Презентація до уроку "Фантастичне в повісті М.В. Гоголя "Ніч перед Різдвом". Роль пейзажу у творі

Про матеріал
Презентація до уроку "Фантастичне в повісті М.В. Гоголя "Ніч перед Різдвом". Роль пейзажу у творі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фантастичне в повісті М.В.Гоголя «Ніч перед Різдвом». Роль пейзажу у творі. Важко знайти в літературі більш тісне сплетіння фантастичного з реальним, ніж у Гоголя. І.Ф.Анненський

Номер слайду 2

Закінчи речення Вигадане імя, під яким автор друкує свій твір через політичні, релігійні та особисті причини - … . Кілька прозових творів, об’єднаних спільною темою - … . Середній за обсягом прозовий епічний твір, у якому зображується якась важлива частина життя героя, що має зв’язок з долями інших персонажів - … . Той, від чийого імені ведеться розповідь у літературному творі - … .

Номер слайду 3

Зі списку слів вибери ті, які а) відповідають образу Вакули та чорта: сміливість, хитрість, розум, підступність, боягузтво, богобоязливість, вірність, скромність, мстивість; Вакула Чорт б) відповідають образу Оксани й Солохи: мінливість, гордість, хитрість, себелюбство, користолюбство, гостинність. Оксана Солоха

Номер слайду 4

Повість «Ніч перед Різдвом» Який народний звичай зображено в повісті?

Номер слайду 5

Два кума. - Що за диявол! Дивись! дивись, Панас!.. Що? – мовив кум і підняв свою голову теж догори. - Як що? …! (продовжити замість трьох крапок)

Номер слайду 6

Вакула і Оксана - Ні, хороша я! Ах, як хороша! Чудо! Яку радість принесу я тому, кого буду женою! ( З ким спілкується Оксана?)

Номер слайду 7

Солоха Хто вдучив у мішки в хаті Солохи?

Номер слайду 8

Вакула і Пузатий Пацюк 1. Навіщо Вакула пішов до Пузатого Пацюка? 2. Які чудеса побачив він?

Номер слайду 9

Кум и ткач Кого несуть в мішку кум и ткач?

Номер слайду 10

Вакула і чорт 1. Як можно приборкати чорта? 2. Як Вакула віддячив чорта?

Номер слайду 11

Коваль і цариця Які два відомих історичних обличчя з’являються перед нами в палаці?

Номер слайду 12

Чуб, Вакула і Оксана - Глянь, які я тобі приніс черевики! -…. (Що відповіла Оксана?)

Номер слайду 13

«Ніч перед Різдвом!»

Номер слайду 14

Фантастичне і реальне в повісті Фантастичні Реальні

Номер слайду 15

Тест 1. Жанр твору: а) казка; б) оповідання; в) повість . 2. Зображення зимової ночі, з якої починається твір , являє собою: а) опис; б) розповідь; в) роздум.

Номер слайду 16

Тест 3. В уривку з твору: «Зимова, ясна ніч наступила. Глянули зірки. Місяць величаво піднявся на небо посвітити добрим людям та всьому світу…» - використовується: а) алегорія; б) олюднення; в) порівняння. 4. В ніч перед Різдвом чорт украл місяць, бажаючи. а) побешкетувати; б) помститися ковалеві; в) познущатися над селянами.

Номер слайду 17

Тест 5. Коваль був чоловік: а) нерелігійний; б) волелюбний; в) богобоязливий. 6. У реченні: « Сніг загорівся широким срібним полем і весь обсипався кришталевими зірками» - виділені слова є: а) логічними визначеннями; б) постійними епітетами; в) епітетами.

Номер слайду 18

Тест 7.Розповідаючи про Пацюка («…нічего не роботив, спав три чверті дня, їв за шістьох косарів, випивав за одним духом мало не ціле відро…»), автор використовував: а) алегорію: б) іронію; в) гіперболу. 8. Спостерігаючи за трапезою Пацюка, Вакула роззявив рота від здивування, і вареник «стрибав» йому в рот. Вакула відштовхнув вареник, так як: а) не любив цю справу; б) постився у переддень Різдва; в) злякався чаклунства.

Номер слайду 19

Тест 9. Вакула вирушив до Петербурга для того, щоб: а) ніколи більше не бачити Оксану; б) дістати царські черевички; в) подивитися столицю. 10. У реченні : «Дівчатаа тим часом, дружно взявшись за руки, полетіли, як вихор, с санками по скрипучому снігу» - виділені слова є: а) алегорією; б) гіперболою; в) порівнянням.

Номер слайду 20

Тест 11. Оксана закохалась в коваля Вакулу, коли: а) він привіз їй черевички; б) отримала звістку про його смерть; в) батько розхвалив чесноти коваля. 12. Гоголь описує своїх героїв з: а) іронією; б) гумором; в) сарказмом.

Номер слайду 21

Тест 13. В основі твору лежить: а) реальне життя; б) фантастика; в) поєднання реальності і фантастики. 14. Тема твору : а) побут і звичаї селян; б) прокази селян в різдвяну ніч; в) щирість почуттів і вчинків селян.

Номер слайду 22

Відповіді на тест: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 в а б б в в в б б в б а в в

Номер слайду 23

Домашнє завдання: Якими рисами характеру і поведінки змальовані персонажі повісті « Ніч перед різдвом»?

ppt
Додано
12 березня 2020
Переглядів
6037
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку