Презентація до уроку на тему "ГАЛИНА МАЛИК. «НЕЗВИЧАЙНІ ПРИГОДИ АЛІ В КРАЇНІ НЕДОЛАДІЇ». СВОЄРІДНІСТЬ КОМПОЗИЦІЇ ТВОРУ. ОСОБЛИВОСТІ ЙОГО МОВИ"

Про матеріал
До вашої уваги презентація до уроку на тему "ГАЛИНА МАЛИК. «НЕЗВИЧАЙНІ ПРИГОДИ АЛІ В КРАЇНІ НЕДОЛАДІЇ». СВОЄРІДНІСТЬ КОМПОЗИЦІЇ ТВОРУ. ОСОБЛИВОСТІ ЙОГО МОВИ"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГАЛИНА МАЛИК. «НЕЗВИЧАЙНІ ПРИГОДИ АЛІ В КРАЇНІ НЕДОЛАДІЇ». СВОЄРІДНІСТЬ КОМПОЗИЦІЇ ТВОРУ. ОСОБЛИВОСТІ ЙОГО МОВИ

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання. Який персонаж казки «Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії» вам сподобався найбільше? Обґрунтуйте свою думку. Як ви розумієте імена героїв?Чи вірите ви в існування Недоладії?

Номер слайду 3

Казка «Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії» має елементи коміксу. Комікс (від англ. comic — «комедійний», «комічний», «смішний») — послідовність малюнків, зазвичай із короткими текстами, які створюють певну зв’язну розповідь. Безпосередніми попередниками коміксу вважаються політичні французькі й англійські карикатури кінця ХVIII століття. Питання, що в коміксі є головним: візуальна чи текстова сторона, досі залишається невирішеним. Мова коміксів специфічна, яскрава та незвичайна, вона містить багато вигуків та неологізмів. Комікс надає своїм читачам необхідний мінімум: візуальне втілення і коментар. Цього часу досить, щоб історія ожила. Комікс — це історія в картинках, тому що його мета — розважати читача.

Номер слайду 4

Своєрідність композиції твору. Особливості його мови. Отже, казка «Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії» — є частково коміксом, бо вона містить як звичайний текст, так й ілюстрації з коментарями (найчастіше — вигуки або фрази героїв). Події розгортаються упродовж одного дня та відбуваються в таких місцях: 1. Кімната Алі. 2. Недоладія:1) палац Недороля;2) дім Недочеревика;3) в’язниця Недорадника;4) башта з годинником на центральній площі Недограда.

Номер слайду 5

Більшість власних назв та дієслів у цій казці мають префікс недо-, який означає дію, стан або якість, що виявляються в процесах, ознаках і предметах неповною мірою: не допиши, не дочитай, не дороби, Недоград, Недоладько, Недочеревик. Це підкреслює той факт, що всі персонажі казки тією чи іншою мірою недороблені, та й самі ніколи не доробляли свої справи. Назви та імена героїв є авторськими неологізмами.

Номер слайду 6

Літературинй диктант1. Аля для бабусі вишивала …А) рушничок; Б) серветку; В) сорочку2. На полотні було вишито …А) червоні півні; Б) розкішні півонії; В) два лебеді3. Скільки справ за день не закінчила дівчинка? А) п’ятдесят п’ять; Б) сто; В) десять4. Морозиво, яке їла Аля у зачарованому будинку: А) «Пломбір» на паличці; Б) «Вершкове» у вафельному стаканчику; В) брикет «Ескімо»5. Те, через що Аля не могла повернутися додому: А) стрілка годинника; Б) недороблені нею справи; В) ключ

Номер слайду 7

6. Установіть відповідність між героєм та його словами:1 «Але обіцяй, якщо взнаєш дорогу звідси, розказати про це і мені!»2 «Сьогодні ця дівчинка не довела до кінця соту справу. Рівно стільки, скільки потрібно…»3 «Завтра тобі відрубають голову!»4 «Дорогу звідси знає тільки Недочеревик!»5 «Не можу дивитися на дітей у в’язниці!»6 «Ну були б тут хоча б ось такі манюсенькі дверцята»А Недочеревик. Б Недоладько. В Недороль Десятий. Г Аля. Д НедорадникЄ Недоборода

Номер слайду 8

7. Продовжи речення. Найбільше в казці “Аля з країни Недоладії” мені сподобавася ………, тому що …….. Аля потрапила до в’язниці, тому що …..

Номер слайду 9

Якомога краще виконуйте те, що маєте робити. Сьогодні роби все так,щоби завтра не мав ти червоніти зі стида. Боско

pptx
Додано
28 листопада 2021
Переглядів
3978
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку