Презентація до уроку :"Давньогрецька культура"

Про матеріал

Презентація до уроку містить різні форми та методи роботи з учнями: хронологічна розминка, словниковий марафон, міфологію Давньої Греції, фото верховних богів, досягнення грецької науки та культури.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відкритий урок з всесвітньої історії в 6 класі Вчитель ЗНВК № 111: Даниленко Тетяна Вікторівна

Номер слайду 2

Стародавня Греція Де розташована Греція? На які частини поділяється Греція? Якими морями омивається Греція?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Егейське море Критське море Іонічне море Середземне море

Номер слайду 5

Хронологічна розминка Коли тривали греко-перські війни ? Коли відбулася Марафонська битва ? Коли відбулася битва при Фермопілах ? Коли відбулася Самалійська битва ? Коли був укладений «Калієв мир» ? Перший Афінський морський союз укладений у ... Назвіть роки правління Перікла в Афінах. Коли тривала Пелопоннеська війна ? Назвіть роки першого етапу Пелопоннеської війни (Архідамова війна). Назвіть роки другого етапу Пелопоннеської війни (Декелейська війна).

Номер слайду 6

Словниковий марафон 1. Фаланга – це 2. Фланг – це 3. Форос – це 4. Арсенал – це 5. Колегія – це 6. Майновий ценз – це

Номер слайду 7

«Давньогрецька культура»

Номер слайду 8

План уроку 1. Грецька релігія. 2. Загальногрецькі свята. Олімпійські ігри. 3. Досягнення грецької науки. 4. Театр. 5. Архітектура, скульптура.

Номер слайду 9

Грецька релігія Пантеон богів

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Загальногрецькі свята. Олімпійські ігри. Діонісії Панафінеї Антестерії

Номер слайду 17

«Олімпійські ігри»

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Досягнення грецької науки Сократ (засновник філософії класичного періоду); Платон (заснував школу філософії); Арістотель (був одним із найосвіченіших людей свого часу); Геродот. (був першим істориком серед еллінів . Його книга «Історія» стала першим твором в античній культурі); Фукідід (зробив значний внесок у розвиток історичної науки ,він був автором праці «Історія», присвяченої Пелопоннеській війні); Ксенофонт (грецький історик , який залишив славетні історичні твори «Грецька історія», «Спогади про Сократа» та інші).

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Театр «Школа життя» - так називали його греки.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Театрон місця для глядачів Скена ( «намет») — одна із трьох частин будинку давньогрецького театру. Спочатку — тимчасове дерев'яне приміщення для перевдягання й виходу акторів, а у 1-й половині 5 століття до н. е. скена стала споруджуватися за орхестрою. Від давньогрецького слова skene походить сучасне слово сцена. Орхе́стра («танцюю») - основна частина театральної споруди в Стародавній Греції. Орхестра мала форму круглого майданчику з вівтарем Діонісу, призначений для виступу хору співаків або акторів і відділений невисоким кам'яним бортиком

Номер слайду 25

Афінський театр V століття до н.е був і трагічним (трагедії Есхила, Софокла, Еврипида), і комічним (комедії Аристофана). Театр займався питаннями політики й моралі. Це був театр, що усвідомлює свою виховну й наставницьку роль. Найбілтодіьшим театром тоді був Афінський театр, що вміщав сімнадцять тисяч глядачів. Говорячи про театр Древньої Греції, не можна не згадати й самого молодшого поета цієї епохи — Еврипида. Твори Еврипида більше зрозумілі сучасному читачеві, тому що теми його трагедій ближче нам, і головна з тем — любов і внутрішньо-сімейні відносини. Давньогрецький Театр — це як би дитинство театру. Однак як дитинство накладає відбиток на все подальше життя людини, так і театр Древньої Греції вплинув на наступний розвиток театру. Протягом багатьох століть інтерес до нього не слабшає.

Номер слайду 26

Архітектура, скульптура Доричний ордер Іонічний ордер Коринфський ордер

Номер слайду 27

Грецьку архітектуру відрізняє чистота і єдність стилю. Було вироблено три основних архітектурних ордери («ордер» — в перекладі з грецького «порядок») — вони розрізняються типами колон і перекриттів, пропорціями, декоративним оздобленням. Доричний та іонічний стилі виникли у полісний період. Найчепурніший — коринфський ордер — з'являється у добу еллінізму.

Номер слайду 28

Доричний ордер

Номер слайду 29

Іонічний ордер

Номер слайду 30

Коринфський ордер

Номер слайду 31

Скульптура була улюбленим видом мистецтва еллінів. Статуї богів ставилися в храмах і на міських площах, споруджувалися переможцям Олімпійських ігор і великим драматургам. Шедеври скульптури, якими не втомлюється захоплюватися людство, дала світу епоха древньогрецької класики. Сучасниками були великі майстри Фідій, Мирон, Поліклет із Аргоса. 

Номер слайду 32

Фідій статуя Зевса в Олімпії

Номер слайду 33

Мирон Дискобол

Номер слайду 34

Поліклет Пиканосець

Номер слайду 35

Тест-контроль 1. В якому році розпочалися Олімпійські ігри? А) 677 р. до н. е.; Б) 776 р. до н. е.; В) 810 р. до н. е.. 2. Кого вважають «батьком» історії ? А) Геродота; Б) Сократе; В) Гіпократа. 3. На якій горі, за віруваннями греків, мешкали боги? А) Фіви; Б) Мілет; В) Олімп. 4. Хто, за грецькими міфами, подарував людям вогонь ? А) Прометей; Б) Геркулес; В) Геракл. 5. Виберіть основні архітектурні стилі, які існували в Греції. А) Дорійський і коринфський; Б) Коринфський і іонічний; В) Дорійський і іонічний. 6.У творчості яких трьох великих трагіків V ст. до н. е. Театральне мистецтво набуло свого найвищого розвитку ? А) Есхіл, Платон, Фукідід; Б) Есхіла, Софокла, Еврипіда; В) Софокл, Еврипід, Сократ.

Номер слайду 36

Ключ відповідей 1. Б; 2. А; 3. В; 4. А; 5. В; 6. Б

Номер слайду 37

Рефлексія Продовжіть речення. Сьогодні на уроці я дізнався(лась)...

Номер слайду 38

Домашнє завдання Прочитати параграфи 35-36, ст. 176 – 184 Скласти узагальнюючу таблицю «Давньогрецька культура» Галузь культури Досягнення  

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гура Ірина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Бандровський О.Г., Власов В.С.)
Додано
28 серпня 2018
Переглядів
7023
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку