Презентація "Іван Франко "Королик і ведмідь" (байка)"

Про матеріал
Презентація до уроку літературного читання за підручником Марії Чумарної 3 клас на тему "Іван Франко "Королик і ведмідь" (байка)"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Іван Франко байка«Королик і ведмідь»

Номер слайду 2

Мета. Продовжити ознайомлення учнів з особливостями байки, навчати дітей виразно читати, розвивати способи і види читання байки, вчити передавати в інтонації характери персонажів. Виховувати почуття порядності, милосердя, поваги.

Номер слайду 3

Гра «Спотиканка»Ото — ото — ото — оті — ото. Королик — королик — кролик — королик. Ведмідь — ведмідь — ведмідь — беріть — ведмідь — ведмідь. Діти — квіти — діти — діти — діти

Номер слайду 4

Скоромовка. Вовк ведмедя розбудив: — Вже весна, гуляти йди!Виліз велетень з барлогу —Вовк втікає в ліс від нього.

Номер слайду 5

Маленький Іванко любив слухати пісні матері, байки, розповіді старих людей. Ще в початковій школі дев’ятирічний Івась почав старанно записувати коломийки, приповідки, казки, довівши зафіксовану їх кількість до більш як 800.— Іван Франко дуже любив дітей. У його родині підростало четверо дітей. Саме для них — найменших він написав чимало творів, але особливого значення надавав байкам і казкам.27 серпня 1856 р-28 травня 1916 р.

Номер слайду 6

Довжина тіла комахи 25–35 міліметрів. Має жало, яке застосовує для захисту від ворогів. Черевце смугасте, жовтого та чорного кольорів. Хитра тваринка поряд із вовком і ведмедем є одним з популярних героїв багатьох народних казок, в яких образ цього звіра міцно асоціюється з хитрістю, лукавством, підступністю. Цей хижий звір є далеким родичем як вовка, так і домашньої собаки. Довжина тіла — від 18 до 90 сантиметрів; вага — від 0,7 до 10 кілограмів. Усі тварини виділяються особливою родовою ознакою — витягнутою мордою, подовж Тепер це найбільший наземний хижак нашої планети. З’явившись на Землі приблизно 6 мільйонів років тому, він одразу став уособленням могутності та сили. Залежно від виду довжина тіла може становити від 1,2 до 3 метрів, вага — від 40 кілограмів до тонни. Тіло велике, кремезне, з короткою товстою шиєю і великою головою. Потужні щелепи дають змогу легко і зручно гризти як рослинну, так і тваринну їжу. Лапи короткі та злегка зігнуті. Це комаха, яка населяє майже усі континенти. В неї тулуб стрункий, вузький, з кількома парами довгих лап і тонкими невеликими крильцями. Більшість комах сірі, але є і яскраво-зелені види. Усі мають довгий носик-хоботок, опущений униз. У самок є ще й колючі щетинки, які допомагають пробивати шкіру і висмоктувати кров. Найменший у Європі птах. Довжина його тіла — лише 9 сантиметрів. У цього птаха верхня частина спини оливково-зелена, а нижня частина грудей — білувата з легким бурим відтінком. Він вирізняється тонким чорно-бурим дзьобом, На крилах дві вузькі жовті смужки і бурі ноги.

Номер слайду 7

Слухання байки

Номер слайду 8

Словникова роботазагомонілиприсилуватиповикльовувализацвірінькалазапримічу

Номер слайду 9

задертим пола кривава приблуди найхитріший писклята врозбрід дрібнотащодуху небоже

Номер слайду 10

Приблуда- бродяга, волоцюга. Присилувати – примусити.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

— Яким був королик? Чому він оголосив війну звірам? Чому діти відмовилися їсти, хоч і одержали перемогу над звірами? Прочитайте.— Що зробив ведмідь? — Хто був генералом у звірів? Прочитайте план лиса.— Кого королик послав у розвідку? Чому?— Хто марширував попереду війська звірів? — Прочитайте, в яких словах виявляється самовпевненість лиса. — Чому лис не прогнав хвостом шершня?

Номер слайду 13

— Чому звірі кинулися втікати?— Чи хотів ведмідь продовжити війну? Прочитайте.— Які почуття викликає у вас поведінка королика?— Кому з тварин автор симпатизує?— Поведінку яких тварин засуджує?— В яких рядках виражена основна думка твору? — Які риси людського характеру засуджує автор?— Які слова байки могли бути її назвою? Чому саме?

Номер слайду 14

Підсумок уроку.— Які особливі прикмети байки? Чим вона схожа на казку?— Чим завжди закінчується байка?

pptx
Додано
27 листопада 2023
Переглядів
440
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку