Презентація до уроку "Марк Твен. "Пригоди Тома Сойєра". Світ дорослих і світ дітей у повісті"

Про матеріал
Презентація передбачає попереднє знайомство дітей з повним змістом повісті, тому в ній указані лише ключові сюжетні події розділів 1-3 та перелічені найбільш значущі епізоди розділів 4-23. Звертається увага на прототипів героїв твору - дітей і дорослих.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Марк Твен “Пригоди Тома Сойєра” Світ дорослих і світ дітей у повісті

Номер слайду 2

Читання, складання сюжетного плану другого розділу повісті (с.с. 157 – 162 підручника) Експозиція (знайомство з героями твору, часом і місцем дії)-опис містечка, яким його побачив Том суботнього ранку. Зав'язка - ключовий момент розгортання подій. -Том вийшов на вулицю з вапном і щіткою, щоб пофарбувати паркан, як доручила тітка Поллі. Розвиток дії - подальше розгортання подій, розкриття характерів героїв. Зустріч з усіма хлопчиками, які проходили повз Тома, спочатку співчуваючи або кепкуючи над ним, а далі приєднувалися до черги охочих фарбувати паркан. Кульмінація - момент найвищого напруження в розвитку дії. - Том з радістю розглядає свої коштовності-усе, чим збагатився, дозволяючи товаришам виконувати свою роботу; висновок хитруна про те, що « кожний дорослий і кожна дитина тільки тоді матиме величезне задоволення від того, чого їм жагуче хотілося , коли його важко було досягти» Розв'язка - подія, що завершує розповідь. - Том іде доповісти тітці Поллі про виконане доручення.

Номер слайду 3

Гра «Пропущені слова» Том вийшов на вулицю з відром _____та довгою ________. Він зміряв поглядом паркан, і _____ його в одну мить згасла в душі, а натомість у неї ввійшла ______. _______ярдів дощатого паркана заввишки в ________ футів! Життя здалося йому__________, а існування – ________ тягарем. Зітхнувши, він умочив щітку у вапняний розчин, ________ нею по верхній дошці паркана.

Номер слайду 4

Гра «Пропущені слова» Том вийшов на вулицю з відром вапна та довгою щіткою. Він зміряв поглядом паркан, і радість його в одну мить згасла в душі, а натомість у неї ввійшла туга. Тридцять ярдів дощатого паркана заввишки в дев’ять футів! Життя здалося йому безглуздим, а існування – важким тягарем. Зітхнувши, він умочив щітку у вапняний розчин, провів нею по верхній дошці паркана.

Номер слайду 5

Сюжетні події розділів 1-3 У розділах 1-3 відбуваються наступні події: Том їсть варення, не йде до школи, б'ється з добре одягненим хлопчиком, отримує покарання – тітонька Поллі наказує йому побілувати паркан, але Том знаходить вихід і перетворюється зі “злидаря” на “багатія”. Нагороджений найкращим яблуком, Том грає у війну з Джо Гарпером, закохуєть у Беккі Тетчер, яка відповідає йому взаємністю. Несправедливо ображений тіткою Поллі, Том уявляє власну смерть і гірке каяття тітоньки… - це приклад більш-менш докладного переліку сюжетних подій

Номер слайду 6

Найбільш значущі епізоди розділів 4-23 Том збирається у недільну школу, де міняє свої “скарби” на квітки, за допомогою яких можна отримати “Біблію”. – Жук-кусака псує священику його проповідь. – Том шукає благовидний привід, щоб не йти у школу. – Зустріч з Гекльберрі Фінном та домовленість піти вночі на цвінтар.- Знайомство з Беккі Тетчер і визнання у коханні. – Сварка закоханих. – Гра в Робіна Гуда. – Трагедія на цвінтарі. – Індіанець Джо звинувачує Мефа Поттера в убивстві лікаря Робінсона. – Клятва друзів. – Докори сумління. – Втеча на безлюдний острів. – Життя у таборі щасливих піратів. – Таємне відвідування Томом рідної домівки. – Нестерпний сум за домівкою. – Триумфальне повернення хлопців під час панахиди по ним. – Том жертвує собою заради Беккі.- Врятування Мефа Поттера. – Втеча індіанця Джо.

Номер слайду 7

Діти - дорослі Що найбільш зацікавлює дітей у повісті Марка Твена? Як вони проводять свій вільний час? Що турбує дорослих – тітоньку Поллі, місіс Гарпер, шкільного учителя? Чому діти поводяться безвідповідально? Чи завжди дорослі діють передбачливо? У яких вчинках розкаюються хлопчики – герої повісті? Коли тітонька Поллі відчуває себе неправою відносно ставлення до Тома? Що саме у шкільній освіті того часу здається вам неприпустимим? Чи можна вважати стосунки дорослих та дітей у повісті протистоянням?

Номер слайду 8

Ігри та випробування як шлях до формування особистості Ображені на дорослих Том Сойєр і Джо Гарпер разом із Гекльберрі Фінном тікають на безлюдний острів, вирішивши стати піратами. Том Сойєр і його друзі – лише діти. Вони читають пригодницькі романи, де діють розбійники і пірати, ллється кров, але пірати – це не криваві злочинці, а месники, розбійники – графи та герцоги, прикрашені дорогим одягом, діамантами й незліченими подвигами. Саме такими «розбійниками» та «піратами» уявляють себе хлопці. Автор зображує піратські розваги Тома Сойєра та його друзів невдовзі після трагічних подій на кладовищі, підкреслюючи ще раз контраст між світом дітей і світом дорослих. Самостійно прожитий тиждень на острові Джексона дав змогу хлопцям оцінити роль свободи і дому, розкрив тісний зв'язок між дітьми та їх ріднею і дорослими Сент-Пітерсберга. Незважаючи на величезну різницю у світосприйнятті й життєвих цілях, діти і дорослі живуть в одному просторі і мають шукати шляхів порозуміння. Автор приводить читачів до висновку, що в іграх та випробуваннях відбувається формування особистості дитини, що вона не може відразу жити за законами дорослих, оскільки пізнає світ по-своєму, часто помиляючись і завдаючи болю й собі, й оточенню. Але кожен має пройти свій шлях.

Номер слайду 9

Прообразом Беккі Тетчер стала Лаура Хокінс, що жила по сусідству з Семом. Молодший брат Тома, тихоня і ябеда Сід – це Генрі, молодший з синів Клеменсів. Гек Фінн – точний портрет Тома Бленкеншипа, який жив у напівзруйнованій хижці на краю Ганнібала, частенько був голодний, ходив у лахмітті, іноді ночував під відкритим небом. Сувора тітка Поллі списана з матері письменника – Олівії Клеменс Герої повісті Марка Твена – діти і дорослі

Номер слайду 10

Талановитий письменник, великий фантазер і вигадник, людина веселої вдачі, Марк Твен залишився вірним пам'яті дитинства. І повість він створив для юних читачів різних поколінь та країн. Адже “Пригоди Тома Сойєра” читали й ваші батьки, тепер пригодами героїв захоплюєтеся ви, діти нового тисячоліття. Це “осяйна книга”. Бо в ній частинка того неповторного світу, де діти не завжди слухняні, полюбляють бешкетувати, мріють подорожувати. Та як у звичайному житті, не завжди є порозуміння між дорослими та дітьми. Ця книга, що написана цікаво та правдиво, - про дітей та для дітей. Але слід зауважити, що із задоволенням її перечитують і дорослі, повертаючись у своє дитинство. Висновок

Номер слайду 11

Домашнє завдання 1. Перечитати розділи 24 – 35 повісті “Пригоди Тома Сойєра”. 2. Скласти сюжетний ланцюжок твору. 3. За бажанням - передивитися одну з екранізацій повісті.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Лихач Оксана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Benzelyuk Nataliya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Maievska Liliya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
10 серпня 2020
Переглядів
9135
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку