Презентація до уроку мистецтва "Чарівні арабески"

Про матеріал
Арабескою, або арабською в’яззю, називають і традиційні східні орнаменти. У них гармонійно поєднуються рослинні та геометричні мотиви.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЧАРІВНІ АРАБЕСКИ

Номер слайду 2

АРАБЕСКА – ЦЕ…Арабескою, або арабською в’яззю, називають і традиційні східні орнаменти. У них гармонійно поєднуються рослинні та геометричні мотиви. Арабески часто ставали окрасою східних побутових речей, використовувалися в рельєфах архітектурних споруд, книжкових мініатюрах, на керамічних виробах, килимах, у декорі одягу і прикрас. Арабеска будується на повторенні одного або кількох фрагментів візерунка. Нескінченність його руху, що протікає в певному ритмі, можна зупинити або продовжити у будь-якій точці без порушення цілісності. Такий орнамент виключає тло, тому що один візерунок безперервно вписується в інший.

Номер слайду 3

Східний орнамент схожий зі старослов’янським — в’яззю. Його елементи неначе перев’язані між собою стрічкою в одне ціле. Орнамент — ніби розповідь казкаря, який поєднує в переказах та легендах окремі сюжети і теми. Рослинні мотиви, розташовані довкола хвилеподібної лінії, утворюють бігунок, характерний для українського орнаменту. Такий візерунок в’ється, мов стежинка, струмок, чи річка, що «біжать» серед лісу, поміж, пагорбів.

Номер слайду 4

Арабеска в музичному мистецтвіАрабеска – невелика інструментальна п’єса, зазвичай для фортепіано, з візерунчастим мелодійним малюнком, схожим на "мереживо". Німецький композитор Р. Шуман спробував "намалювати" східні орнаменти музичними засобами. Одна з його п’єс для фортепіано так і називається — "Арабески". Її плавні рухливі мелодії примхливо переплітаються, ніби нескінченні живописні візерунки. Щоб передати безперервність руху в музиці, композитор використав форму рондо* з характерними для неї повторами основної теми й чергуванням контрастних епізодів.*Ро́ндо (італ. rondo від фр. rondeau — «коло», «рух колом») — музична форма, в якій неодноразове (не менше 3-х) проведення головної теми чергуються з відмінними один від одного епізодами. 

Номер слайду 5

Музичне сприймання. Р. Шуман. "Арабески"Прослухайте музичний твір

Номер слайду 6

Домашнє завдання. За мотивами прослуханої мелодії, створіть ескізи мотивів арабесок для прикрашання східного килима, посуду, одягу (графічні матеріали).

Номер слайду 7

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Новіков Іван Андрійович
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 5 клас (Масол Л.М.)
Додано
7 травня 2021
Переглядів
5410
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку