Презентація до уроку мови з теми:"Синтаксична норма. Типи Складнопідрядних речень"

Про матеріал
Мета: поглибити та систематизувати знання про основні види складнопідрядних речень; сприяти формуванню вмінь знаходити в тексті складнопідрядні речення, аналізувати їх, правильно інтонувати ці синтаксичні конструкції, доречно розставляти розділові знаки в реченнях, сприяти розвитку творчих вмінь трансформувати, конструювати складнопідрядні речення з різними типами підрядних речень
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Синтаксична норма. Типи складнопідрядних речень (СПР). Лексичні помилки у складних реченнях. Мета: ознайомити з основними типами СПР, формувати вміння розрізняти їх, ставити запитання від головної частини до підрядної; удосконалювати пунктуаційну грамотність; розвивати логічне мислення, вміння аналізувати, зіставляти мовний матеріал, моделювати СПР; за допомогою мовленнєво-комунікативного матеріалу сприяти вихованню поваги, любові до рідного краю, бажання пізнавати нове і себе.

Номер слайду 2

ЗОСЕРЕДЖУЮ ЗУСИЛЛЯНАВЧАЮСЯ НОВОМУОСМИСЛЮЮ, ОЦІНЮЮ

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Складнопідрядним називають складне речення, частини якого нерівноправні за змістом і з’єднані за допомогою сполучників підрядності або сполучних слів.

Номер слайду 5

Засобами зв’язку головної й підрядної частини складнопідрядного речення є інтонація та сполучники підрядності чи сполучні слова.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Сполучники підрядності поєднують підрядну частину з головною. Вони не є членами речення. До них не можна поставити питання. Сполучники прості (що, щоб, бо, як, чи, хоча, хай, якщо, якби) та складені (тому що, через те що, дарма що, не зважаючи на те що)

Номер слайду 8

Сполучні словаЄ членами речення. На них падає логічний наголос. До них можна поставити питання. Можна замінити іншим словом У ролі сполучних слів використовуємо:-відносні займенники: хто, що, який, чий, котрий, скільки;- прислівники: як, наскільки, де, куди, звідки, куди, коли, доки, відколи та інші.

Номер слайду 9

Порівняйте. У барвінку купали немовлят, щоб вони росли здоровими та щасливими. (Сполучник)Хто свою матір забуває, тoгo Бог карає. (Сполучне слово)

Номер слайду 10

У прадавні роки, коли не було церкви, сім’я молилася біля печі.

Номер слайду 11

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ  Записати текст з художньої або публіцистичної літератури обсягом до 120 слів. Підкреслити у ньому всі пунктограми та пояснити їх.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додано
19 листопада 2019
Переглядів
3883
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку