Презентація до уроку на тему "Джеймс Олдрідж. «Останній дюйм»"

Про матеріал
Метою даної презентації є допомогти учням з'ясувати, як формувався характер Деві, як він проявився в незвичайних обставинах, навчати визначати проблему твору - своєрідність стосунків батьків і дітей — і розмірковувати над нею, учити аналізувати художній текст за ключовими епізодами, зупиняючись на деталях; підтверджувати думки прикладами із твору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Формування характеру Деві в надзвичайних обставинах. Необхідність боротьби до «останнього дюйма», а також подолання «останнього дюйма»; що розділяє людей, — провідна думка оповідання

Номер слайду 2

Чи вибрав правильну дорогу? В. Крищенко

Номер слайду 3

Вправа “Встанови послідовність”«Отак він і залишився з порожніми руками, коли не брати до уваги байдужу дружину, якій він не був потрібен, та десятирічного сина…»«Бен узяв хлопчика з собою на «остер», який страшенно кидало…»«Хлопчик опустив голову і тихенько заплакав.»Він (батько) знав, що тон у нього різкий, і сам завжди дивувався,чому не вміє розмовляти з сином».«Бен і прилетів сюди, власне, заради акул…».«Взявши в рот трубку і опустивши вниз кінокамеру… Бен зник під водою».«Підвівши очі, він побачив, що вороже настроєна акула – кішка пливе просто на нього».«Тоді Бен глянув на руки і побачив, що права мало не зовсім одірвана.., ліва була схожа на шматок м’яса…».«Доведеться тобі взятися за діло самому, Деві…».«Та ось хвіст і колеса літака торкнулася землі - це був останній дюйм».«Їм обом потрібен час».

Номер слайду 4

Основною проблемою оповідання Джеймса Олдріджа є відносини між батьком і сином. Виявилося, що для Бена спілкування з сином Деві є важким. Спробуємо вияснити причини напружених стосунків між рідними людьми - батьком і сином, обговоримо можливі способи їх зближення.

Номер слайду 5

Як ви вважаєте, чому дія оповідання розгортається в пустелі?У якому літературному творі, який ви вивчали, дія також відбувається в пустелі?Чи тільки Деві самотній?

Номер слайду 6

Байдужий. Від нього пішла дружина. Втратив роботу. Різкий. Мовчазний. Сумний. Відчуває свою непотрібність. Невпевнений у своїх силах. Самотність. Бен. Деві

Номер слайду 7

Таблиця сюжетних елементів за ключовими епізодами{3 C2 FFA5 D-87 B4-456 A-9821-1 D502468 CF0 F}Експозиція Події, що передували польоту до Акулячої бухти. Зав'язка. Батько бере із собою сина в політ. Розвиток діїПорожнеча в стосунках; підготовка до зйомки і спуск. Син очікує батька, хвилюється, раптом той не повернеться? Поранення Бена, відчай обох. Усвідомлення: сподіватися немає на кого, покладатися можна лише на себе. Деві — єдина надія. Кульмінація Ціною неймовірних зусиль Деві вдалося затягти батька в літак, під його керівництвом завести мотор і піднятися в небо. Розв'язка Успішне подолання «останнього дюйма» польоту. Новий виток стосунків між батьком і сином.

Номер слайду 8

Песня о погибших пилотах Музыка: М. Вайнберг Слова: М. Соболь. Тяжелым басом гремит фугас Ударил фонтан огня А Боб Кеннеди пустился в пляс Какое мне дело До всех до вас? А вам до меня! Трещит земля как пустой орех Как щепка трещит броня А Боба вновь разбирает смех Какое мне дело До вас до всех? А вам до меня! Но пуля-дура вошла меж глаз Ему на закате дня Успел сказать он И в этот раз Какое мне дело до всех до вас, А вам до меня? Простите солдатам последний грех, И в памяти не храня, Печальных не ставьте над нами вех. Какое мне дело До вас до всех? А вам до меня!

Номер слайду 9

Пісня прямо не пов'язана з сюжетом. Як ви гадаєте, чому творці фільму помістили її? Що ви можете сказати про поведінку персонажа пісні? Чи можна провести паралелі між особистістю Бена та персонажем пісні “Бобом Кеннеді”? Ця пісня має іншу назву “Пісня про загиблих пілотів”. Персонаж пісні гине на війні. В цьому можна побачити неможливість особистості впливати на свою долю. Що можна сказати, якщо співставити з сюжетом оповідання? Бесіда за прослуханою піснею з кінофільма «Останній дюйм»

Номер слайду 10

{3 C2 FFA5 D-87 B4-456 A-9821-1 D502468 CF0 F}Деві на початку твору. Деві в критичній ситуаціїнасторожений;відчужений від батька;мовчазний і неприкаяний;лякливий і нерішучий.турбота про батька;зібраний і рішучий;тямущий і розумний;сміливий і вольовий.

Номер слайду 11

Який головний конфлікт намагався розв'язати автор? Чи йому це вдалося? Знайдіть рядки у творі,які пропонують шлях до подолання останнього дюйму. Що стало кульмінаційним моментом в новелі?Чому твір називається “Останній дюйм”?

Номер слайду 12

Герої Дж. Олдріджа змусили замислитися над певними проблемами життя й допомогли усвідомити, що в основі людського життя лежить любов і доброта. І якщо ці почуття безкорисливі, вони зроблять нас щасливими. Оповідання “Останній дюйм — це роздум про вічні цінності людського життя, про духовне зближення батьків і дітей”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Яковенко Жанна Володимирівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додав(-ла)
Shelest Lyudmila
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
9 лютого 2020
Переглядів
4451
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку