Презентація до уроку літературного читання "Іван Франко""

Про матеріал
Презентація за творчістю Івана Франка. Можно використовувати на уроці, коли вивчаєте його творчість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Якович Франко. Роботу виконав учень 3-А класу Харківської міської гімназії №12 Мартинов Вадим

Номер слайду 2

Сім’я Іван Франко народився 27 серпня 1856 року в селі Нагуєвичі Самбірського округу Королівства Галичини та Володимирії. Батько, Яків Франко, був заможним сільським ковалем. Мати, Марія з дому Кульчицька, походила із збіднілої шляхти. Коли Іванові було дев'ять років, помер батько. Мати вийшла заміж удруге за Григорія Гаврилика, який був молодший за Марію на шість років. Вітчим уважно ставився до дітей і фактично замінив їм батька. Франко підтримував дружні стосунки з ним упродовж усього життя. На 16-му році життя Івана померла мати. 

Номер слайду 3

Дитинство Попри те що рано залишився сиротою, Іван Франко здобув ґрунтовну освіту. Спочатку він ходив до початкової школи у сусідньому селі, звідки була родом його мати. Потім продовжив навчання у міській школі з німецькою мовою викладання, далі – у гімназії з польською мовою викладання. На формування літературного смаку у юного письменника мав вплив його класний керівник, який давав йому читати книжки українських письменників та організував у школі літературний кружок, до якого входив Іван Франко.

Номер слайду 4

Юність У 1875 році закінчив Дрогобицьку гімназію імені Франца-Йосифа. Заробляв собі на життя репетиторством. Мав феноменальні здібності: міг майже дослівно повторити годинну лекцію вчителя; знав напам'ять усього «Кобзаря»; домашні завдання з польської мови нерідко виконував у поетичній формі, почав перекладацьку діяльність. Перші збережені поезії датуються 1873 роком («Пісні народнії», «Моя пісня», «Котляревський» та ін.) Івану Франко тоді було 17років.

Номер слайду 5

Особисте життя Після закінчення гімназії Іван вступив до Львівського університету. Під час навчання кілька разів був ув'язнений австрійською владою. У 1886 році одружився з Ольгою Хоружинською.   У подружжя було четверо дітей. Разом з дружиною Іван Франко займався видавництвом наукового і літературного журналу «Житє і слово».

Номер слайду 6

Творчість Ми знаємо Франко, як автора прози та поета. Однак він був також перекладачем, літературним критиком, публіцистом, істориком, економістом та філософом. Читаючи казки своїм дітям миттєво перекладав їх з мови оригіналу, адже він знав чотирнадцять мов. Його вірши покладені на музику можна почути у виконанні сучасних співаків («Знаєш» В. Козловський). Також Іван Франко писав казки для дітей.

Номер слайду 7

Відзнаки У 1915 році Іван Франко був номінований на Нобілевську премію з літератури. У 2006 році національний банк України випустив пам’ятні монети номіналом 2 та 5 гривень. Також зображення Івана Франка ми можемо бачити на банкноті 20 гривень.

Номер слайду 8

Дякую за увагу.

pptx
Додано
28 травня 2021
Переглядів
1114
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку