Презентація " Сполучники сурядності та підрядності"

Про матеріал
У презентаціі поданий теоретичний і практичний матеріал з теми " Сполучники сурядності та підрядності".Цей матеріал допоможе учням 7 класу поглибити свої знання про сполучник; визначати групи сполучників за значенням; відрізняти іх від прийменників і часток; формувати вміння правильно використовувати сполучники у власних висловлюваннях відповідно до функціонального призначення.У презентації використано матеріали з відкритих джерел інтернету та підручника Заболотний О.,Заболотний В.Українська мова: підручник для 7 класу закладів загальної середньої освіти.- К:"Генеза",2015.-207с.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СПОЛУЧНИКИ СУРЯДНОСТІ ТА ПІДРЯДНОСТІ

Номер слайду 2

Сполучники сурядності використовуємо для зв’язку однорідних членів речення та рівноправних частин складного речення. Наприклад: і, але, та, або, чи. На уроці працювали і хлопці, і дівчата.

Номер слайду 3

Сполучники сурядності{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}Група за значенням. Сполучники. ПрикладиЄднальніі ( й ), та (у значенні і), ні… ні, як… так і, не тільки… але йліто і зимані вдень, ні вночіПротиставніа, але, та (у значенні але), зате, проте, однак, а втім. Сьогодні йшов дощ, але було тепло. Розділовіабо, чи, або… або, чи… чи, то… торанок або вечір. Зіставнийа (не можна замінити протиставним але)День підходить, а ніч відступає.

Номер слайду 4

Сполучники підрядності використовуємо для зв’язку залежних одна від одної частин складного речення. Наприклад: що, щоб, якщо, тому що, коли, через те що. для чого?Треба працювати, щоб гарно жити.

Номер слайду 5

Сполучники підрядності{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}Група за значенням. Сполучники. Приклади. Причиновібо, тому що, через те що, у зв’язку з тим що, оскільки. Земля прекрасна, тому що на ній живуть чудові люди. Часовіколи, тільки, як, щойно, ледве, як тільки, аж поки. Пішли, коли стемніло. Умовніякщо, якби, аби, коли, коли б, як. Я був би поетом, якби умів би писати вірші. Метищоб, для того щоб, аби. Оленка вийшла, щоб попрощатися з родиною.

Номер слайду 6

{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}Допустовіхоч, хай, хай…, але, незважаючи на те що, дарма що, дарма що… а Тетяна, хоч і була гострою на слово, змовчала. Порівняльніяк, мов, немов, наче, неначе, ніби, немовби, начебто. Хмари насувалися, наче великі хвилі. З’ясувальніщо, щоб, чи, як. Я б так хотів, щоб ти була щасливою. Міри та ступеняаж, що аж, що. Він так утомився, що на півдорозі заснув. Наслідковийтак що. Несподівано вдарили морози, так що хризантеми зав’яли.

Номер слайду 7

ЗАПАМ’ЯТАЙ!Сполучники що, коли, як потрібно відрізняти від займенника що і прислівників коли, як.{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}СполучникиІнші частини мови. Що. Відомо, що ліс лікує.(від однієї частини до іншої можна поставити питання що?, за що? або про що? )Що(займенник)Побачили сонце, що сідало за гору. (слово що можна замінити займенником який, яке, яка; виступає підметом)Коли. Усе вийде, коли постаратися. ( слово коли виражає відношення умови; можна замінити сполучником якщо. Коли може виражати і часові відношення)Коли(прислівник)Не знаю, коли прийде весна. ( слово коли приєднує частину, до якої ставимо питання що? або який? ; виступає обставиною)

Номер слайду 8

{0505 E3 EF-67 EA-436 B-97 B2-0124 C06 EBD24}Як. Вийду, як сонце сяде.(слово як виражає відношення часові, порівняльні або умови; можна замінити сполучниками коли, мов або якщо)Не помітив, як почався урок.(слово як можна замінити сполучником що)Як(прислівник)Заспівай так, як соловей у гаю.(слово як приєднує частину, до якої ставимо питання як? , яким способом? ; виступає обставиною)Не знаєш, як допомогти.(слово як можна замінити на як саме, яким способом; можна перетворити на питальне речення: Як саме допомогти?)

Номер слайду 9

Пояснювальний диктант. Перепишіть речення, вставляючи замість крапок відповідні сполучники. Сполучники сурядності підкресліть однією рискою, сполучники підрядності – двома.1. Не купити ума, … нема. 2. Книгу читають не умом, … розумом. 3. Слово не стріла, … глибоко ранить. 4. Не брудни криниці, … схочеш водиці. 5. Надувся, … жаба під пеньком. 6. Краще бути хвостом живого собаки, …головою дохлого лева. 7. Краще з розумним загубити, … з дурнем знайти. Довідка: а, як, ніж, мов, а, ніж, бо.

Номер слайду 10

Розподільний диктант. Запишіть сполучники, розподіляючи їх у дві колонки: сурядності та підрядності. А, тому що, якщо, коли, і, зате, щоб, проте, немовби, неначе, однак, незважаючи на те що, для того щоб, або, але, у зв’язку з тим що, та, аби, так що, дарма що.

Номер слайду 11

Творча вправа. Складіть і запишіть складні речення, що відповідають схемам. Визначте групу сполучників за значенням. коли?[ ], коли [ ]. яка?[ ], мов [ ]. чому?[ ], тому що [ ]. з якою метою?4. [ ], для того щоб [ ]

Номер слайду 12

Підсумок уроку1. На які групи за значенням поділяються сполучники?2. Назвіть групи за значенням сполучників сурядності?3. Назвіть групи за значенням сполучників підрядності?4. Як відрізнити сполучник що і займенник що?5. Як відрізнити сполучники коли,як і прислівників коли,як?

Номер слайду 13

Домашнє завдання1. Вивчити параграф 322. Виконати вправу 376 (стр.131)

Номер слайду 14

Дякую за увагу!Презентацію підготувала. Жанна Шульга - вчитель української мови та літературиІзмаїльської гімназії № 9 з початковою школою

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бурамбаєва Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Максименко Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 жовтня 2022
Переглядів
19997
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку