Презентація до уроку "Дискусія за романом Оскара Вайльда: «Чи можна вважати «Портрет Доріана Грея» «моральною» або «аморальною» книгою?»

Про матеріал

Мета:

  • виявити істину через зіставлення різних поглядів,
  • аналізувати філософсько-естетичні і моральні проблеми роману «Портрет Доріана Грея»,
  • активізувати пізнавальну діяльність старшокласників,
  • розвивати активне мислення учнів.
  • Тип уроку: дискусія-роздум
  • Обладнання:
  • тексти роману О. Вайльда «Портрет Доріана Грея»,
  • комп'ютер,
  • мультимедійний проектор з екраном,
  • мультимедійна презентація.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА УРОКУ Дискусія-роздум за романом Оскара Уайльда: «Чи можна вважати «Портрет Доріана Грея» «моральною» або «аморальною» книгою?»

Номер слайду 2

Мета: виявити істину через зіставлення різних поглядів, аналізувати філософсько-естетичні і моральні проблеми роману «Портрет Доріана Грея», активізувати пізнавальну діяльність старшокласників, розвивати активне мислення учнів.

Номер слайду 3

Правила дискусії: 1. Доброзичливе ставлення й увага до кожного учасника. 2. Утримання від схвальних або несхвальних висловлювань. 3. Зосередження всієї дискусії на темі, фіксація уваги учасників на питаннях, які обговорюються. 4. Стислість, змістовність, аргументованість як у процесі дискусії, так і під час підведення підсумків. 5. Загальний висновок - не кінець роздумам над проблемою, а наступний крок у дослідженні нової теми.  

Номер слайду 4

Пам’ятка - Уважно послухай опонента. - Спочатку знайди протиріччя в його міркуваннях, потім викладай свої міркування. - Пам'ятай, що доказом і кращим способом спростування є точні і безперечні факти. - Не забувай, що крім фактів існують способи їх пояснення. - Говорити по черзі, а не всім одночасно. - Не перебивати того, хто говорить. - Критикувати ідеї, а не особу, що їх висловила. - Поважати всі висловлені думки. - Не змінювати тему дискусії. - Намагатися заохочувати до участі в дискусії інших. У своєму класі ви можете доповнити ці правила, прийняти їх після обговорення та дотримуватися під час проведення дискусії.  

Номер слайду 5

Проблеми моралі в романі Лорд Генрі – втілення філософії насолоди. 2. Художник Безіл Голуорд – втілення ідеї служіння мистецтву. 3. Доріан Грей – втілення краси.

Номер слайду 6

«Немає книг моральних або неморальних. Є книги добре написані або погано написані. Ото й усе.» О. Уайльд

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Філософія самознищення Доріана Грея Усвідомлення своєї краси Егоїзм та безсердечність Розпуста Убивство людини Страх Убивство власної совісті, душі

Номер слайду 9

Висловлювання філософів ♦ «Щоб запобігати усім гріхам і перемогти їх, передусім потрібно визнати, що корінь кожного гріха - у поганих думках. Ми всі - тільки наслідки того, що ми думаємо» (Будда); ♦ «Визначає долю людини те, як вона розуміє себе» (Торо); ♦ «Усе, що відбувалось у житті окремої людини і людських суспільств, мало початок у думці. І тому пояснення всього того, що відбувалося з людьми,- не в попередніх подіях, а в думках, що передують цим подіям» (Л. Толстой). ♦ «Працюй над очищенням твоїх думок. Якщо у тебе не буде поганих думок, не буде й поганих учинків» (Конфуцій); ♦ «Намагайся не думати про те, що вважаєш поганим» (Епіктет); ♦ «Навряд чи є щось більш потрібне для знання, для спокійного життя і для успіху будь-якої справи, ніж уміння людини володіти своїми думками» (Дж. Локк).

Номер слайду 10

Домашнє завдання Теми творчих робіт Твір-враження «Вайльдівські парадокси (за романом «Портрет Доріана Грея»)». Твір-роздум «Конфлікт краси й моралі в творі О. Вайльда «Портрет Доріана Грея». Твір-роздум «Сутність моральної деградації Доріана Грея».

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Кононенко Виктория
    Дякую за можливість заощадити час!
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кононенко Виктория
    Дякую за можливість заощадити час!
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кононенко Виктория
    Дякую за можливість заощадити час!
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кононенко Виктория
    Дякую за можливість заощадити час!
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
26 липня 2018
Переглядів
5971
Оцінка розробки
4.3 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку