Презентація до уроку на тему: "Хімічний склад овочів. Бульбоплоди та коренеплоди"

Про матеріал
в презентації висвітлено хімічний склад овочів, значення овочів у харчуванні людини. Дано характеристику бульбоплодам та коренеплодам.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА ПРОГРАМИ: Обробка овочів і грибів. ТЕМА УРОКУ: Хімічний склад овочів. Бульбоплоди та коренеплоди ОЧІКУВАЛЬНИЙ РЕЗУЛЬТАТ: ви будете знати хімічний склад овочів, види, їх вимоги до якості, вміти правильно обробляти овочі, підготувати сировину, їх застосовувати.

Номер слайду 2

ПЛАН1. Хімічний склад і харчова цінність, їх класифікація овочів.2. Бульбоплоди та коренеплоди:-види, -хімічний склад-харчова цінність, -вимоги до якості, -механічна кулінарна обробка, -умови зберігання та використання.

Номер слайду 3

Неможливо уявити собі наше життя без овочів. Сирі, варені, парені і смажені, вони присутні в будь-якому раціоні. Овочі - це не тільки смачно, це ще й корисно для здоров’я.1. Значення овочів у харчуванні людини. Овочі — життєво необхідні продукти харчування. Вони посилюють:виділення шлункового соку поліпшують процес травлення, підтримують кислотно-лужну рівновагу і рідинний обмін в організмі. деякі овочі (часник, цибуля, хрін, редька) містять бактерицидні речовини — фітонциди. Овочі — основне джерело вітаміну С (капуста, картопля, перець, петрушка, зелена і ріпчаста цибуля), каротину (морква, помідори), вітамінів груп К, Е (зелені листяні овочі) і В (бобові, капуста), а також мінеральних речовин (0,2—2%), зокрема солей калію, кальцію, натрію, фосфору, заліза.

Номер слайду 4

Хімічний склад Овочі багаті на вуглеводи. Крохмаль міститься в кар­топлі (до 25%), зеленому горошку (5—6,9%), цукровій кукурудзі (4— 10%), в інших овочах його зовсім немає або є в незначних кількостях. Клітковина — це основний будівельний матеріал рослинних клітин. Вміст в овочах 0,2—2,8%. Клітковина і пектинові речо­вин зумовлюють твердість овочів. Ефірні олії надають овочам приємного аромату, барвники — при­вабливого вигляду, органічні кислоти разом з цукрами — приємного смаку і сприяють збудженню апетиту. Високим вмістом азотистих речовин вирізняються бобові (2,4—6,5%), капустяні (1,8—4,8%) і шпинатні (1,5—3%) овочі. Гострий і гіркий смак цибулі, хріну, редьки, редиски зумовлений вмістом у них глікозидів. У великих кількостях глікозиди отруйні. Свіжі овочі містять від 70 до 90% води. Найбільша кількість води в огірках, томатах, салаті, капусті, менше її у коренеплодах і буль­боплодах. При втраті води овочі в'януть. Овочі містять незначну кількість жиру (до 1 %).

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Овочі поділяють на дві групибульбоплоди — кар­топля, батат, топінамбур коренеплоди — морква, буряк, редиска, редька, ріпа, бруква, пет­рушка, селера, хрін;капустяні — капуста білоголова, червоноголова, савойська, цвітна, брюссельська, кольрабіцибулеві — цибуля ріпчаста, цибуля зелена, цибуля-порей, цибуля-батун, часник; салатно-шпинатні — салат, шпинат, щавель; десертні — ревінь, сгіаржа, артишок;пряні — кріп, естрагон, васильки, майоран.вегетативніплодові гарбузові — огірки, гарбузи, кабачки, патисони, кавуни, дині; то­матні — томати, баклажани, стручковий перець;бобові — горох, квасоля, боби;зернові — цукрова кукурудза.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Умови зберігання та використання.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ВИСНОВОКРослинний світ – найкраща аптека. Навіть непоказна травинка містить ефективні біологічно активні речовини. Це твердження справедливе для 300 тисяч видів рослин, не рахуючи підводної флори. Не секрет, що найважливішуу роль у збереженні здоров’я відводиться повноцінному і правильному харчуванню. Не менш корисними є й овочі, які ми вирощуємо на своїй садовій ділянці. Різні мікроелементи, вітаміни і клітковина, що містяться в них, оздоровлюють органи – від шлунку до шкіри, тому слід якомога повніше використовувати у своєму раціоні рослинну їжу. КІНЕЦЬ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Хайрова Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 грудня 2021
Переглядів
3419
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку