Презентація до уроку екології в 11 класі на тему "Екологічна генетика"

Про матеріал

Презентація до уроку екології в 11 класі на тему "Екологічна генетика"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічна генетика. Підготувала:учениця 11-А класу. КЗ Верхівцевського НВКЛЕСИЧНА Аліна

Номер слайду 2

Екологічна генетика людини вивчає вплив чинників довкілля на спадковість.

Номер слайду 3

Вперше її принципи сформулював у 1960-х роках Едмунд Бріско Форд як про генетику популяцій в природних умовах.

Номер слайду 4

Основи екологічної генетики людини лежать в загальнобіологічних закономірностях еволюції. Одна з теорій медичної генетики полягає в тому, що у всіх життєвих проявах дія будь-яких генів здійснюється в тісній взаємодії з факторами середовища.

Номер слайду 5

Протягом сотень тисяч років оточуюче людину середовище постійно змінювалася. До її змін людина пристосовувався як біологічний вид з широкою нормою реакції.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

При впливі несприятливих факторів навколишнього середовища на людину можуть спостерігатися небажані ефекти у вигляді:зміни спадкових структур (індукований мутаційний процес);патологічних проявів експресії генів у відповідь на специфічні фактори середовища;змін генофонду популяцій в результаті порушення генетичної рівноваги між основними популяційних процесами (мутаційним процесом, відбором, міграції, дрейфом генів).

Номер слайду 8

Ефекти 1-го типу - це мутаційний процес, індукований мутагенними факторами навколишнього середовища, що веде до підвищення темпів спадкової мінливості людини на індивідуальному і популяційному рівнях.

Номер слайду 9

Ефекти 2-го типу у людини проявляються на індивідуальному рівні у вигляді патологічних реакцій (хвороб), а на популяційному рівні - у вигляді більшою чи меншою пристосованості (адаптації, акліматизації).

Номер слайду 10

Ефекти 3-го типу - зміни генофонду популяцій є довготривалими і реалізуються через десятки і навіть сотні поколінь.

Номер слайду 11

Дані про потенційний вплив середовищних забруднень на спадковість людини і їх здатність пошкоджувати спадкові структури, репродуктивні функції, внутрішньоутробний розвиток справедливо викликають заклопотаність світової громадськості.

Номер слайду 12

Необхідні глибокі розробки в області екологічної генетики людини і заходи з охорони навколишнього середовища. Сучасні наукові методи істотно поліпшили оцінку шкідливих впливів факторів навколишнього середовища на спадковість людини. Оцінка ризику повинна постійно піддаватися корекції, оскільки стають доступними нові генетичні технології, а також відбувається розвиток клітинної біології та інформаційних технологій.

Номер слайду 13

Важливість проблем, що вивчаються екологічної генетикою людини, з часом буде зростати і відносно, і абсолютно. По-перше, відносна значимість екогенетичної патології буде збільшуватися в міру поліпшення медичної допомоги та успішної боротьби з поширеними хворобами. Звичайні медичні заходи профілактики не знизять частоту екогенетичних хвороб.

Номер слайду 14

Важливість проблем, що вивчаються екологічної генетикою людини, з часом буде зростати і відносно, і абсолютно. По-друге, з часом можна очікувати збільшення екогенетичної патології в абсолютному вираженні, оскільки внаслідок науково-технічного прогресу будуть з'являтися все нові чинники, підвищиться специфічність нових виробничих умов і т.д.

pptx
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
30 червня 2018
Переглядів
2087
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку