Презентація до уроку. Григорій Савич Сковорода. Життя і творчість філософа, просвітителя, поета

Про матеріал
Григорій Савич Сковорода. Життя і творчість філософа, просвітителя, поета. (“Всякому місту — звичай і права” із циклу “Сад божественних пісень”)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сковорода Григорій Савич (Слайд 1) (1722-1794) просвітитель-гуманіст, філософ, поет, перекладач

Номер слайду 2

Біографічні відомості Григорій Сковорода народився 3 грудня 1722 року, в сотенному містечку Чорнухи Лубенського полку, що нині на Полтавщині, у небагатій козацькій родині. Бажання пізнати світ хлопець виявив ще в дитинстві, про що свідчать його «дорослі» запитання до матері: « Чого сонце щодня за грушу ховається?» Першу свою школу Гриць пройшов у дяка-скрипаля, який і виявив в хлопчика музичне обдарування, що мав неабиякої краси голос, тож він став першим співаком у церковному хорі.

Номер слайду 3

На дванадцятому році життя з торбиною харчів, латинською граматикою та улюбленою сопілкою Григорій покинув рідну домівку і подався до Києва, де здійснилась його мрія – він вступив до Києво-Могилянської академії. Його навчання в Академії, з перервами, тривало до 1753-го..

Номер слайду 4

У навчанні був перший, і всі найкращі похвали належали йому.

Номер слайду 5

Протягом навчання в Академії вивчив латинську, грецьку, церковнослов'янську, польську, німецьку й інші мови, ознайомився з творами багатьох філософів та письменників На двадцятому році життя Григорія відрядили до Петербургу співати в придворній капелії, адже він прославився грою на скрипці, бандурі та ще кількох музичних інструментах, мав композиторський хист, до того ж у цей час уже писав вірші. Проте вирішив покинути Петербург і повернутися до Києва. Григорій Сковорода обрав зовсім новий і незнаний до того стиль життя, а саме — мандрівку. І ця мандрівка тривала до самої смерті, майже тридцять років. У ній ніколи не розлучався філософ із Біблією, сопілкою або флейтою і своїми писаннями. Слава про нього йшла всюди, і кожний, чи то пан, чи селянин хотів його побачити й почути.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Слава письменника Аудиторія його була дуже численна і різнорідна, і всі розуміли його — речника великої правди. Слава про Сковороду йшла так далеко, що про нього довідалась і цариця Катерина II, і забажала його побачити. Через свого поручника Потьомкіна вона послала Сковороді запрошення переселитись з України в Петербург.

Номер слайду 8

Творчість філософа Григорій Сковорода дуже добре володів поетичним словом. У його спадщині поетичні творі займають значне місце. До збірки “Сад божественних пісень” увійшло 30 віршів. Більше 20 не ввійшли до цієї збірки,але деякі були вмонтовані у його філосовські твори.Тематично поезія Сковороди дуже широка: релігійні вірші, оригінальні псалми, медитації про суть життя, про взаємини між людиною і природою, про суспільну несправедливість, про справжнє щастя. В його ліричній поезії релігійні мотиви часто переплітаються із світськими.

Номер слайду 9

Залишивши педагогічну працю і живучи в селах поблизу Харкова, Г.Сковорода написав знамениту збірку байок «Байки харківські».. Байки Харківські

Номер слайду 10

Байки Харківські Байки Сковороди написані прозою, кожний із творів складається з двох частин —    «фабули» (розповіді про якусь подію) і «сили»(моралі). Сила у письменника більша від фабули і є своєрідним філософським трактатом, повчанням автора.   Байки Харківські» складаються з тридцяти творів сатиричного спрямування. У них Сковорода засуджує суспільні вади, самодурство панів, жадобу до наживи,кар’єризм, лінощі тощо. Він підносить культ людського розуму й гідності.

Номер слайду 11

Сковорода в музиці Багато віршів Григорія Сковороди покладені на музику. Український композитор Леонід Грабовський створив цикл «Temnere Mortem» (1991). Крім того, існують відомості про композиторську діяльність Григорія Сковороди. Зокрема, йому належать пісні «Ой ти, птичко жолтобока», «Стоїть явір над водою». Поодинокі записи музики Сковороди збереглися у рукописних збірках кінця XVIII — початку XIX століття . Музичні інструменти, що належали Г. Сковороді

Номер слайду 12

Сковорода в мистецтві  Мязін Василь (1936 - 2008) Григорій Сковорода. 1984 р. картон, олія. 124 х 100 см. Андрій  Гончар. Григорій Сковорода

Номер слайду 13

30 років мандрував  Сковорода  шляхами України, з торбою за плечима й незмінною флейтою-сопілкою за поясом,   навчав людей грамоті, співав їм свої пісні й передавав живе вчення про душу. Жодна книжка його   не була видана при його житті, але це не заважало глибокій повазі до Сковороди всіх тих, хто його   знав, особливо  - його друзів, учнів і тих, хто коли-небудь після нього навчався в Київській духовній академії. Останні ж свої дні Григорій Савич, так само як  дні отроцтва й юності, провів на Харківській землі.

Номер слайду 14

Улюблені місця Г.С.Сковороди Дуб, під яким любив працювати Г.Сковорода та криниця

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Афоризми Григорія Сковороди Хто думає про науку, той любить її, а хто її любить, той ніколи не перестає вчитися, хоча б зовні він і здавався бездіяльним. Ні про що не турбуватись, ні за чим не турбуватись — значить, не жити, а бути мертвим, адже турбота — рух душі, а життя — се рух.

Номер слайду 19

Любов виникає з любові; коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю. Що може бути солодше за те, коли любить і прагне до тебе добра душа?

Номер слайду 20

Ти не можеш віднайти жодного друга, не нашукавши разом з ним і двох-трьох ворогів. Майбутнім ми маримо, а сучасним гордуємо: ми прагнемо до того, чого немає, і нехтуємо тим, що є, так ніби минуле зможе вернутись назад, або напевно мусить здійснитися сподіване. Хто думає про науку, той любить її, а хто її любить, той ніколи не перестає вчитися, хоча б зовні він і здавався бездіяльним.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Вшанування пам'яті Григорій Сковорода на поштових марках, банкнотах, монетах  Срібна пам'ятна монета НБУ   1 мільйон карбованців, 1996 року                           500 гривень Національного банку України                               зразка 2006 року (лицьовий бік) Поштова марка України, 1997 р.                                                                                 Поштова марка СРСР, 1972 р.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Федоренко Наталя
    Дякую за чудовий матеріал.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Маньковська Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сіганова Тетяна
    Щиро дякую Вам за чудову презентацію!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
31 грудня 2020
Переглядів
26764
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку