Презентація до уроку "Данило Апостол" (підручник О.В.Гісем, О.О.Мартинюкк

Про матеріал
Презентація до уроку; 29 параграф, підручник О.В.Гісем Мета: ознайомити учнів з життям та діяльністю українського наказного гетьмана Данила Апостола; охарактеризувати його як історичного та політичного діяча; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння висловлювати власну думку, аналізувати історичний матеріал та робити висновки; виховувати повагу до історичного минулого своєї Батьківщини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Гетьман Данило Апостол. НОВА СІЧІсторія України, 8 клас. Бондар Алла Данилівна

Номер слайду 2

Хронологічна задача. Накресліть лінію часу та вирахуйте подію, яка сталася 296 років тому. Назвіть її значення для історії України.

Номер слайду 3

Позначте твердження, що характеризують діяльність Павла Полуботка.1.відбулося деяке пом’якшення царських порядків в Україні; 2.об’єднання навколо гетьмана тієї козацької старшини, яка чинила опір наступу царату на українську державність; 3.після правління Павла Полуботка Петро І заборонив вибори гетьмана в Україні; 4.діяльність гетьмана спричинила глибокий розкол українського суспільства; -5.діяльність гетьмана спричинила ліквідацію Малоросійської колегії; -6.автономія України була відновлена в повному обсязі.

Номер слайду 4

Розташуйте портрети гетьманів у тому порядку, у якому вони гетьманували.Іван БрюховецькийІван СкоропадськийІван Мазепа. Павло Полуботок

Номер слайду 5

Обрання гетьманом Данила Апостола відбулося у Глухові—12 жовтня 1727 року з метою відновлення імператором Російської імперії Петром ІІ гетьманства у Лівобережній Україні.

Номер слайду 6

22 серпня 1728 р. Данило Апостол отримав як відповідь на свої пропозиції «Рішительні пункти», які мали форму указу царського уряду гетьманові. У новому договорі зазначалося: Обрання українського гетьмана за згодою царя;Перетворення Генерального суду на установу з шести осіб (трьох українців, трьох росіян);Призначення гетьманської старшини та полковників царським указом;Підпорядкування гетьмана у військових справах генерал-фельдмаршалу М. Голіцину;Позбавлення гетьмана права вести приватне закордонне листування.

Номер слайду 7

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Реформа. Суть реформи. Судова Данило Апостол видав спеціальну інструкцію про реорганізацію полкових, сотенних і сільських судів. Розширювалася колегіальність суду, розмежовувалася компетенція міських і козацьких судів, підвищувалося значення норм писемного права. Полкові суди поділялися на два різновиди: для справ важливих і кримінальних і справ дрібних. Сотенні й сільські суди перетворювалися на колегіальні. У 1730 р. видав «Інструкцію українським судам», яка встановлювала порядок апеляції в судових справах. Комісія, створена Данилом Апостолом на чолі з І. Борзною після кількарічної роботи, у 1743 р. уклала звід «Права, за якими судиться малоросійський народ»Фінансова Реорганізував фінансову систему України, уперше встановивши точний бюджет державних видатків (144 тис. крб.). із-поміж видатків виокремив ту частину, що мала використовуватися на утримання козацької адміністрації, найманого війська, артилерії тощо. Земельна Протягом 1729 – 1731 рр. було проведено Генеральне слідство про маєтності. Під час розслідування на основі документів і повідомлень старожил були визначені й повернені в державне користування рангові (державні) землі, які були безпідставно захоплені в приватне володіння. Торгівлі Данило Апостол відстоював інтереси української торгівлі, вимагаючи від російського уряду зміни дискримінації торговельної системи, запровадженої ще Петром І. у 1728 р. зібрав у Глухові представників купецтва й гостро поставив перед царським урядом питання про скасування заборони на експорт традиційних українських товарів – зерна, воску, шкіри, прядива. Українським купцям повернули право вивозити товари на західноєвропейські ринки, було налагоджено торговельні зв’язки з КримомІсторичне значення. Діяльність Данила Апостола була спрямована на захист державних прав українського народу та боротьбу з російським впливом в Україні. Ці заходи гетьмана тимчасово стримали процес цілковитої інтеграції Гетьманщини у структуру Російської імперіїТаблиця «Реформи Данила Апостола»

Номер слайду 8

Робота з історичним джерелом.«Його шестирічне гетьманство було коротким ясним променем на темному тлі українського життя після занепаду Мазепи. Йому вдалося зміцнити гетьманську владу й авторитет гетьмана всупереч росій-ській і місцевій українській владі. Хоча не всі його заходи щодо піднесення економічного добробуту краю й полегшення становища населення були доведені до кінця, проте Гетьманщина вільніше зітхнула й відпочила після страшного терору, під яким вона жила майже двадцять років», – так коротко, але влучно сказав про роль гетьмана Данила Апостола в історії України Дмитро Дорошенко.

Номер слайду 9

Розташуйте події у хронологічній послідовності. Діяльність Першої Малоросійської колегії;Обрання П. Орлика гетьманом в еміграції;Гетьманування Д. Апостола.2. Вправа «Асоціативний кущ». Назвіть асоціації, які після сьогоднішнього уроку, будуть пов’язані у вас з гетьманом Данилом Апостолом. Домашнє завдання. Опрацювати § 29 підручника. Виписати політику «Правління гетьманського уряду» царської влади

pptx
Додав(-ла)
Bondar Alla
Додано
15 квітня 2021
Переглядів
3495
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку