Презентація до уроку-гри з української літератури на тему: "Значення творчості І. Я. Франка!

Про матеріал
Презенція є доповнення плану-конспекту уроку-гри української літератури на тему "Значення творчості І. Я. Франка"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок-гра української літератури у 10 класі Тема: Значення творчості І.Я. Франка Вічний революціонер Дух, наука, думка, воля Не уступить пітьмі поля, Не дасть спутатись тепер. Розвалилась зла руїна, Покотилася лавіна, І де в світі тая сила, Щоб в бігу її спинила, Щоб згасила, мов огень, Розвидняющийся день

Номер слайду 2

Мета: оглянути вивчену поетичну спадщину І. Франка і його доробку прози, драматургії; виявити той великий «духовний імпульс», який подала діяльність митця у боротьбі за політичну незалежність і культурне збагачення України; розвивати пам’ять, увагу, спостережливість; вміння узагальнювати, виділяти головне, суттєве із потоку інформації, раціонально використовувати навчальний час; формувати кругозір, світогляд школярів; виховувати повагу до І. Франка за його внесок у скарбницю української поезії, у розвиток української літературної, у світовий мистецький поступ.

Номер слайду 3

І. Конкурс «Візитка» — знайомство команд Журі оцінює цей конкурс за 2-бальною системою; кожен суддя має для цього спеціально виготовлені фішки з написами «1» та «2» з обох боків. Кожній команді зараховується сума балів, показаних глядачам та учасникам за допомогою фішок (2 бали).

Номер слайду 4

II. Конкурс «Далі... Далі...» Кожній команді ведучим ставиться серія запитань, на які треба відповісти за одну хвилину. Виграє та команда, котра за цей час встигне відповісти на більшу кількість запитань; кожна правильна відповідь — 1 бал. Суддя-інформатор починає й закінчує конкурс звуковим сигналом за показаннями великого настінного годинника встановленого так, щоб це було видно і глядачам. Кожна відповідь — 1 бал.

Номер слайду 5

III. Конкурс «Заморочки з діжки» Гравцям задаються питання, відповіді на які потребують творчої уяви, вміння логічно мислити, швидкості реакції, почуття гумору тощо. Під звуки музики учень виносить діжечку, з якої капітани команд по черзі виймають по 4 номерки з написаними на них завданнями. Кожна правильна відповідь — 2 бали.

Номер слайду 6

1 Заморочка. «Хронологічна плутанина» Установіть відповідність між подією та датою 1) 1856р А. Захистив докторську дисертацію 2) 1874р Б. Видав збірку «Зів’яле листя» 3) 1877р В. Народився І.Франко 4) 1892р Г. Було надруковано перший вірш Д. Заарештували поета.

Номер слайду 7

З якої поезії ці рядки? Кому присвятив і чому? Що в моїй пісні біль, і жаль, і туга - Се лиш тому, що склалось так життя. Та є в ній, брате мій, ще нута друга: Надія, воля, радісне чуття. 2 Заморочка Поезія “Я декадент” присвятена В. Щуратову

Номер слайду 8

3 Заморочка З якої поезії цей уривок? До якої збірки він ввійшов? У кожного чоло життя i жаль порили, I в оцi кожного горить любовi жар, I руки в кожного ланцi, мов гадь, обвили, I плечi кожного додолу ся схилили, Бо давить всiх один страшний якийсь тягар. («Каменярі»» збірка «З вершин і низин»).

Номер слайду 9

4 Заморочка Герою, якого твору належать ці слова? Та назвати ім’я героя. «Я ? Вкрав тобі... Господи, що се зо мною? Чи весь світ догори ногами перевертається? Я, втоптаний у болото, обдертий з чести, супокою і поваги, зруйнований, зарізаний без ножа — я по—твойому, виходжу ще й злодієм?» Микола «Украдене щастя»

Номер слайду 10

1 Заморочка «Хронологічна плутанина» 1) 1862-8644 А. Дата смерті І.Франка 2) 1876р Б. Видано збірку «Мій Ізмарагд» 3) 1905 В. Роки навчання в школі с. Ясениця Сільна 4) 1916 Г. Було видано першу збірку поезій Д. Світ побачив поему «Мойсей»

Номер слайду 11

2 Заморочка З якої поезії цей уривок? До якої збірки він ввійшов? Вона так гарна, сяє так Святою, чистою красою, І на лиці яріє знак Любові, щирості, спокою. «Моя любов» із збірки «З вершин і низин»

Номер слайду 12

3 Заморочка З якої поезії цей уривок? До якої збірки він ввійшов? Немов криниці дно студене? Чому уста твої німі? Який докір, яке страждання, Яке несповнене бажання На них, мов зарево червоне, Займається і знову тоне У тьмі? «Чому являєшся у сні» із збірки «Зів’яле листя»

Номер слайду 13

4 Заморочка Герою, якого твору належать ці слова? Та назвати ім’я героя. Вона жалується, що тираню її, що знівечив її життя! А я,коли погадаю, що з нею зав’язав собі світ і був змушений довіку закуватися в отсю канцелярійну тачку, – коли погадаю, що життя з нею не дало мені ані хвилини вдоволення, ані дня радості, нічого, що робить цінним наше життя, – коли погадаю те все і гляну на її пісну міну, на її скривлені вуста, на її холодні гадючі очі, то, здається, рвав би її на кавалки, микав би за коси, волочив би по землі, топтав би ногами! Ніякої муки не ощадив би їй, ніякої ганьби, ніякого пониження, ніякого упідлення! Я не знаю, як я ще досі не одурів, наповняючись день у день від десятьох літ такою ненавистю і таким огірченням! Стальський «Перехресні стежки»

Номер слайду 14

IV. Конкурс «Темна конячка» Запитання цього конкурсу присвячені життю та творчості І.Франка. Кожна правильна відповідь — 1 бал.

Номер слайду 15

1. Темна конячка

Номер слайду 16

2. Темна конячка Ольга Рожкевич

Номер слайду 17

3. Темна конячка

Номер слайду 18

1. Темна конячка Целіна Журовська

Номер слайду 19

2. Темна конячка

Номер слайду 20

3. Темна конячка

Номер слайду 21

V. Конкурс «Ти — мені, я — тобі» Капітан команди називає підряд 2 заготовлених заздалегідь питання, на які команда суперників повинна одразу дати короткі відповіді; потім свої запитання ставить команда № 2. Кожна правильна відповідь — 1 бал.

Номер слайду 22

VI. Конкурс «Гонка за лідером» Проводиться аналогічно до гри «Блеф». Слово «блеф» означає «вигадка, неправда, розрахована на введення в оману кого-небудь». От і я буду намагатися увести вас в оману і по черзі ставити питання, що стосується життя та творчості І. Я. Франка. Питання починається зі слів: «Чи вірите ви, що ...». А ви повинні сказати або «так», або «ні». Ще краще буде, якщо ви зможете обґрунтувати свою відповідь. За однозначну відповідь ви отримуєте 1 бал, за обґрунтовану відповідь — 2 бали.

Номер слайду 23

1. Робота в групах Творча робота. Написати невеличкий твір на тему «Франко відкрив для мене світ…»

Номер слайду 24

VІ. Домашнє завдання 1) Зробити ілюстрацію до поезії І.Франка, яка найбільше сподобалась та підготувати розповідь про ілюстрацію; 2) Написати повідомлення на тему «Велич слова І.Я. Франка»  

ppt
Додано
27 жовтня 2020
Переглядів
1324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку