімальній кількості.3. Цибуля надає страві особливого смаку. 4. Свинина, запечена з чорносливом, слугувала, слугує й буде слугувати окрасою святкового стола.5. Ектор Хіменес-Браво говорить, що салати – це територія свободи.6. Євген Клопотенко завжди заправляє перші страви вершковим маслом.

Номер слайду 14

Куштування теоретичних спецій «Дієвідмінювання дієслів».

Номер слайду 15

Аналізуймо!

Номер слайду 16

Кухарська практика. Поставивши дієслова у формі ІІ особи однини та ІІІ особи множини теперішнього часу, запишіть їх у дві колонки за дієвідмінами, позначте закінчення. Варити, пекти, місити, збивати, замішувати, чистити, терти, колоти, різати.

Номер слайду 17

Приготування салату «Дієслівне асорті»Які інгредієнти ви додасте в цю страву?

Номер слайду 18

Домашнє завдання1. Опрацювати матеріал презентації. А. Скласти сенкан про улюблену страву. Б. Написати кулінарний шедевр «Улюблена страва моєї родини», використовуючи дієслова різних часових форм.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лісова Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 жовтня 2022
Переглядів
1252
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку