Презентація до уроку музичного мистецтва. 6 клас. Тема "Рондо"

Про матеріал
Презентаці до уроку музичного мистецтва. Тема "Рондо запрошує в коло" 6 клас.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рондо. Характерні ознаки.6 клас

Номер слайду 2

Рондо – одна з найдавніших музичних форм. Її назва прийшла із середньовічної Франції, де словом «рондо» називалися пісні-хороводи (від слів rondeau – коло і ronde – хоровод). Солісти виконували мелодію на різні строфи тексту, а хор повторював приспів, у якому не змінювалися ані слова, ані музика. Від цих хороводів і бере свій початок рондо – своєрідна і відповідна форма побудови музичного твору.

Номер слайду 3

Ро́ндо - музична форма, в якій неодноразове (не менше 3-х) проведення головної теми (рефрену) чергуються з відмінними один від одного епізодами. Є найпоширенішою музичною формою з рефреном. Нагадую, що рефре́н або приспів (фр. refrain — «повторювати») — повторення групи слів, рядка або кількох віршових рядків у строфах.

Номер слайду 4

Отже, рондо - це специфічний спосіб створення музичного твору, при якому основна тема (її зазвичай називають рефреном ) постійно повторюється (як мінімум тричі), чергуючись при цьому з іншими музичними епізодами. Якщо ми позначимо рефрен латинською літерою A, а інші фрагменти - іншими буквами, то спрощена схема твору буде виглядати так: AB-AC-AD і так далі.

Номер слайду 5

Однак рондо не повинно ставати і занадто довгим. Як правило, в нього входять від п'яти до дев'яти частин. Цікаво, що найтриваліше рондо включало в себе 17 фрагментів. Це пасакалія французького клавесиніста Франсуа Куперена. До слова, саме цей музичний жанр став прабатьком популярної сьогодні електронної музики. Також він має багато спільного з хіп-хопом, де на рефрен прийнято накладати інші фрагменти. Єдина відмінність - основний мотив грає постійно, а не чергується з іншими відрізками твори.

Номер слайду 6

Тепер, визначивши, що таке рондо в музиці, можна звернути увагу на різні його варіанти. Якщо говорити про кількість тем і структуру, то виділяють наступні його типи. В першу чергу мале рондо, велике, а також сонатний тип, названий так тому, що в ньому проявляються деякі риси сонати. Сона́та (італ. sonata від лат. sonare — звучати), музичний твір циклічної форми (звичайно 3 або 4 частини) для одного або кількох інструментів. Різні композиційні варіанти дозволяють широко використовувати форму рондо в музиці. Історично розрізняють старовинне рондо, класичне, з меншою кількістю більш контрастних і великих розділів і після-класичне. Цікаво буде простежити, як перетворювалася ця музична форма в міру свого розвитку.

Номер слайду 7

Історія розвитку форми «рондо»Протягом довгих століть музична форма рондо значно змінюється в порівнянні зі своєю первинною народної версією. З пісенно-танцювального мистецтва вона поступово переходить в інструментальну сферу. Рондо використовують в своїй творчості імениті композитори-клавесиністи, що творили у Франції XVII - початку XVIII століть: Франсуа Куперен, Жак Шамбоньер, Жан-Філіп Рамо. В цей час популярним стилем мистецтва є рококо, музика відрізняється великою витонченістю, вишуканістю і великою кількістю прикрас. І рондо не виняток. Але, незважаючи на перебільшену зовнішню граціозність і легкість музики цього стилю, в ній завжди простежується глибоке внутрішнє наповнення і змістовність.

Номер слайду 8

Прослуховування. Вольфганг Амадей Моцарт- Турецкое рондо (Wolfgang Amadeus Mozart - Alla Turca)https://www.youtube.com/watch?v=Cn. TMe1 Di. ZBAРозучування пісні Тіни Кароль «Україна це ти»https://www.youtube.com/watch?v=WMNod6 OMlzw

Номер слайду 9

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гурінова Тетяна
    Дякую за змістовний матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 березня 2022
Переглядів
1709
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку