Презентація до уроку "Музична культура Росії, Білорусії та Молдови"

Про матеріал

Презентація до першого уроку ІІ семестру у 4 класі з теми "Музична культура Росії, Білорусії та Молдови" ( за підручником Л.Аристової). Презентація містить зображення національних костюмів, музичних інтсрументів та текстів пісень.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

4 класІІ семестр. Урок № 18

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Музичне вітання. Урок музики у нас. Запросив усіх у клас. Привітаймось дружно всі: До, ре, мі, фа, соль, ля, сі!Урок музики почався. Кожен з вас приготувався?Ми готові вже співати,грати й навіть танцювати!

Номер слайду 4

Номер слайду 5

“ Я кращого в світінічого не знаю,ніж музика милогорідного краю ”

Номер слайду 6

Дружать діти всіх країв

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Музична подорож до. Росії, Білорусіїта Молдови

Номер слайду 9

Російські народні танці

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Характерною особливістю російських танцівє водіння хороводів

Номер слайду 13

Скоморох – мандрівний музикант, співак і актор, який виконував жартівливі й акробатичні номери.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Назва “ частівка ” походить від слова “ частіше ”. ЧАСТІВКАНевелика пісенька (до чотирьох строф),яка має чіткий ритм, комічний сюжет івиконується на одну мелодію. Виконавці по черзі виходили у коло й укоротеньких веселих куплетах висміювалиледарів і нероб, боягузів та брехунів, жадібних і злих людей. А “ герої ” частівоквпізнавали себе і намагалися стати кращими.

Номер слайду 16

КОЛОМИЙКИ - це українські народні гуцульські пісні,у яких стисло, але дотепно і образнозмальовано життя українського народу. Коломийки отримали свою назву від міста Коломия. Саме тут з’явилися швидкі й задерикуваті пісні - танці.

Номер слайду 17

Родіон Щедрін. РОСІЙСЬКИЙ КОМПОЗИТОР- Які твори композитора вам відомі?

Номер слайду 18

Сцена з балету « Горбоконик »

Номер слайду 19

Родіон Щедрін “ Пустотливі частівки ”- З яких інтонацій складається мелодія?- Як змінювалася мелодія та динаміка твору?- Які інструменти звучать найбільш яскраво?- Чи вдалося композитору передати жартівливий характер частівок?

Номер слайду 20

Край расскинулся мой у Днепра и Двины, Там , где слышится гул беловежской сосны, Где бескрайны пространства лесов и лугов, Где на пашнях немолкнущий гром тракторов, Где для дум соколиных высокий полет, Где живет работящий и сильный народ, Где Купалы и Коласа песни звенят , Где леса партизанскою славой шумят...

Номер слайду 21

Білорусія

Номер слайду 22

“ Бульба ”(з білорус. – картопля)улюблений танець білоруського народу

Номер слайду 23

Костянтин М’ясков “ Білоруський танець ”Яку народну пісню використав композитор у своєму творі? - Які особливості звучання пісні в інструментальному творі українського композитора?- Що зближує її з українською музикою?

Номер слайду 24

“ Перепілонька “білоруська народна пісня. Наша перепілка старенькою стала. Приспів: Ти ж моя, ти ж моя, перепілонька,ти ж моя рідная перепілонька. А у перепілки заболіли ніжки. Приспів. А у перепілки спинка заболіла. Приспів. А у перепілки голівонька болить. Приспів.

Номер слайду 25

Звідки ж бере коріння своє слово “ баян ”?Ця назва пішла від імені легендарного давньоруського співака – дружинника Бояна. Інструмент баян відноситься до великої групи інструментів - гармонік. Мистецтво російських гармоністів нараховує більше півтора сотень років. У перші десятиліття нашого століття воно залишалося в основному розважальним: гармоністи-професіонали заробляли в розважальних закладах, грали біля каруселей і на манежах цирків.

Номер слайду 26

Народні струнні щипкові інструментибандурацимбали- Що у них спільного?гуслі

Номер слайду 27

склади пісенькуна текст білоруського вірша. Гра “ Композитор ”Без цимбалав, без дуди. Ходзяць ножкі не туди. А як дуду пачуюць - Самі ножки танцуюць.

Номер слайду 28

Народні духові інструментисопілкажалейка- Що у них спільного?дудка

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Молдавський фольклорбагатий на народні пісні й танці, гуморески, чарівні народні казки. Молдавська народна казка“ Про що співаютьжайворонки ”

Номер слайду 31

“ Молдовеняска ”найпопулярніший молдавський танець - Які інтонації зустрічаються у танці?

Номер слайду 32

Багатий і різноманітний білоруський фольклор. Він складається з трудових і обрядових, ліричних і жартівливих, танцювальних пісень – як і наш український. Пісенна творчість білоруського народу має спільну основуі характерні ознаки з українськими піснями, танцями, з фольклором інших слов’янських народів, адже їх об’єднує історична, мовна та культурна спорідненість.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Слюсарев Владислав
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 січня 2019
Переглядів
1700
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку