Презентація до уроку ''Другорядні члени речення''

Про матеріал
Розробка уроку ''Другорядні члени речення''. Тема: Означення, додаток і обставина як другорядні члени речення. Мета: поглибити знання учнів про другорядні члени речення; розвивати вміння визначати головні та другорядні члени у реченні, робити синтаксичний розбір речень; формувати орфографічну та пунктуаційну грамотність; удосконалювати усне та писемне мовлення учнів; виховувати культуру усного та писемного мовлення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гра “Редактор” Люди братя а природа мати. Завданя молоді - вчитися. Поезія це завжди не повторність. Працювати насолода для душі. Синтаксис – то душа мови. Щастя це творити в праці.

Номер слайду 2

Самоперевірка Люди – браття, а природа - мати. Завдання молоді - вчитися. Поезія - це завжди неповторність. Працювати - насолода для душі. Синтаксис – то душа мови. Щастя - це творити в праці.

Номер слайду 3

Доведіть або спростуйте тезу:

Номер слайду 4

Слово другорядний означає не основний, менш важливий. Отже, другорядні члени речення менш важливі для вираження думки.

Номер слайду 5

Означення, додаток і обставина як другорядні члени речення (повторення)

Номер слайду 6

Очікувані результати: поглибити знання про другорядні члени речення; удосконалити вміння визначати головні та другорядні члени у реченні; розвивати творчі вміння та навички; удосконалити вміння робити синтаксичний розбір речень.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

означення додаток обставина Другорядні члени речення

Номер слайду 9

ДОДАТОК Виражається іменником, іншими частинами мови у значенні іменника, займенником, неозначеною формою дієслова,словосполученням, фразеологізмом Пов`язується з підметом, присудком або іншими другорядними членами речення (додатком чи означенням) Означає предмет, на який спрямована дія або стан Відповідає на питання непрямих відмінків

Номер слайду 10

Взяла (що?) зілля, поклонилась. (Т.Шевченко) Вітер (з чим?) з полем розмовляє, шепче (з чим?) з осокою. (Т.Шевченко)

Номер слайду 11

ОЗНАЧЕННЯ Виражає ознаку предмета (його якість, ознаку за належністю,за кількісним виявом) Виражається прикметником, дієприкметником, іменником або займенником у непрямому відмінку, інфінітивом Який? Яка? Яке? Які? Чий? Чия? Чиє? Чиї? Пов`язується з підметом або іншим другорядним членом (додатком чи обставиною)

Номер слайду 12

Ще в дитинстві я ходив у трави В (які?) гомінливі трепетні ліси, Де дуби мовчали величаво У краплинках (якої?) ранньої роси. (В. Симоненко)

Номер слайду 13

ОБСТАВИНА Виражає характеристику чи ознаку дії Виражається іменником, прислівником, інфінітивом, дієприслівником, фразеологізмом Як? Куди? Чому? За якої умови? Для чого?

Номер слайду 14

Кличе мати (куди?) вечеряти. (Як?) Густо-прегусто висипали зорі (де?) на небі.

Номер слайду 15

Домашнє завдання Опрацювати С.100 – 101; Виконати вправу 135 (1, 2 речення) або написати твір – роздум на тему “Що означає - бути сучасним?”

Номер слайду 16

Другорядні теж важливі члени речення Тут вони не для прикраси, не для клечання. Часто гронами рясними в думку просяться. Але як же з головними співвідносяться? А підрядними зв’язками з ними зв’язані, - це враховувати ми з вами зобов’язані. Думку можуть (помічав це, безумовно, ти) пояснити, уточнити і доповнити. Поділяються, напевно, неспроста вони на означення, додатки і обставини. Д.Білоус так висловлювався про другорядні члени речення:

Номер слайду 17

Очікувані результати: поглибити знання про другорядні члени речення; удосконалити вміння визначати головні та другорядні члени у реченні; розвивати творчі вміння та навички; удосконалити вміння робити синтаксичний розбір речень.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гуськова Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
24 грудня 2020
Переглядів
1503
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку