Презентація до уроку кулінарії "Масляна"

Про матеріал
Свято "Масляна" одне із найулюбленіших свят зимового календаря.У презентації представлено традиції святкування, рецепти приготування головної страви масляниці - млинців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МАСЛЯНА Підготувала вчитель Полтавського навчально – виховного комплексу (ЗНЗ-ДНЗ)№16 Хлєбнікова Л.Д.

Номер слайду 2

Масляна є одним з найстаріших свят слов'янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Сьогодні Масляна є одним з церковних свят і називається ще Мясопустним або Сирним тижнем.

Номер слайду 3

Останнiй тиждень перед Великим постом — це Масляна (Масниця, Сирна недiля, Масляниця, Запусти, Колодка, Колодiй тощо). У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.

Номер слайду 4

Назва свята «Масляна» пов'язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м'ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана.  

Номер слайду 5

Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Понеділок — день «Зустрічі». Усіх гостей вітають млинцями та оладками. До речі, першим млинцем у Масничний понеділок здавна прийнято пригощати батьків. А ще в цей день роблять опудало Марени, по домівках ходять ряджені та напрошуються на гостини

Номер слайду 6

Вівторок — «Загравання». Цього дня народ розважається. Катається на ковзанах та на льодових гірках. Хлопцям дозволялося загравати до дівчат

Номер слайду 7

Середа — «Ласуня». Найсмачніший день масляничного тижня. У всіх родинах до столу подають вареники із сиром, млинці, оладки, різні пиріжки

Номер слайду 8

Четвер - «Розгул». Приносить із собою цілу торбу різних розваг, веселощів та змагань

Номер слайду 9

П'ятниця — «Тещини вечори». Цього дня за традицією молоде подружжя відвідує усіх, хто був у них на весіллі. А найголовнішою подією є відвідини тещі зятем. Для цього вона готує урочисту вечерю

Номер слайду 10

Субота — «Невістчині посиденьки». Цього дня молода невістка запрошує до себе на гостину усіх рідних та близьких. Частує їх святковим обідом

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Приготування млинців

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Текст слайда Текст слайда Млинці “Ласунчик” Норма продуктів на 1 склянку борошна: Молоко - 2 склянки Яйце – 1 шт. Цукор - 2 ст.л. дрібка солі Олія - 2 ст.л.

Номер слайду 15

Млинці “Ніжні” Норма продуктів на 2 склянки борошна: Молоко - 2 склянки Яйце – 3 шт. Вершкове масло – 100 г. Цукор - 2 ст.л. Сіль за смаком

Номер слайду 16

Приготувати необхідне обладнання та інструменти

Номер слайду 17

Борошно просіяти крізь сито, яйця обмити

Номер слайду 18

Розбити і вилити у миску яйця. Додати цукор і сіль. Збити все протягом 1 – 2 хв.

Номер слайду 19

Долити у миску половину молока і висипати просіяне борошно. Замісити однорідне тісто, періодично підливаючи молоко, яке залишилося

Номер слайду 20

Випікати млинці на добре розігрітій змащеній олією пательні, наливаючи черпаком трошки тіста

Номер слайду 21

Тримаючи пательню за ручку і обережно її нахиляючи, розлити тісто по пательні тоненьким шаром

Номер слайду 22

Після того, як млинець зарум’яниться, перевернути його на другий бік і підсмажити

Номер слайду 23

Готові млинці змастити вершковим маслом

Номер слайду 24

У готові млинці можна загортати різні начинки та прикрасити

Номер слайду 25

М’ясний або печінковий фарш

Номер слайду 26

Сир з абрикосами, повидло

Номер слайду 27

Масляна, ти гарна, зустрічаймо файно! Ми тобою хвалимося, Млинцями об’їдаємося!

Номер слайду 28

Номер слайду 29

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Шигалевський Владислав Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Полунчукова Алла Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
15 січня 2021
Переглядів
926
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку