Презентація до уроку із зарубіжної літератури у 6 класі "Японська культура. Мацуо Басьо – поет «народжений красою рідної землі».Хоку"

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Японська культура. Мацуо Басьо – поет «народжений красою рідної землі». Природа як джерело натхнення, а її зображення – засіб вираження почуттів японців. Хоку Мацуо Басьо"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Японська культура. Мацуо Басьо – поет «народжений красою рідної землі». Природа як джерело натхнення, а її зображення – засіб вираження почуттів японців. Хоку Мацуо Басьо Тема уроку

Номер слайду 2

Ізанагі й Ізанамі Походження Японії

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Гора Фудзіяма

Номер слайду 5

Цунамі

Номер слайду 6

Столиця Японії

Номер слайду 7

Прапор Японії

Номер слайду 8

Традиції та звичаї японців Японці кажуть: “Вдивляйтесь у звичайне – і побачите несподіване, вдивляйтесь у просте – і побачите складне, вдивляйтесь у частинки і побачите ціле.” Свято милування квітучою сакурою – Ханамі (квітень)

Номер слайду 9

Момідзігарі (листопад)- милування квітучою хризантемою

Номер слайду 10

Милування повним місяцем – Цукімі

Номер слайду 11

Тя-но-ю – чайна церемонія

Номер слайду 12

Рольова гра “Чайна церемонія”

Номер слайду 13

Бонсай – вирощування карликових дерев у горщиках, які обмежують їх ріст

Номер слайду 14

Ікебани Ікебани – прикладне мистецтво комбінування квітів та гілок у вазі

Номер слайду 15

Посуд для чайної церемонії

Номер слайду 16

Орігамі Орігамі – традиційне японське мистецтво: з квадратного аркуша паперу шляхом складання виходять різні фігурки та предмети.

Номер слайду 17

Нецке - маленька символічна різьблена постать. Зроблена вона в основному зі слонової кістки або дерева. У давнину японці використовували  нецке для прикріплення ключів, гаманця до пояса кімоно, а також нецке служили ще і в якості прикраси одягу.

Номер слайду 18

Т.Г.Шевченко

Номер слайду 19

МАЦУО БАСЬО (1644-1694)

Номер слайду 20

Рольова гра “Інтерв‘ю з поетом”

Номер слайду 21

Ім'я при народженні: Дзінсітіро Гіндзаемон Мацуо Мунефуса Псевдоніми: Басьо («бананова пальма») Дата народження: 1644 Місце народження: Уено, Іга, Японія

Номер слайду 22

Дата смерті: 28 листопада 1694 Місце смерті: Осака, Японія Рід діяльності: проза, поезія Жанр: хоку (хайку)

Номер слайду 23

Фізкультхвилинка “Квіти”

Номер слайду 24

Знайомство з творами Басьо На висохлу гілку сів ночувати крук. Глибока осінь. Переклад Г. Туркова

Номер слайду 25

Ха́йку (яп. 俳句, ほっく, хокку) — жанр японської ліричної поезії, трирядковий неримований вірш на основі першої півстрофи танка, що складається з 17 складів (5-7-5) і відрізняється простотою поетичної мови, свободою викладу. Хоку  (від японського «початкова фраза») .  Головна тема хоку – життя природи й людини в їх нерозривній єдності. Робота з літературознавчим поняттям

Номер слайду 26

ХАЙКУ (хоку) – трирядковий вірш без рими, який одним образом викликає в уяві закінчену картину. Складається з 17 складів:

Номер слайду 27

Жоден народ не надавав такого значення дивовижній красі природи і не спостерігав за нею так уважно як Японія. Андре Бельєр, французький учений Весна (пролісок , бруньки, берези, повінь)  Літо (соловей, жайворонок, спека, злива) Осінь (літаюче павутиння, жнива, пожовкле листя) Зима (сніг, холодний вітер, снігопад, снігурі) сезонні слова

Номер слайду 28

Слова-символи та образи – символи 1.      Дерева (слива, верба, бамбук) – вічність, життя. 2.      Квіти (фіалки, хризантеми, сакура) – краса. 3.      Птахи (крук, зозуля, соловей) – прагнення до високості, воля, прагнення піднятися над      негараздами . 4.    Мандрівка (сандалі, плащ, дорога) – пошук добра, краси , істини.

Номер слайду 29

Три рядки. Немає рими, має ритм. Постійна кількість складів (5+7+5=17). Увага до деталі. Має визначену тематику: зображується життя природи і людини у нерозривній єдності. Гроно «Характерні ознаки хоку»:

Номер слайду 30

Аналіз хоку

Номер слайду 31

Журавель

Номер слайду 32

1 пара. Завдання - до поданих ілюстрацій знайдіть і зачитайте із підручника відповідні хоку. 2 пара. Робота з картками. (На картках дані слова. Із поданих слів необхідно скласти хоку.) 3 пара. «Поетичне лото». Слід відшукати на картках закінчення – третій рядок. Всі пари виразно читають хоку. Робота в парах

Номер слайду 33

Хоку вчать любити природу, один одного і свою рідну землю; приходити на допомогу тим, хто цього потребує і щиро радіти успіхам товаришів; але хоку не вчать знищувати красу і вбивати. Рефлексія

Номер слайду 34

На сьогоднішньому уроці я дізнався (дізналась)…. я зрозумів (зрозуміла)… я навчився (навчилася)…. Продовж речення

Номер слайду 35

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ 1.Прочитати статтю про Мацуо Басьо та хоку, яка вміщена у підручнику на с. 170-171. 2.Вивчити на вибір 3 хоку Мацуо Басьо напам’ять  та підготувати виразне читання його поезій. 3.Створити ілюстрацію до хоку та спробувати створити власне хоку.  

ppt
Додано
13 березня 2020
Переглядів
3457
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку