Презентація до уроку географії для 8 класу на тему "Рослинний покрив України"

Про матеріал
Презентація для уроку географії у 8 класі на тему "Рослинний покрив України"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Текст слайда

Номер слайду 2

Номер слайду 3

• Дайте визначення поняттям: ґрунт, земельні ресурси. • Назвіть ґрунти, які поширені на території України. • Охарактеризуйте найпоширеніші ґрунти України, називаючи тільки найтиповіші особливості. • Вкажіть на особливості зміни типів ґрунтів на території України з півночі на південь, із заходу на схід. Зробіть висновок щодо чинників, які спричинили таке розміщення ґрунтів.

Номер слайду 4

Тема уроку: Рослинний покрив України

Номер слайду 5

Завдання уроку: Ознайомитись: з різноманітністю видового складу, рослинного світу України; з рослинними угрупуваннями України; із закономірностями поширення рослинності; - впливом господарської діяльності на рослинний покрив

Номер слайду 6

Рослинне угрупування - це сукупність рослин пов’язаних між собою та навколишнім середовищем

Номер слайду 7

Багатство видового складу рослинного світу України. Природна рослинність України збереглася на 19 млн. га і налічує понад 25 тис. видів рослин. 5 тисяч видів вищих рослин 15 тисяч видів грибів 4 тисячі видів водоростей 800 видів мохів 1 тисяча видів лишайників

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Ліси - це найскладніші природні рослинні угрупування із дерев і чагарників, що утворюють яруси

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Степи - це рослинні угрупування із переважанням посухостійкої трав’янистої рослинності

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Луки - це рослинні угрупування із переважанням росли, які потребують достатнього зволоження ґрунту

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Водно-болотні угрупування - це рослинні угрупування із переважанням вологолюбивих рослин

Номер слайду 16

Текст слайда

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

До Червоної книги України занесено понад 530 видів рослин і грибів, які поділені на такі категорії: 1) зниклі, 2) що зникають, 3) рідкісні, 4) невизначені, 5) недостатньо відомі, 6)відновлені.

Номер слайду 20

Тюльпан Шренка

Номер слайду 21

Крокуси (шафрани)

Номер слайду 22

Росичка

Номер слайду 23

Ковила

Номер слайду 24

Зелена книга України — зібрання інформації про рідкісні і типові рослинні угруповання, які також потребують охорони. Вони містять типові зональні угрупування, а також унікальні для України види, які збереглися після освоєння територій і площі яких зменшуються. Усього до Зеленої книги України занесено 127 типових, рідкісних і зникаючих угрупувань природної рослинності.

Номер слайду 25

Словникова робота навколо слів-термінів Росли́ни-Індика́тори — рослини, яким властива різко виражена пристосованість до певних умов навколишнього середовища. Ендеміки (від грецького йndemos — місцевий), види, пологи, сімейства рослин обмежені в своєму поширенні відносно невеликою областю. Реліктові (лат. relictum — залишок) — рослини, що є пережитками флори минулих геологічних епох.

Номер слайду 26

• Назвіть види рослин, що є найпоширенішими на території України. • Назвіть рослинні угрупування, що поширені на території України. • Назвіть типи лісів, що поширені на території України. • Назвіть типи степів, що поширені на території України. • Назвіть типи луків, що поширені на території України. • Що собою являють Червона та Зелена книги України?

Номер слайду 27

Домашнє завдання: 1. Опрацювати 25; 2. Підібрати додаткову інформацію про реліктові та ендемічні рослини України; 3. Підготувати міні-проект на тему: “Рослини Червоної або Зеленої книги України”

Номер слайду 28

Вид лісу Назва дерев Широколистяний Хвойний Мішаний Завдання: А) Складіть таблицю «Види лісів та характерні для них дерева»: .Довідка: сосна, бук, граб, береза, вільха, осика, липа, шипшина,береза, малина, плаун, папороті, мохи, конвалія, медуниця, брусниця, анемона, фіалка, суниця, чорниця, кропива, ялина, ялиця, дуб, подорожник, деревій, калина

Номер слайду 29

Задачі: І. Кількість населення Землі досягло 7 млрд чоловік. Відомо, що 1 га лісу поглинає стільки вуглекислого газу, скільки його видихає 200 осіб. А. Обчисліть площу лісових насаджень, необхідну для поглинання вуглекислого газу, що видихається людьми. Б. Яка площа лісових насаджень необхідна для підтримання чистого повітря у вашому населеному пункті? ІІ. Запас деревини на 1 га соснового лісу становить від 150 до 300 м3. З 1м3 деревини виробляють 200 кг паперу. Скільки паперу можна виробити з 1 га соснового лісу? ІІІ. Одне суцвіття конюшини дає 8 мг нектару. Із скількох суцвіть конюшини бджоли зберуть 1 кг меду?

Номер слайду 30

Лікарські Вітамінозні Їстівні дикорослі Ефіроолійні Дубильні …. … … … … Вправа: Заповніть таблицю «Використання рослин за їх властивостями»: Зверніть увагу на різноманітне використання деяких рослин, їх можна записувати одразу в кілька колонок. Довідка: валеріана, дуб, шавлія, щавель, зозулинець, сумах, лепеха, обліпиха, блекота, калина, м’ята, чорниця, конвалія, слива, перстач, шипшина, чистотіл, скумпія, смородина, дивина, суниці, журавлина, малина, ожина.

Номер слайду 31

Домашнє завдання: 1. Опрацюватипараграф; 2. Підібрати додаткову інформацію про реліктові та ендемічні рослини України; 3. Підготувати міні-проект на тему: “Рослини Червоної або Зеленої книги України”

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Легка Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
20 лютого 2020
Переглядів
2304
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку