Презентація до уроку "Лексична помилка. Тлумачний словник"

Про матеріал
Презентація до уроку "Лексична помилка. Тлумачний словник" містить теоретичний матеріал з теми та практичні завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку Лексична помилка й умовне позначення її (практично). Тлумачний словник.

Номер слайду 2

Знати: що таке лексична помилка; Уміти: - редагувати речення з лексичними помилками; - відрізняти помилкове вживання слова від правильного; - користуватися тлумачним словником.

Номер слайду 3

Неправильно 1. Наш клас приймав участь у різних міроприємствах. 2. Класним керівником нашого класу є Наталя Вікторівна. 3. Сьогодні я получу гарну оцінку. 4. Солдати князя Ігоря були відважними.

Номер слайду 4

Правильно 1. Наш клас брав участь у різних заходах. 2. Нашим класним керівником є Наталя Вікторівна. 3. Сьогодні я отримаю гарну оцінку. 4. Воїни князя Ігоря були відважними.  

Номер слайду 5

ЛЕКСИЧНІ ПОМИЛКИ Слово вжите не в тому значенні. Повторення однакових чи спільнокореневих слів (тавтологія). Уживання росіянізмів. Уживання слова, не властивого описуваній епосі. Лексична помилка на полях зошита позначається великою літерою Л.

Номер слайду 6

Тлума́чний словни́к — словник, який містить пояснення, трактування слів.  Тлумачний словник — одномовний словник, у якому з більшою або меншою повнотою охоплюється загальновживана лексика тієї чи іншої літературної мови, пояснюється значення слів та відтінки їх значень 

Номер слайду 7

“ Піймай помилку ” Тактична людина не буде втручатися в розмову інших. Почалися тактовні заняття зі стрільби. Сусідський хлопець зайшов до нас у гості.

Номер слайду 8

Тлумачення (пояснення) слів Тактичний – який стосується тактики; що використовується у політиці, спорті, на війні для досягнення мети: тактичний хід Тактовний – який володіє почуттям міри, уміє поводитися, дотримуючись відповідних норм: тактовна людина.

Номер слайду 9

Знайдіть у реченнях лексичні помилки — зайві слова. Запишіть відредаговані речення. Радіокоментатор розповість по радіо про хід спортивного матчу. Олександр Довженко, український режисер, першим створив перший звуковий фільм. Передплату преси, газет і журналів продовжено ще на місяць. За допомогою комп'ютерної мережі Інтернет послання дійде швидко за лічені секунди на інший кінець світу.

Номер слайду 10

Знайдіть і виправте в реченнях тавтологію (вживання спільнокореневих слів в одному словосполученні чи реченні) 1. Сьогодні ми святкуємо свято всієї країни. 2. Іван Франко запам'ятався у пам'яті багатьох поколінь. 3. Роман відчув почуття задоволення від виконаної роботи.

Номер слайду 11

Знайдіть і виправте лексичні помилки — невиправданий повтор слова у реченні. 1. Діти трусять горіхи і набирають повні кишені горіхів. 2. Я віддав листа Ользі, вона спочатку показала листа братові, а потім прочитала листа сама. 3. Я не знав, що у Василини такий гарний голос, а я і не знав.

Номер слайду 12

Домашнє завдання Знати види лексичних помилок. 2. Виконати вправу: скласти речення зі словами сусідній – сусідський, компанія - кампанія. !!! “Не бійтесь заглядати у словник…” Тлумачний!

ppt
Додано
14 жовтня 2020
Переглядів
3524
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку