Презентація до уроку літературного читання за темою "В.Голобородько"Цвіркунові скрипочки"

Про матеріал
Презентація до уроку літературного читання 3 клас за підручником Н.Богданець-Білоскаленко, Ю.Шумейко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок читання у 3 класі

Номер слайду 2

Нумо, діти, підведіться! Всі приємно посміхніться. Продзвенів уже дзвінок, Починаємо урок!

Номер слайду 3

Робота над скоромовкою Вранці весело вівсянка Вишивала вишиванку: Вліво голка, стібок вправо — Візерунки оживали. Вправно, вміло вишивала, Веселково вийшло, вдало! . Мовленнєва розминка

Номер слайду 4

Ле-кро-ня КА-со-ба Ко-ва-ро По-ся-ро Лян-ки-ва Ку-ця-ни Во-нок-жай-ро Ра-жу-вель Сич-ли-ка Ля-зу-зо КА- тів-лас Ро-бець-го Шин-ка-ма Чик-м’я Ки-шаш Чик-зай Та-зе-га Жа-ме-вед Гра «Вгадай слово»

Номер слайду 5

Тема уроку: Василь Голобородько “Цвіркунові скрипочки”

Номер слайду 6

Мета уроку: навчальна: познайомитися із життям та творчістю В. Голобородька, з поняттям «вільний вірш»; допомогти усвідомити своєрідну форму й глибинний зміст даної поезії; — розвивальна: розвивати навички виразного читання вільних віршів, їхнього аналізу, висловлювання власної думки щодо прочитаного; — виховна: виховувати любов до природи, пошану до рідної мови.

Номер слайду 7

БІ́ЛИЙ ВІРШ – вірш без рим “Рукавичка” Загубив рукавичку. Підняв. Якби не підняв — почалася б казка.

Номер слайду 8

Біографічна довідка Знайомтесь, Василь Іванович Голобородько – український поет.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Васи́ль Іва́нович Голоборо́дько говорив: «Вірші поглиблюють наші знання про світ. Але треба багато знати, читати, бо тільки на цьому ґрунті вірші писатимуться потім самі по собі. Людей без такого досвіду, мабуть, немає. Але у всіх він різний. Діти теж мають цей досвід…»

Номер слайду 12

Музична фізкультхвилинка «Морозиво».

Номер слайду 13

Робота над віршем “Цвіркунові скрипочки” Словникова робота Футляр - коробка, ящик або чохол, куди кладуть певну річ для зберігання, захисту її від механічного пошкодження, запилення тощо. Залежно від призначення, існують футляри для окулярів, прикрас, монет, ручок, ключів, фотоапаратів. Футляри виготовляються з металу, пластику, шкіри, штучної шкіри або текстилю. Усередині футляр, зазвичай, оббитий м'яким матеріалом — замшею, велюром, шовком або шкірою.

Номер слайду 14

Послухайте вірш Цвіркунові скрипочки Цвіркуни, А вдень ми не помічаємо іще й вечір не настане, тих скрипок - вже виграють цвіркуни ховають їх на скрипочках. у трав'яні футляри. В. Голобородько

Номер слайду 15

- Чи знаете ви, чому деяких комах називають цвіркунами? - Чи доводилося вам бачити цвіркунів? Чи чули ви їхній спів? Цвіркун, мабуть, рідкісний приклад винятків серед комах, що викликає у людей не відразу (як наприклад, ті ж таргани), а навпаки симпатію, цікавість. Його мелодійний спів з давніх часів асоціювався з домашнім теплом, затишком, комфортом. Неспроста, адже цвіркун – найулюбленіший герой багатьох казок. Назва цієї комахи походить від грецького слова «співак». Якщо ж вдатися до наукової класифікації то цвіркуни, як і їх родичі – коники, відносяться до групи довговусих прямокрилих комах, названих так завдяки володінню довгими вусами, прямими крилами.

Номер слайду 16

Як співає цвіркун Співають (а точніше грають) у цвіркунів виключно самці. Вони мають особливий звуковий апарат, здатний видавати «фірмові» цвіркунові трелі. Сам звуковий апарат цвіркунів подібний за структурою з таким же апаратом у коників, але він ще більш складний. Звук цвіркунів видається завдяки тертю особливої жилки, яка по суті виконує функцію смичка, об ліве надкрильце цвіркуна.

Номер слайду 17

- Коли й чому розпочинають свій концерт цвіркуни? Підтвердьте словами з тексту. Чому людина не помічає скрипок у цвіркуна? Як автор говорить про це у вірші? Вийдіть погожого вечора на подвір'я та послухайте їхній спів. - Які емоції він викликав у вас?

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Домашнє завдання Виразно читати вірш. (стор. 6) Намалювати цвіркуна, що грає на скрипці, таким, яким ви його уявили.

Номер слайду 20

Підсумок уроку — Що нового ви дізналися на сьогоднішньому уроці? — Що вас найбільше зацікавило, а що вразило? — Що було незвичного у читанні віршів?

Номер слайду 21

Дякую за увагу! До нових зустрічей!

ppt
Додано
20 листопада 2023
Переглядів
266
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку