Неможливо уявити собі наше життя без овочів. Сирі, варені, парені і смажені, вони присутні в будь-якому раціоні. Овочі - це не тільки смачно, це ще й корисно для здоров’я.1. Значення овочів у харчуванні людини. Овочі — життєво необхідні продукти харчування. Вони посилюють:виділення шлункового соку поліпшують процес травлення, підтримують кислотно-лужну рівновагу і рідинний обмін в організмі. деякі овочі (часник, цибуля, хрін, редька) містять бактерицидні речовини — фітонциди. Овочі — основне джерело вітаміну С (капуста, картопля, перець, петрушка, зелена і ріпчаста цибуля), каротину (морква, помідори), вітамінів груп К, Е (зелені листяні овочі) і В (бобові, капуста), а також мінеральних речовин (0,2—2%), зокрема солей калію, кальцію, натрію, фосфору, заліза.
Хімічний склад Овочі багаті на вуглеводи. Крохмаль міститься в картоплі (до 25%), зеленому горошку (5—6,9%), цукровій кукурудзі (4— 10%), в інших овочах його зовсім немає або є в незначних кількостях. Клітковина — це основний будівельний матеріал рослинних клітин. Вміст в овочах 0,2—2,8%. Клітковина і пектинові речовин зумовлюють твердість овочів. Ефірні олії надають овочам приємного аромату, барвники — привабливого вигляду, органічні кислоти разом з цукрами — приємного смаку і сприяють збудженню апетиту. Високим вмістом азотистих речовин вирізняються бобові (2,4—6,5%), капустяні (1,8—4,8%) і шпинатні (1,5—3%) овочі. Гострий і гіркий смак цибулі, хріну, редьки, редиски зумовлений вмістом у них глікозидів. У великих кількостях глікозиди отруйні. Свіжі овочі містять від 70 до 90% води. Найбільша кількість води в огірках, томатах, салаті, капусті, менше її у коренеплодах і бульбоплодах. При втраті води овочі в'януть. Овочі містять незначну кількість жиру (до 1 %).
Овочі поділяють на дві групибульбоплоди — картопля, батат, топінамбур коренеплоди — морква, буряк, редиска, редька, ріпа, бруква, петрушка, селера, хрін;капустяні — капуста білоголова, червоноголова, савойська, цвітна, брюссельська, кольрабіцибулеві — цибуля ріпчаста, цибуля зелена, цибуля-порей, цибуля-батун, часник; салатно-шпинатні — салат, шпинат, щавель; десертні — ревінь, сгіаржа, артишок;пряні — кріп, естрагон, васильки, майоран.вегетативніплодові гарбузові — огірки, гарбузи, кабачки, патисони, кавуни, дині; томатні — томати, баклажани, стручковий перець;бобові — горох, квасоля, боби;зернові — цукрова кукурудза.
ВИСНОВОКРослинний світ – найкраща аптека. Навіть непоказна травинка містить ефективні біологічно активні речовини. Це твердження справедливе для 300 тисяч видів рослин, не рахуючи підводної флори. Не секрет, що найважливішуу роль у збереженні здоров’я відводиться повноцінному і правильному харчуванню. Не менш корисними є й овочі, які ми вирощуємо на своїй садовій ділянці. Різні мікроелементи, вітаміни і клітковина, що містяться в них, оздоровлюють органи – від шлунку до шкіри, тому слід якомога повніше використовувати у своєму раціоні рослинну їжу. КІНЕЦЬ