Презентація до уроку "Діалог.Тире при діалозі"

Про матеріал
У презентації "Діалог. Тире при діалозі" підібрано матеріал до Міжнародного дня мови. Використано нові форми і методи роботи з учнями, візуалізація та інтерактивні вправи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Діалог. Тире при діалозі Українська мова 5 клас

Номер слайду 2

Зробимо за цей урок. Ще один важливий крок! Глибше вивчимо ми мову. Солов’їну і чудову. Подаровану нам Богом!

Номер слайду 3

Розмова — Добрий день!— Вітаю!— Покажіть, будь ласка, книжку «Весняночка».— Будь ласка, подивись.— Скільки вона коштує?— Тридцять гривень.— Чи можна розглянути ближче книжку «Українські народні казки»?— Можна.— А ця книжка скільки коштує?— П’ятдесят дві гривні.— Загорніть, будь ласка, ці дві книжки. Я їх купую.

Номер слайду 4

Діалог. Тире при діалозіПІДГОТУВАЛА БАРАН МАРІЯ ВАСИЛІВНАВЧИТЕЛЬ ГІМНАЗІЇ № 10 ЧЕРВОНОГРАДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер слайду 5

Мета урокуознайомити п'ятикласників з особливостями побудови діалогу, його компонентами, інтонацією в ньому, навчи­ти учнів розрізняти побутові, ділові, художні і навчаль­ні діалоги; розвивати пунктуаційні вмін­ня ставити й обґрунтовувати розділові знаки при діалозі; розвивати творчі вміння редагувати зв'язне висловлюван­ня, що містить діалог, відтворювати деформований текст ; удосконалювати мовленнєво-комунікативні вміння усно висловлювати власну думку щодо змісту висловлю­вання; виховувати культуру спілкування та любов до своєї мови.

Номер слайду 6

Епіграф: Споконвіку було Слово (Старий Завіт)Найвище щастя і радість людська – спілкування з людьми. В. Сухомлинський «Заговори, щоб я тебе побачив» Сократ

Номер слайду 7

Метод покладання мети. ЗНАТИ: ВМІТИ:

Номер слайду 8

Робота з підручником сторінка 137

Номер слайду 9

Діалог — це розмова, яка відбувається між двома особами. Залежно від стилю мовлення діалоги бувають побутові, ділові, художні і навчальні. Побутовий діалог використовується у повсякденному спілкуванні у невимушеній обстановці. Діловий діалог (ділова розмова) застосовується в офіційно-діловому стилі. Навчальний діалог визначається як форма спілкування між учителем і учнем або між учнями.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Монолог — це висловлювання однієї особи, розраховане на слухача. Монолог –грец.поход. monos-один + logos – слово. Полілог - це дискусія, бесіда трьох і більше учасників.

Номер слайду 12

Міміка - рухи м’язів обличчя, які виражають внутрішній душевний стан людини. Жести – рухи людського тіла чи рук, що супроводжують мовлення або замінюють його.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

діалог

Номер слайду 15

Монолог

Номер слайду 16

ПОЛІЛОГ

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Фізкультхвилинка. Встаньте, діти, посміхніться,ЗСУ всі поклоніться,За щасливий день вчорашній. За можливість тут навчаться. В різні боки нахиліться,Веретеном покрутіться. Раз присядьте, два присядьтеІ за парти тихо сядьте. Щире й добре серце майте. Рідну мову все вивчайте

Номер слайду 19

Робота з сигнальними картками 1. Чи правда, що монолог – це коли говорить тільки один, а інший слухає? (так)2. Чи правда, що діалог – це розмова між трьома і більше особами? (ні).3. Чи правда, що залежно від стилю мовлення діалоги бувають побутові, ділові та навчальні? (так).4. Чи правда, що побутовий діалог використовується для спілкування між учителем і учнем? (ні)5. Чи правда, що монолог – це висловлювання однієї особи, розраховане на слухача? (так)6. Чи правда, що діалог – це розмова, яка відбувається між двома особами, кожна з яких виступає і мовцем і слухачем? (так).7. Чи правда, що кожна репліка пишеться з нового рядка? (так).8. Чи правда, що діловий діалог застосовується в офіційно-діловому стилі? (так).9. Чи правда, що перед репліками ставляться лапки? (ні).10. Чи правда, що полілог – це розмова трьох і більше осіб? (так).

Номер слайду 20

«Незакінчене речення…» Продовжити речення: 1) « Сьогодні на уроці я вивчив … , навчився…»;2) «Найбільше мені сподобалося…»3) Чи змінився ваш настрій під час уроку?

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал на сторінці 137,вправа 332 За бажанням скласти діалог «Розмова по телефону»

Номер слайду 22

ДЯКУЮ ЗА УРОК!

Номер слайду 23

pptx
Додано
24 лютого
Переглядів
395
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку