Презентація до уроку "Дисперсія світла. Кольори. Око. Вади зору"

Про матеріал
Розкривається поняття явища дисперсії світла, що таке колір, чому і як ми бачимо кольори, які бувають кольори, практичне застосування набутих знань в житті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Дисперсія світла. Кольори. Око. Вади зору. Створила вчитель фізики та інформатики Гуменюк В. М.

Номер слайду 2

Пізнання починається із здивування. Арістотель

Номер слайду 3

Світло

Номер слайду 4

Світло – це сама загадковість… Дивовижний, найблагородніший вияв матерії, вияв її найдосконаліший, границя її можливого руху. Неперевершене в швидкості… Воно і хвиля, і частинка, і, можливо, ще щось… Олесь Гончар

Номер слайду 5

Мета уроку: Сформувати знання про явище дисперсії світла та її застосування , кольори та їх вплив на людину, розглянути будову ока та вади зору і способи їх корекції.

Номер слайду 6

Навколишній світ грає барвами…Нас радує й хвилює блакить неба…Зелень трави та дерев…Червона заграва вечірньої зорі…

Номер слайду 7

Досліди Ньютона1665 рік Ісаак Ньютон. Червоний. Оранжевий. Жовтий. Зелений. Блакитний. Синій. Фіолетовий«Чапля осінь жде завзято, буде сани фарбувати»

Номер слайду 8

Спектр – різнокольорова смужка світла. Досліди Ньютона1. Пучок білого (сонячного) світла складається зі світла різних кольорів.2. Призма не «фарбує» біле світло, а розкладає його в спектр через різне заломлення пучків світла різного кольору.

Номер слайду 9

Ньютон виділив одноколірні (монохроматичні) пучки світла. Пучки відхиляються призмою, але вже нерозкладаються у спектр. Досліди Ньютона

Номер слайду 10

Дисперсія – звучить чудово слово,чудове і явище саме. Воно з дитинства нам близьке й знайоме.І сотні раз спостерігали ми його. Не оком лиш, а з поміччю його. Побачить розум, світ й красу життя цього. Уїльям Блей

Номер слайду 11

Дисперсія світла Показник заломлення скла для променів різного кольору є різним. Фіолетовий пучок променів відхиляється максимально, а червоний – мінімально. Найбільший показник заломлення має фіолетове світло, найменший – червоне. Явище розкладання світла у спектр, зумовлене залежністю показника заломлення середовища від кольору світла, називають дисперсією світла.

Номер слайду 12

Веселка – це величезний спектр сонячного світла. Міріади маленьких краплинок води, діючи разом подібно до безлічі «призм», заломлюють біле сонячне світло та створюють різнокольорову дугу. Райдуга з неба злетіла,Райдуга впала на землю,Барвами вкрила долину,Плава і в’ється над нею. Ніжно її обіймає, Ясно всміхається Сонцю. Крила йому простягає… Олександр Олесь(міні-проект «Веселка»)Веселка

Номер слайду 13

Яким органом чуття ми сприймаємо світло?

Номер слайду 14

Будова ока

Номер слайду 15

Адаптація – це здатність ока пристосовуватися до різної освітленості. Акомодація – здатність кришталика змінювати свою кривизну в разі зміни відстані до розглядуваного предмета. Відстань найкращого зору – найменша відстань, на якій око бачить предмет практично не втомлюючись.

Номер слайду 16

Порушення сприйняття енергії світла зоровим нервом призводить до дефектів зору. У випадку порушення зору зображення віддалених предметів можуть опинитися перед сітківкою (короткозорість), або за сітківкою (далекозорість) ока. Короткозорість. Далекозорість(міні-проект «Окуляри. Вади зору»)

Номер слайду 17

За допомогою ока людина одержує близько 90% інформації про зовнішній світ. У світі живуть щонайменше 14 млн сліпих людей. Соціологічне дослідження «Вади зору» Загалом кожен десятий учень нашої школи має проблеми із зором. Це далекозорість і астигматизм. Лише 3% учнів носить окуляри. Робітники школи також мають вади зору: далекозорість – 57% та короткозорість - 14 %.

Номер слайду 18

Вправи для відпочинку очей. Міцно заплющити очі на 3-5 с, потім відкрити. Швидко кліпати очима протягом 30-60 с. Дивитись в далечінь прямо перед собою 2-3 с, потім перевести погляд на кінчик носа на 3-5 с.«Намалюйте» очима квітку з 5 пелюстками. Спочатку за годинниковою стрілкою, потім – проти.«Постріляйте» очима праворуч – ліворуч, вгору – вниз по 6 разів.

Номер слайду 19

Чому троянда червона?Чому листя зелене?

Номер слайду 20

Кольорами можна відобразити усю гаму почуттів людини. «Колір здатний на все: він може заспокоювати і збуджувати, він може створити гармонію або викликати стрес, від нього можна чекати чудес, він може викликати катастрофу» Жан В’єно. І. Айвазовський «Захід Сонця на морі» Ю. Левітан «Золота осінь» С. Ковальчук «Веселка»

Номер слайду 21

Завдання «Змішування кольорів»Червоний +зелений. Блакитний. Пурпурний. Жовтий. Зе. Зелений+синій. Червоний+синій. Білий. Основні кольори. Вторинні кольори. Доповняльні кольори. Кольори

Номер слайду 22

ОП-АРТ – художня течія другої половини ХХ ст., що використовує різні оптичні ілюзії, засновані на особливостях сприйняття плоских і просторових фігур. Абстрактний живопис виник у ХХ ст. і заснований на фізіології зору та його обмані. В. Вазарелі «Зебри» (міні-проект «Оптичні ілюзії)

Номер слайду 23

Араби говорять: «якщо ти не відчуваєш краси кольорів, якщо ти не ціниш дружби і якщо тобі не приносить задоволення пісня – ти хворий, тебе потрібно лікувати». Малювання широко використовується при лікуванні неврозів, для зняття психологічної напруги та стресового стану, допомагає при безсонні.

Номер слайду 24

Вправа «Світ навколо тебе»

Номер слайду 25

Чому кольори тьмяніють?

Номер слайду 26

Розлад колірного зору дальтонізмом вперше описав у 1794 р. англійський вчений Джон Дальтон. Дальтонізм спостерігається у 0,5% жінок і у 8%чоловіків. Дальтонізм

Номер слайду 27

Які кольори бачить тваринний світ? Орел бачить те, що не може бачити людина. Бджоли розпізнають всі кольори, крім червоного. Собаки не відрізняють яскраві кольори, такі як зелений, жовтий і червоний, але сірий колір бачать в безлічі відтінків. Кішка не бачить коричневий і оранжевий кольори, добре бачить, блакитний, зелений і сірий.

Номер слайду 28

Тварини і колір

Номер слайду 29

Значення кольору в житті людини. Вправа «Ваш улюблений колір»Червоний колір – вибирають люди владолюбні, сильні, запальні, вольові. Помаранчевий колір - улюблений колір людей, які люблять мріяти, живуть більше інтуїцією, ніж розумом. Жовтий колір символізує спокій, інтелігентність, напруженість у відносинах з оточуючими, такі люди говірливі, допитливі, люблять подобатися іншим і звертати на себе увагу. Зелений колір подобається людям, що бояться попасти під вплив іншої особи, шукають в житті самореалізації та добиваються її будь-якими шляхами. Синій колір подобається меланхолікам, мрійливим, скромним та чутливим людям. Блакитний колір символізує впевненість, оптимізм, енергійність. Фіолетовий колір подобається людям, в яких розвинена духовність, вони делікатні, гармонійно розвинені.

Номер слайду 30

Психофізичний вплив кольору на людину Хромотерапия (кольоротерапія) - найдавніший вид немедикаментозного лікування різних захворювань, заснований на сприйнятті того чи іншого кольору людиною. Зелений заспокійливо діє на нервову систему, знімає головну біль, стомлення, роздратування, знижує високий тиск, надає відчуття бадьорості, ефективний при лікуванні запальних процесів очей. Червоний підвищує кількість адреналіну в крові, активізує гормональну систему людини, підвищує працездатність, силу та відчуття самовпевненості. Жовтий стимулює мозкову діяльність і моторику, стимулює уяву та практично не набридає, колір гарного настрою, ліквідує апатію та тривогу. Помаранчевий підвищує настрій, енергетично «підживлює» людину чи «зігріває» її, виводить зі стану депресії, незамінний у стресових ситуаціях, покращує апетит. Фіолетовий поліпшує роботу серця, судин та легень, підвищує витривалість організму. Блакитний здійснює болезаспокійливий вплив, розсіює тривогу, знімає стан гніву. Це колір чистого розуму і духовної бадьорості, сприяє розвитку творчих здібностей і зосереджує увагу. Синій знімає збудження та агресію, сприяє розвитку розумових здібностей та поліпшує пам'ять.

Номер слайду 31

Якщо звичайну воду налити у пляшку різного кольору, то вона змінює свої властивості протягом 1 - 2 годин і може бути використана в медичних цілях. Вода із синьої пляшки буде діяти заспокійливо на центральну нервову систему. Вода із пурпурової або яскраво-червоної пляшки виявляється корисною для хворих із захворюваннями печінки і крові, вона виявляє загальний тонізуючий ефект на організм людини, знімає напругу, втому.

Номер слайду 32

Застосування дисперсії

Номер слайду 33

В астрології символіка кольорів використовується для позначення планет Сонячної системи: Червоний – Марс. Синій – Венера. Зелений – Сатурн. Пурпуровий – Юпітер. Помаранчевий – Сонце. Фіолетовий – Місяць

Номер слайду 34

Релаксація: Уявіть, що ви біля синього моря. Хвилі накочують на берег. Шум моря заспокоює вас. І тут ви побачили це! Що це? Міраж! (міні-проект «Міражі»)

Номер слайду 35

Вплив вітамінів на зір

Номер слайду 36

Вправа «Вірю-не вірю»«Чи правда, що…?» - запитання від скептиків:«Не читай у темряві. Зіпсуєш очі». Перебування на сонці без сонцезахисних окулярів шкідливе для зору. Якщо довго дивитися телевізор – псується зір!Якщо батьки носять окуляри, короткозорість неодмінно передасться дитині. Люмінесцентні лампи вважаються безпечними для очей.

Номер слайду 37

Гігієна зору. Читайте тільки при гарному освітленні. При денному світлі робочий стіл повинен стояти так, щоб вікно перебувало ліворуч. Не слід дивитися телевізор занадто довго. Після кожних 40 - 45 хвилин роботи на комп’ютері необхідна пауза. Шкідливо читати в транспорті, що рухається. Звичка читати лежачи завдає шкоди зору. Берегти ока від травм. Дотримуватись гігієни очей.

Номер слайду 38

Дисперсія світла - це явище розкладання світла у спектр, зумовлене залежністю показника заломлення середовища від кольору світла. При дисперсії біле світло, що пройшло крізь призму, утворює спектр, тобто виявляється розкладеним на сім спектральних кольорів (червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий). Різні тіла по-різному відбивають, заломлюють і поглинають світло, ми бачимо навколишній світ різноколірним. При накладані двох різних спектральних кольорів утворюються інші кольори.Є три основні кольори: синій, червоний, зелений. Веселка виникає внаслідок дисперсії в крапельках води. Дальтонізм –це колірна сліпота. Підсумки уроку

Номер слайду 39

 1       2       3       4      5        6      7       8          9         10      11       12     13      14          15        16    Відгадай!

Номер слайду 40

Домашнє завдання. Опрацювати § 13, виконати вправу № 13 (1 – 3) с.88;Скористайтеся додатковими джерелами інформації та дізнайтеся, чому небо блакитне; чому Сонце на заході часто буває червоним. Виконати «Експериментальне завдання» с.88

pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
2 червня 2021
Переглядів
3233
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку