Презентація до уроку "Книжка в житті людини"

Про матеріал
Презентація до уроку "Книжка в житті людини." Цікавою є наочність, яка ілюструєісторію створення книжки, різновиди книжок та бібліотек у світі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Книжка в житті людини. Письменник – особливо обдарована людина, його праця над художнім твором. Розповідь про те, як «робиться» книжка. Сучасний читач і його роль у «новому житті» твору.

Номер слайду 2

Прочитайте епіграф до теми уроку, висловіть власну думку з приводу прочитаного. В путь вирушайте, книжки,Що часто гортав я і пестив,В путь, моє сяйво, ідіть! Втіхо й окрасо моя!Іншим, щасливішим, душам поживою будьте однині,Інші, блаженні, серця нектаром вашим поїть! С. Яворський

Номер слайду 3

Огляд читацьких щоденників

Номер слайду 4

«Ланцюжок мудрості» Прочитайте та прокоментуйте прислів'я Без хліба легше прожити, аніж без книжки. Дім без книжки – день без сонця. З книжкою жити – з добром дружити. З книжкою подружишся – розуму наберешся. З ручаїв – річки, з книжок – знання. Знання – сонце, книжка – вікно. Золото добувають із землі, а знання – з книжок. Книжка – дзеркало життя. Книжка – міст у світ знань. Книжка добру навчить, від дурного відверне. Книжки читати – усе знати. Кому книжка – розвага, а кому – навчання. Книжку прочитав – на крилах політав. Одна книжка тисячі людей навчає. Розум без книжки, як птах без крил. Книжку потрібно читати не очима, а розумом. Книжка подібна до води – дорогу проб’є всюди.

Номер слайду 5

Рукопис, створений на пергаменті, називали палімпсест – від грецьких слів зі значеннями «знову» і «скоблю». Прочитайте рядки з поезії Миколи Вороного: Коли в монастирях був папірусу брак,Ченці з рукопису старе письмо змивали,Щоб написати знов тропар або кондак,І палімпсестом той рукопис називали. Нестор Літописець

Номер слайду 6

Цери – невеликі дерев’яні дощечки. Зв’язані між собою цери називали кодексом. Перша книжка, написана староукраїнською мовою, від якої походить літературна писемна українська мова, – Пересопницьке Євангеліє.

Номер слайду 7

Факсимільне видання (лат. fac simile – зроби подібне) – друкований твір, що графічно точно відтворює раніше випущене оригінальне видання або рукопис, у тому числі й усі особливості паперу та обкладинки.

Номер слайду 8

1581 року Іван Федоров, який у 1564 році в Москві надрукував першу книжку – «Апостол», видає Острозьку Біблію, що стала основою для сучасного тексту слов’янської Біблії. Пам'ятник Івану Федоровичу у Львові

Номер слайду 9

Одними з найдавніших збережених пам’яток писемності Київської Русі є Ізборники Святослава 1073 та 1076 років, створені для чернігівського князя Святослава Ярославича.

Номер слайду 10

Робота у групах. Складіть асоціативні ланцюжки до слова письменник. О р і є н т о в н е в и к о н а н н я.1-ша г р у п а – асоціації-іменники (твір, читач…)2-га г р у п а – асоціації-прикметники (прогресивний, популярний…)3-тя г р у п а – асоціації-дієслова (складати, творити)

Номер слайду 11

Дивовижні хитрощі бібліотек Будівля Національної бібліотеки БілорусіЗалізнична бібліотека на станції Буенавіста в Мехіко

Номер слайду 12

Хенд мейд (створена власноруч) бібліотека. Не зовсім звичайна бібліотекау німецькому місті Штутгарт

Номер слайду 13

Інсталяція (англ. installation – установка, розміщення, монтаж) – це просторова композиція, що складається з безлічі елементів, які утворюють одне художнє ціле. Книжкову інсталяцію, що отримала назву «Між», художник Мет Монаган нещодавно презентував у бібліотеці Мічиганського університету (США).

Номер слайду 14

Найдивовижніші книжки світу Книжка 360 градусів. Книжка запіканка Мільярди віршів у десятьох сонетах

Номер слайду 15

Книга-лабіринт Найбільша книга у світіНайменша книга Найдивовижніші книжки світу

Номер слайду 16

Тривимірні книжки Бенджаміна Лакомба. Найдивовижніші книжки світу Вікіпедія на папері

Номер слайду 17

Прочитайте ще раз епіграф, прокоментуйте його після почутого на уроці В путь вирушайте, книжки,Що часто гортав я і пестив,В путь, моє сяйво, ідіть! Втіхо й окрасо моя!Іншим, щасливішим, душам поживою будьте однині,Інші, блаженні, серця нектаром вашим поїть! С. Яворський

Номер слайду 18

Домашнє завдання Скласти поради, як продовжити життя книжки. Розпитати батьків, як вони збирали домашню бібліотеку, які видання для них особливо цінні і чому. Підготувати розповідь про домашню бібліотеку. Підготувати повідомлення про види календарно-обрядових пісень, вивчити напам’ять поезії для декламування.

pptx
Додано
23 лютого 2020
Переглядів
4366
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку