Презентація до уроку на тему : "ХОЛОДИЛЬНА ТЕХНІКА У МЕДИЦИНІ".

Про матеріал

Ще в стародавності холод застосовувався для лікування. Наприклад, при крововиливах у мозок на голову накладали лід, холодними компресами лікували синці, міхуром з льодом зупиняли легеневі й шлункові кровотечі. Полоскання горла холодною водою, різні обтирання, купання в прохолодній воді роблять дію, що гартує. Сьогодні зародився новий розділ науки - кріобіологія. Вік її невеликий, але досягнення багато обіцяють. у даній презентації підібраний матеріал, яки йпоказує напрямки застосування холодильної техніки у медицині.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Державний навчальний заклад “ Чортківське вище професійне училище ” смт. Заводське 2016 р. Холодильна техніка у медицині Підготувала: МАРКІНА І.Г.

Номер слайду 2

План Вступ. Кріопрофілактика. Кріотерапія. Кріогенна хірургія. Кріокосметологія. Кріоніка. Медичне холодильне обладнання.

Номер слайду 3

Вступ Ще в стародавності холод застосовувався для лікування. Наприклад, при крововиливах у мозок на голову накладали лід, холодними компресами лікували синці, міхуром з льодом зупиняли легеневі й шлункові кровотечі. Полоскання горла холодною водою, різні обтирання, купання в прохолодній воді роблять дію, що гартує. При глибокому вдиханні холодне повітря сильніше теплого подразнює терморецептори легенів, у кров надходить більше кисню, поліпшується газообмін, підвищується працездатність, нормалізується стан нервової системи. І все-таки такі застосування носили приватний, емпіричний характер. Фахівці почували, що холод, якщо пізнати фізіологію його впливу на живе, може дати набагато більше. Справді , чи не здається дивним, що зерно, що пролежало в шарі вічної мерзлоти багато років, може проростати? Деякі організми, що перебували мільйони років у крижаній брилі, після відтавання раптом оживають. Продукти харчування можуть дуже довго зберігатися в умовах холоду й залишатися незмінними. Чому це відбувається? Як пояснити й повторить подібні впливи природи? Сьогодні зародився новий розділ науки - кріобіологія. Вік її невеликий, але досягнення багато обіцяють.

Номер слайду 4

2. Душ Для загартовування душ рекомендують приймати ранком, після гімнастики, вважають, що ранковий душ бадьорить, а вечірній знімає втому. Найбільш ефективний контрастний душ, при якому відбувається своєрідний термомасаж. Кріопрофілактика 1. Холодний компрес При головному болі внаслідок приливу крові до голови показаний холодний компрес на голову.

Номер слайду 5

5. Холодні обгортання Виділяють обгортання: загальне, грудне, нижнє, коротке, голови, шиї, ножне, а також мокрою сорочкою. . Застосовується для зниження підвищеної температури тіла, коли можна або необхідно знизити її без ліків. 3. Контрастна ванна Є відмінним загартовувальним засобом . 4. Холодне обливання Є ефективною загартовувальною, оздоровчою і гігієнічною процедурою, відомою із глибокої стародавності.

Номер слайду 6

6. Ходіння босоніж Передбачає ходіння по росі, воді, каменям та снігу. 7. Стоун-терапія (охолодження каменями) Мається на увазі використання холодних каменів для масажу, зокрема мармуру, що за рахунок його охолоджуючих властивостей сприяє зняттю больових синдромів. При використанні цього методу здійснюється вплив на організм у декількох напрямках: — благотворно впливає на імунну, лімфатичну, дихальну, кровоносну систему; — стимулює захисні сили організму; — знімає больові симптоми та розслаблює м’яза; — нормалізує нервову систему та знімає стрес.

Номер слайду 7

КРІОТЕРАПІЯ Кріотерапі́я — використання холоду в лікувально-профілактичних цілях, для відведення тепла від тканин, органів або від тіла людини. У фізіотерапії застосовують процедури місцевого та загального впливу. Розрізняють: помірно низькі (близько 0 °С), низькі (до −15 … −20 °С) та наднизькі (до −110 … −160 °С) температури лікувальних впливів. У вітчизняній практиці для загального впливу наднизькими температурами використовують установки загальної аерокріотерапії, в яких загальне охолодження до −160… −170 °С здійснюється за допомогою азото-повітряної суміші. За даними багатьох дослідників найефективнішою є температура −130 °С. Тривалість процедури: 1—2,3 хвилини. Виділяють: 1. Рефлекторну кріотерапію — використання низьких температур на точку акупунктури; 2. Рефлекторну гіпотермію — подразнення холодом (температура близька до 0 °С), наприклад льодом : а)Загальна гіпотермія використовується для зниження температури тіла. Вона досягається зануренням тіла на тривалий час у холодну (+5…+15 °С) або крижану (близько 0 °С) воду, обгортанням тіла тканиною із шаром роздробленого льоду або інших кріоносіїв (сухий лід, кріогелі). б) Селективна гіпотермія — переважне охолодження окремих частин тіла або органів. Вона досягається застосуванням аплікації льоду, кріогелю, масажу з льодом, тканини, змоченої в розчині кухонної солі та охолодженої до низьких температур, накладання пакета з шаром роздробленого льоду, покриттям ділянки шкіри злегка паркою рідиною (хлоретилом, фторотаном), обдуванням холодним повітрям, охолодженням за допомогою рідкого азоту з температурою від –100 до –180 °С під тиском ураженої ділянки тіла тривалістю 1–3 хвилини, а також з використанням кріоаерозолів.

Номер слайду 8

3. Екстремальна кріотерапія — використання кріокамери (кріосауни, cryotherapiekammer), що застосовується для активації всіх адаптаційних ресурсів, імуно нейро ендокринної системи, що викликає знеболювання, відновлення та загоєння, що сприяє низькотемпературному впливу та зводить до мінімуму дискомфорт від контакту з холодним середовищем. Механізми дії холодом: 1) викликає звуження капілярів і артеріол; 2) викликає уповільнення крово- і лімфовідтоків; 3) інгібує обмін речовин; 4) зменшує венозний тиск; 5) збільшує поріг больового сприйняття, що вкрай важливо в нейро реабілітації; 6) викликає зниження м’язового тонусу та зменшення спастичності; 7) зменшує потребу тканини в кисні та метаболітах (протигіпоксичний ефект); 8) сповільнює розпад білків у зоні вогнища ураження та всмоктування продуктів розпаду тканин. У цілому холод справляє такі дії: 1) аналгезуючу: місцево анестезуючу, тобто проти ноцицептивну; 2) гемостатичну (припиняє розвиток гематоми); 3) проти набрякову; 4) проти запальну; 5) проти алергенну; 6) стимулюючу.

Номер слайду 9

Кріомасаж — фізіопроцедура з використанням рідкого азоту або іншого кріоагенту, базується на перепадах температур, які викликають поперемінно звуження й розширення судин, що призводить до поліпшення кровообігу й трофічних функцій. Кріомасаж знаходить застосування в лікуванні больових синдромів. Масаж із льодом проводиться у вигляді розтирання хворого місця або зони по колу целофановим мішечком, наповненим льодом. Резонансна гіпотермія являє собою процедуру, коли здійснюється ритмічне охолодження в режимі 60–120 хвилин із частотою дельта-біострумів головного мозку 0,05–5,00 Гц. Дана процедура нормалізує збудливість центральної нервової системи. Резонансна гіпотермія знайшла широке застосування в стоматології при лікуванні пародонтозів як метод впливу, спрямований на підвищення стійкості організму до емоційного стресу. Варто визнати даний метод перспективним при лікуванні захворювань нервової системи.

Номер слайду 10

Аерокріотерапія — охолодження всього організму або окремих його частин повітряно-газовими середовищами екстремально низьких температур (–90…–170 °С) з метою лікування, профілактики та реабілітації.

Номер слайду 11

Основні показання для лікування кріотерапією 1. Лікувальна фізкультура : полегшення, розслаблення, знеболювання. 2. Ортопедія , екстрена хірургія ,спортивна медицина: вивихи, розтягання, забиті місця, передопераційна підготовка хворих і їхнє післяопераційне ведення, артрити, стани після трансплантації суглобів, ушкодження м'язів (розтягання, забиті місця, розриви волокон), корінцевий синдром, рефлекторна дистрофія. Від 12% до 18% всіх спортивних травм становлять черепно-мозкові травми. Попереду бокс, велосипедний і кінний спорт, слалом, стрибки на лижах із трампліна, гандбол, футбол, спортивна гімнастика. Найбільш часті причини ЧМТ - травми від супротивника в єдиноборствах (більше 60%), зіткнення й падіння (до 40%). Струсу головного мозку легкого ступеня трапляються особливо часто (87%), середньої (8%) і важкого ступеня (5%) рідше. При спортивній травмі можливо самий ранній початок проведення гіпотермії. Локальна гіпотермія забезпечує зменшення болі, набряку, сповільнення розвитку запалення, зниження м'язового тонусу, збільшення рухливості в травмованих суглобах. Найпростіші засоби оперативної кріотерапії - відразу після одержання спортивної травми - лід, кріопакети, рідини,що легко випаровуються, охолоджені гази, а також спеціалізоване встаткування.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

3.Ревматологія , внутрішні хвороби: міалгія, ревматичні міогелози, активовані артрози, тендиніти, тендовагініти, періоартропатії. 4. Неврологія: неврити (невралгії), спастичні м'язові реакції (апоплексія), синдром компресії нервових корінців (ішиалгія). 5.Косметологія: актинокератоз, бородавки (звичайні, юнацькі, підошовні, себорейні), гемангіолимфангиома, кавернозна ангіома, келоїд, кератома стареча, контагіозні молюски, червоний лишай,лентигіноз, пігментне пляма, старечі пігментні плями, вузликовий свербіж, вузли на місці акне, хронічна червона вовчанка.

Номер слайду 14

Апаратура Апарат «Кріо Джет Міні» забезпечує стабільне охолодження навколишнього повітря (до –30 °С) та подачу охолодженого осушеного повітряного струменя за допомогою спеціального гнучкого шланга. Застосування. Для швидкого досягнення анальгетичного ефекту; створення гарних передумов для проведення лікувальної гімнастики й ерготерапії через попереднє купірування болю та зниження м’язового тонусу; застосування при відкритих ранах для зупинки кровотечі, купірування болю, попередження запалення й запобігання виникненню набряків; при медичній необхідності для зниження дозування застосовуваних фармакологічних засобів. Cryoflow 700/1000 — пересувний пристрій для виробництва холодного повітряного потоку до –32 °С. Не дає прямого контакту зі шкірою: ідеально для відкритих ран і чутливих до холодного повітря пацієнтів, повітряний потік регулюється від 100 до 1000 л/хв із можливістю регулювання потоку до 10 разів за одну лікувальну сесію, гнучкий шланг із подвійною стінкою й різними насадками (довжина 1,60 м). Має голівку, що обертається на 360°, вибір насадок 5, 15 і 25 мм, дружнє меню та чіткий РК-дисплей.

Номер слайду 15

Cryo 6 derma (Zimmer, Німеччина) Апарат отримує повітря з навколишнього середовища, фільтрує і охолоджує його до необхідної температури (близько -30 ° C) . Відсутність витратних матеріалів передбачає додаткових витрат пов`язаних з високою енергоємністю.  Апаратура не вимагає часу на відпочинок, створена для роботи протягом цілого робочого дня. 

Номер слайду 16

Kryotur 600 — настільний апарат для генерації холоду за допомогою термоелектричних модулів (елементи Пельтьє). Вплив холодом дозований і відбувається за допомогою голівок до –10 °С або манжет, охолоджених до +12 °С. Також до комплекту додаються: охолоджуючі голівки для коротко часного охолодження; охолоджуючі манжети для охолодження трива- лого або з інтервалами, біоциклами; аплікатор екстремального холоду (до –35 °С) зі змінними насадками.

Номер слайду 17

Апарат АТГ-01 у відділенні гострих порушень мозкового кровообігу (Волинська лікарня) Апарат АТГ-01 у відділенні реанімації Російського нейрохірургічного інституту ім. Полєнова (Санкт-Петербург) Ефективна мінімальна тривалість процедури у вкрай важких пацієнтів 4 години. Гіпотермія мозку розвивається через 2 години охолодження скальпа.

Номер слайду 18

Кріогенна хірургія Кріохірургія - вид хірургічного лікування за допомогою низько температурного впливу на біологічні тканини з метою руйнування, зменшення, видалення тієї або іншої ділянки тканини або органа. Найчастіше для кріохірургії застосовується рідкий азот (-196°С) і вуглекислий газ (-80°С). Часто застосовується для лікування ряду шкірних ушкоджень і інфекцій.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Сутність кріогенного методу полягає у впливі на тканини низькою температурою, внаслідок чого відбувається кріо некроз тканини з наступним безкровним відторгненням її протягом 2-3 тижнів. Найбільш зручним для кріо дії є рідкий азот. Рідкий азот - це безбарвна рідина з температурою - 196°С, що не має запаху, не вогненебезпечна, невибухова. Дія рідкого азоту на тканині подібно дії концентрованих кислот, що руйнують тканини. Кріогенний метод лікування застосовують при доброякісних і злоякісних новоутвореннях; він ефективний при ангіомах (судинних пухлинах), бородавках, атеромах, поліпах, папіломах, ангіофібромах, а також при кровотечах. Останнім часом холод стали використовувати при захворюваннях стравоходу.

Номер слайду 21

Для проведення кріо операції використовують кріозонди. Зонди занурюють у рідкий азот, прохолоджують до оптимальної температури й потім прикладають до тієї або іншої ділянки тканини, заморожуючи її. Останнім часом стали застосовувати різні кріогенні апарати, що мають ряд переваг перед кріозондами. Важливою перевагою застосування холоду є те, що він діє локалізовано, не залишає фляків, виключає реімплантацію ("поширення") папиломатозних або інших пухлинних кліток на сусідні, здорові ділянки слизуватої оболонки або шкіри. Якщо при звичайних операціях роботі хірурга заважає кровотеча, то у випадках застосування холоду кровотеча майже виключається, що зменшує число різних після операційних ускладнень. Ці переваги сприяють розширенню сфери застосування холоду в дітей.

Номер слайду 22

Апарати для кріохирургії являють собою технічні пристрої, що містять охолоджувані різними холодоагентами наконечники або елементи спрямованого й обмеженого по площі дії на органи й тканини для здійснення методів деструкції й видалення утворенні. Конструкції апаратів локального кріо дії одержали різні назви, у яких частково або повністю відбито їхнє призначення: кріо - аплікатор, кріо-деструктор, кріо - каутер, кріо - маніпулятор, кріо - фак, кріо - екстрактор. Для кріохірургичних апаратів застосовуються наступні холодоагенти: 1. Фреон-12 і фреон-22 2. Двуокис вуглецю CO2 (вуглекислота) у вигляді сухого льоду або снігу , газів і рідини 3. Закис азоту N2O 4. Рідкий азот N2

Номер слайду 23

Кріохірургія рака проводиться під загальним наркозом або під епідуральною анестезією. Пацієнт лежить на спині, хірург уводить у сечівник нагрівальний зонд для захисту його від дії низьких температур. Хірург контролює розміщення кріозондів за допомогою ультразвукового датчика. Після цього хірург робить 5-8 введень кріозонда через промежину й просуває їх до попередньо обраних ділянок пухлини. Далі в зонд подається рідкий азот або аргон, які прохолоджують клітки пухлини до – 40° С. Як тільки ділянка пухлини покрилася льодом, подачу холодоагенту припиняють і вона відтає. Цикл охолодження-відтавання повторюють, потім інструменти видаляють. Тривалість кріохірургії рака простати близько 2 годин.

Номер слайду 24

Для лікування мигдалин даним методом необхідний спеціальний прилад , у який заливається рідкий азот, охолоджений до - 196°С. Завдяки кріодеструкції мигдалина не віддаляється повністю, руйнується тільки шар патологічної тканини, а здорова тканина при цьому зберігається. Кріодеструкція дає можливість зберегти здорові ділянки мигдалини, які ще можуть працювати, виконувати свою захисну функцію. Та й інші переваги цього методу в наявності, наприклад його безболісність і бескровность.

Номер слайду 25

У кріогенних апаратах застосовуються різні способи охолодження наконечника й способи безпосередньої подачі холодоагентів на тканини. Для локальної кріо дії на відкриті й легкодоступні об'єкти звичайно застосовую безпосередньо холодоагенти (рідкий азот, сніг або сухий лід) або апарати з канюлями без термоізоляції, із частковою й повною термоізоляцією. Для обробки об'єктів, розташованих усередині органів або у важкодоступних порожнинах, звичайно застосовують апарати з канюлями, що мають повну термоізоляцію, що виключає холодний вплив на навколишні тканини. Повна термоізоляція канюль забезпечується наявністю вакуумованого зазору уздовж її зовнішньої стінки (принцип пристрою Дьюара ), електронагрівника й т.д.. Залежно від холодопродуктивності апарата глибина максимального проморожування тканини під впливом температури від -10 до -180 град. варіює в широких межах - від 1 - 3 мм до 3-5 див. Одним з істотних недоліків апаратів, що працюють за принципом приморожування тканини, полягає в тім, що в тканині з'являються тріщини, з яких після відтавання можлива кровотеча.

Номер слайду 26

Способи охолодження тканин при локальному кріодії різними кріогенними апаратами (охолоджувана ділянка тканини показана внизу малюнків штрихуванням): а - наконечником (1) через холододопровід (2) від акумулятора холоду (л); б - наконечником (1) через холододопровід (2) від холодоагента (3) у твердому або рідкому стані; в - порожнім наконечником (1) через канюлю (2) від холодоагента (3) у твердому пли рідкому стані; г - твердим холодоагентом (1); д - наконечником (1) без дна від холодоагента (2) у рідкому стані або змоченої з ньому ватою; e - наконечником (1) без дна від циркулируемого по канюле (2) холодоагента в рідкому або парорідинному стані; ж - наконечником (1) через холододопровід(2) від термоелектричного елемента (3); з - з наконечника (1) під тиском рідким або газоподібним холодоагентом(2); и- через порожній наконечник (1) газом під тиском із трубки (2) - ефект Томсона - Джоуля й газом, що циркулює по канюле (3); к к - через порожній наконечник (1) рідким холодоагентом під тиском із трубки (2) - з фазовим переходом рідини в газ і ефектам Томсона - Джоуля й холодоагента, що циркулює по канюле (3); л - через порожній наконечник (1) холодоагентом у парорідинному стані, що циркулює по канюле (2); м - через порожній наконечник (1) конвекційно холодоагентом, що циркулює по канюле (2)., Стрілками зазначена циркуляція холодоагента.

Номер слайду 27

Залежно від конструкцій і призначення апарати можна розділити на 4 класи. Клас І - кріоаплікатори автономні. Характеристики: 1. Відсутність яких-небудь дистанційних зв'язків при роботі апарата. 2. Час безперервної роботи обмежено кількістю заправленого холодоагента або масою акумулятора холоду. 3. Температурний режим при кріодії не контролюється. До них належать кріоаплікатори автономні : з акумуляторами холоду. з не циркулюючими холодоагентами (в металевому циліндрі міститься сухий лід або спресований сніг вуглекислоти). із прямою циркуляцією холодоагентів (холодоагенти заправляються в корпус або балончик, поміщений у корпус, і подаються під тиском у рідкому або газоподібному стані). із замкнутою циркуляцією холодоагентів( холодоагент у рідкому або газоподібному стані подається в охолоджуваний наконечник, а потім попадає назад у заправну ємність, де відпрацьовані гази відділяються й ідуть в атмосферу, а рідина, що не випарувалася, знову направляється в наконечник). комбіновані (в них сполучаються ознаки перерахованих вище типів).

Номер слайду 28

1- крионаконечник з мікроелектронагрівником; 2- термоізольована канюля; 3- посудина пенопластова для заправлення азотом; 4- провідники для дистанційного відігрівання наконечника; 5- трубка пластмасова для відсмоктування пари азоту з наконечника відсмоктувачем безперервної дії. Кріоапарат КДМ-5м

Номер слайду 29

Клас ІІ. Апарати з дистанційно зв'язаними автономними кріоаплікаторами. Характеристики: 1. Час безперервної роботи обмежено кількістю холодоагента в кріоаплікаторі або масою й температурою охолодження акумулятора холоду. 2. Температурний режим наконечника може реєструватися й регулюватися дистанційно. 3. Циркуляція холодоагенту в кріоаплікаторі може здійснюватися дистанційно відсмоктування.

Номер слайду 30

Клас ІІІ. Апарати з дистанційною подачею холодоагентів у кріаплікатори. Характеристики: Час безперервної роботи обмежено ємністю посудини (балона), з якого подається дистанційно холодоагент у кріоаплікатор. 2. Температурний режим наконечника вимірюється по термопарі й регулюється мікро нагрівачем або зміною тиску подачі холодоагента.

Номер слайду 31

Апарат для кріогенного лікування гінекологічних захворювань АКГ-01 : 1- візок рухлива; 2- балон із холодоагентом; 3 - кріоапликатор зі змінним наконечником; 4 - блок керування; 5 - шланг для дистанційної подачі холодоагента від балона через блок керування в кріоапликатор. Термоелектричний кріоекстрактор катаракти : 1- кріонаконечник, охолоджуваний напівпровідниковою батареєю; 2- корпус кріоапликатора; 3- шланг для підведення електроструму й охолодної води; 4- блок керування.

Номер слайду 32

Клас ІV. Апарати з керованими генераторами холоду. Характеристики: 1. Час безперервної роботи практично не обмежений й залежить тільки від наявності струму в електромережі. 2. Температурний режим наконечника може дистанційно змінюватися й стабілізуватися по термопарі.

Номер слайду 33

Кріорозпилювач CryoSkіn це портативний кріохирургичний апарат на рідкому азоті, спеціально створений для дерматології й кріохірургії. Може використовуватися тільки зовнішньо для лікування шкіри й слизової оболонки. Кріорозпилювач являє собою контейнер з подвійною оболонкою й вакуумною ізоляцією, у кришку якого убудовані запобіжні клапани й регулювальні елементи.

Номер слайду 34

Спеціальні мікроаплікатори (насадки) нерідко оснащуються позолоченими наконечниками і ювелірно точно, аж до міліметра, дозволяють руйнувати безпосередньо ушкоджені тканини, не зачіпаючи й не травмуючи при тім здорові ділянки. Одноразовий картридж-ручка для кріодеструкції Сфера застосування: косметологія хірургія ветеринарія медичний педикюр

Номер слайду 35

Переваги кріохірургії (кріодеструкції) Контрольований вплив: час обробки й кількість кріопроцедур можуть змінюватися залежно від розмірів новутворень, товщини, типу шкіри, віку пацієнта й інших факторів. Єдиний спосіб видалення уражених ділянок шкіри тканин, що дає один позитивний побічний ефект: підвищує місцевий імунітет. Прекрасно переноситься пацієнтами (вона безкровна й безболісна) і не вимагає тривалої реабілітації при відповідному догляді за шкірою. Процедуру проводять амбулаторно, без застосування анестезії, і сам процес займає зовсім небагато часу. Більше дешевий і доступний метод у порівнянні з такими альтернативами як лазер. Застосовується для лікування багатьох видів розповсюджених змін шкіри. Список дерматологічних захворювань і эстетических проблем, при яких показане припікання рідким азотом, вражає - це різні типи шкірних утворень, як доброякісних, так і передракових. Широкий спектр застосовування (в онкології, урогінекології, проктології, для косметичного й терапевтичного догляду за ногами і стоматології).

Номер слайду 36

Холод у косметології Омолодження шкіри особи, кріопілінг (кріостимулююча дія, активізація репаративних процесів, видалення відмерлих кліток епидерміса). Усунення почервонінь(за рахунок лімфодренажного й проти набрякової дії). Зменшення жирності шкіри (кріостимуляція володіє себостатичною дією). Ліфтинг-еффект (виникає при впливі кріоджерела на тактильні рецептори, за допомогою аксона-рефлексу відбувається статична напруга мімічної мускулатури). Усунення небажаної гіпер пігментації (меланоцити найбільш чутливі до кріодеструкції). Кріотерапія волосся (за рахунок впливу на шкіру волосистої частини голови, активізація волосяних фолікулів)

Номер слайду 37

МЕДИЧНІ МОРОЗИЛЬНИКИ Призначення медичних морозильників (низькотемпературних медичних морозильників) - забезпечення правильної температури зберігання протягом тривалого часу донорської крові, її компонентів (наприклад плазми крові) і проб. Особливості медичного морозильника POZІ: Температура зберігання плазми крові та ін., забезпечувана даним устаткуванням, перебуває в інтервалі -20...- 40 °C. Медичний морозильник POZІ відрізняється достатньою місткістю - 180 л. Установка має компактні габарити - 855х720х1310 мм.

Номер слайду 38

Холодильники для аптек Фармацевтична ( "фармакологічна") холодильна техніка служить для зберігання лікарських препаратів і речовин, біологічних зразків (сироватки, вакцини), різних реагентів для біохімічних досліджень, живильних середовищ.

Номер слайду 39

Холодильники для зберігання крові Холодильники для зберігання крові призначені для зберігання свіжої й консервованої крові, фармацевтичних препаратів і біологічних матеріалів. Технічні й експлуатаційні характеристики: установки оснащені функцією автоматичної підтримки необхідної температури й системою примусової циркуляції повітря надчуттєві температурні датчики холодильників POZІ і сигналізація, що спрацьовує у випадку відхилення від заданого температурного режиму, дозволяють легко контролювати роботу встаткування металеві двері, оснащені замком, обмежує доступ сторонніх осіб до вмісту холодильника для зберігання плазми крові медичні холодильники для зберігання крові бренда POZІ характеризуються достатньою місткістю - 250 і 400 л (у комплектацію входять 8 або 16 спеціальних касет для розміщення контейнерів)

Номер слайду 40

Холодильники лабораторні Використовуються для зберігання лікарських препаратів, вакцин, реагентів і біологічних зразків у холодильному відділенні, крові й еритроцитной маси в пластикових контейнерах у морозильному відділенні. Технічні параметри дозволяють забезпечувати правильні умови зберігання ліків, біологічних зразків, крові, компонентів крові: два мікропроцесорних регулятори температури + надчуттєві датчики температури в холодильній камері передбачена система примусової циркуляції повітря різні типи дверей для кожного відділення (для холодильного - скляна, для морозильного - металева) контролювати умови зберігання вмісту дуже просто завдяки сигналізації ( щоспрацьовує при відхиленні температури від заданого значення) і наявності табло на панелі керування (на якому відображається температура зберігання)

Номер слайду 41

Патологоанатомічні холодильники Відповідають всім гігієнічним вимогам завдяки: - нержавіючої сталі, що легко утримувати в чистоті; Економічні завдяки: -продуманій і якісній ізоляції й низькому споживанню енергії Окремі холодильні камери з 3-4 осередками (які можуть бути повністю незалежний один від одногга або із загальними дверима) Убудовані холодильні камери більш ніж на 80 місць із окремими камерами для заморожування й відділеннями для трун

Номер слайду 42

Кріоніка Кріоніка ( від грецького – холод,мороз)- збереження стану глибокого охолодження людей та тварин в надії на те, що в майбутньому їх зможуть оживити і при необхідності вилікувати.

Номер слайду 43

Схема базової перфузаційної установки 1-конвектор; 2- насос; 3-нижній шланг; 4-ємність з перфузатором; 5,6,7-трубки; 8- манометр; 9-штатив; 10-трійник; 11-канюля. Після смерті людини й одержання відповідного документа тіло готовлять до процесу перфузії - через кровоносні судини організм заповнюється кріопротектором, речовиною на основі гліцерину, що перешкоджає кристалізації клітин. Потім тіло кладуть у капсульний кріостат, що заповнюють рідким азотом. Протягом двох доби тіло заморожується. Після цього його розташовують у камері вниз головою й стежать за тим, щоб у ній завжди була потрібна кількість азоту. Така дивна поза пов'язана із запобіжними заходами . Якщо раптом азот з якихось причин почне випаровуватися, то почне випаровуватисяся зверху, де ноги. А для кінцівок це не так небезпечно, як для голови, мозку.

Номер слайду 44

Література та інтернет-джерела 1. Криотерапия http://cosmetology-іnfo.ru/474/Krіoterapіya/ 2. Кріотерапія — Вікіпедія https://uk.wikipedia.org/wiki/ 3. Криохирургия: тактика, методы лечения, памятка пациенту ... www.bogomoletsclinic.com.ua/?view=txt&div...id 4. Быков А.В. Различные области применения холода,М., Агропромиздат.,1985.,272с.

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Коли крионика тільки початку застосовуватися, фахівці розраховували на те, що заморожені тіла добровольців пролежать у камерах приблизно 150 років. За цей час, на їхню думку, у науці б відбулися відкриття, які б дозволяли виводити людей з "крижаного сну" найбільше ефективно. Справа в тому, що в нервовій системі будь-якої людини існують системи нейронних ланцюжків, які зберігають інформацію про нього як про особистості: людина знає, хто він, у якій родині живе, які в нього звички й т.д. Після смерті всі процеси в організмі зупиняються, мозок перестає діяти, всі системи розпадаються. Однак відбувається це не за одну секунду й навіть не за кілька хвилин, а за більше тривалий строк. І якщо заморозити людини відразу після кончини, те нейронні ланцюжки зможуть зберегтися й інформація на них залишиться. Втім, це було відомо й раніше. Фахівці не знали, що робити далі. З розвитком нанотехнологий останнім часом ситуація прояснилася. Незабаром у розпорядженні фахівців виявляться нанороботы завбільшки з молекулу, яких можна буде запускати усередину замороженої людини. Вони будуть зчитувати нейронну інформацію. Крім того, їх постачать мініатюрним обчислювальним пристроєм, сенсорами й маніпуляторами, за допомогою яких роботи зможуть займатися "молекулярною" хірургією. Тобто вони будуть виявляти ушкодження, що виникли в клітці після смерті, при заморожуванні й наступному зберіганні. Потім "ремонтувати" або навіть заміняти їх на биокопии. І вже на цю основу "записувати" раніше лічену інформацію. Загалом , людини будуть "перезапускати" на зразок комп'ютерної програми...

Номер слайду 54

Докази Уважається, що якщо в людини температура тіла знижується до 26 градусів, то він гине. Однак є свідчення того, що можливості живого організму набагато перевищують середні біологічні межі. Приміром , відомий випадок із трактористом Володимиром Харіним, що змерзнув у казахському степу. Коли чоловіка привезли в лікарню, його тіло було повністю нерухомим і видавало при постукуванні "дерев'яний" звук як у трупа. Проте тракториста змогли "пожвавити". У Білорусії вдалося повернути до життя 7-літнього хлопчика Вітю Блудницкого, що провалився під лід і проведшего в крижаному "полоні" більше напівгодини. У Норвегії аналогічна історія трапилася з 5-літнім Вегардом Слетелуненом з тією лише різницею, що він пробув під льодом ще більше. Обоє хлопчика, коли їх виявили, були, що називається наскрізь промерзлими - у них був відсутнє подих, не билося серце. І проте обоє вижили. Усього наукою були зафіксовані сотні подібних фактів. І всі вони підтверджують: життя після заморожування може продовжитися. До того ж ученими створені технології, які дозволяють успішно размораживать сперму, ембріони тварин і людини, клітки шкіри, крові, плазми й т.п.

Номер слайду 55

Біологічні досвіди, у свою чергу, показали успішність заморожування на тварин. Личинки й гусениці полярних метеликів, хробаки, тихоходки, комахи переносили заморожування навіть у рідкому азоті й після відтавання оживали. Криобиолог Грегори Фэй, недавно провів новий експеримент. Він вилучив бруньки в кроликів, заморозив їх до мінус 130 градусів, потім розморозив і пересадив на місце - бруньки успішно працювали. Ще недавно це вважалося нездійсненним завданням. Інший успішний досвід з виконаний ученими компанії "Биотайм" у США. Вони заморожували, а потім з до життя мавп бабуинов. І жодне з не з

Номер слайду 56

Криодермабразия. Видалення верхніх шарів шкіри за допомогою холоду. Найчастіше видаляють постакне, фляки й стрии (растяжки після вагітності). · Криоэлектрофорез. У глибокі шари шкіри за допомогою пульсуючого струму низької інтенсивності вводять заморожені лікувальні препарати. За допомогою цієї процедури усувають зморшки, поліпшують колір, тургор і еластичність шкіри, лікують вугрову хворобу й себорею, а також усувають жирові відкладення й ознаки целлюлита. · Аэрокриотерапия. Обдування холодним повітрям. Застосовують після пластичних операцій, лазерних шліфувань, хімічних пилингов, для того щоб зняти біль, набряк і запалення шкіри. · Криолиполиз. Використається для видалення целлюлита й небажаних жирових відкладень. Ґрунтується на безопераційному вплив холоду на жирові клітки шляхом поступового охолодження, що приводить до загибелі (апоптозу) адипоцитов. При криолиполизе не відбувається негативний вплив на навколишні тканини (шкіру, м'язи, нерви, посудини). Механізм впливу холоду Загальна кріотерапія - це стрессогенная фізіотерапевтична процедура. Лікувальна дія досягається не самим фізичним впливом холоду, а відповідною реакцією організму на нього. Механізм впливу загальної кріотерапії досягається за рахунок роздратування рецепторів за допомогою різкого короткочасного зниження температури шкіри до ?2 градусів Цельсия. У відповідь активізуються всі системи організму: нервова, імунна, ендокринна, кровоносна й лімфатична. Щоб організм пацієнта не зміг переохолодитися, температура повинна знижуватися досить швидко, тоді не встигнуть зреагувати захисні реакції, направивши до поверхні шкіри посилений потік крові. У результаті тепло залишається усередині тіла, і простудитися практично неможливо. Загальну кріотерапію не варто плутати з гипотермическими процедурами (обливаннями, моржеванием). При кріотерапії система терморегуляції людини навантажується значно в меншому ступені, що не приводить до великого викиду адреналіну, підвищенню тиску й збільшенню пульсу. За одну процедуру пацієнт втрачає до 150 ккал, що відповідає тепловтраті протягом однієї години. Позитивний ефект у лікуванні зайвої ваги досягається не за рахунок втрати енергії, а в результаті нормалізації ендокринних і обмінних процесів. Після процедури виробляється у великій кількості гормон лептин, що знижує почуття голоду. Вплив локальної кріотерапії залежить від поставлених завдань. Або цей поверхневий вплив, що приводить до поліпшення кровообігу й активізації захисних функцій шкіри, або глибоке, що приводить до омертвляння тканин. У результаті дослідження доведено, що після проходження повного курсу збільшується кількість імунних кліток (Т- і У-лімфоцитів), збільшується кількість природних киллеров, підсилюється гуморальний і клітинний імунітет. Апарати для кріотерапії Апарати для загальної кріотерапії 1. Джерело: http://cosmetology-іnfo.ru/474/Krіoterapіya/

Номер слайду 57

Криотерапевтические комплекси КТК Криотерапевтические комплекси діляться на два види: - одномісні (індивідуальні) - багатомісні (групові) установки Індивідуальні криосауны заповнені парами азоту, вони найбільш зручні в експлуатації й найчастіше використаються в салонах і клініках. Підтримують температуру до -180 градусів Цельсия. Групові установки складаються із системи шлюзів, через які проходять пацієнти, лікувальний час близько 1 хвилини. Кабіни заповнені холодним повітрям, що виходить у результаті кипіння рідкого азоту або підтримки температури на рівні нижче -110 градусів Цельсия холодильними машинами. Існують два типи установок КТК: - азотні установки (апарати з рідким азотом) - холодильні машини Азотні установки Індивідуальні азотні установки бувають двох видів: відкриті зверху - криобассейны (криобочки) і закриті - криокабины. Фірми, що випускають азотні установки: "Крион", "Мед-Крионика", "Криомед", "Мидл Ист Партнершип", ТД "КРИОЛАГУНА", Juka (Польща). Властивості активного компонента Рідкий азот являє собою прозору рідину без заходу, що робить на тканині сильний терапевтичний вплив. При нормальному атмосферному тиску азот має температуру кипіння близько 195.8 °C. Один літр рідкого азоту, випаровуючись і нагріваючись до 20 градусів Цельсия, утворить приблизно 700 літрів газу, його зберігають у спеціальних посудинах Дьюара з вакуумною ізоляцією відкритого типу або криогенних ємностей під тиском. Він має відмінну терапевтичну активність, методика його використання зручна, проста й дає чудові косметичні результати. Залежно від методу, в одних випадках заморожування може викликати загибель тканин, в інші - тільки звуження кровоносних посудин з наступним капілярним розширенням. Установки з холодильними машинами Повітряні криокамеры можуть містити від 1 до 3-х камер з різними температурними режимами в камерах: ?10, ?60 і ?120 градусів Цельсия. Під час процедури клієнт переміщається по системі шлюзів. Мінусом холодильних машин є тривалий час захолаживания, наявність складних елементів, високе электропотребление в порівнянні з установками, де використається азот. Фірми, що випускають холодильні установки: Crіo Medіzіntechnіk, що ввійшла до складу Lіnde Gas Therapeutіcs Gmb (Німеччина), U.Seus and Team Gmb (Німеччина), Zіmmer MedіzіnSysteme Gmb (Німеччина), ВАТ Холод (Україна), Grosso Lіmіted (Європа), КТК "Октагон-Турбо" (Україна). Апарати для локальної кріотерапії Види криоустановок для локальної кріотерапії: - Термоелектричні модулі (елементи Пельтье). Це контактне встаткування з температурою від +12 до ?10 градусів Цельсия при тривалому впливі, до ?35 градусів Цельсия при короткочасному. - Рідкий азот. Проводяться хірургічні й терапевтичні процедури, охолодження відбувається за допомогою газового струменя з температурою від +20 до ?180 градусів Цельсия. - Локальна повітряна кріотерапія. Охолодження виробляється потоком холодного сухого повітря, що забирається з навколишнього середовища з температурою до ?60 градусів Цельсия. Апарати для локальної кріотерапії: апарат КРИО-01 для криодеструкции; Cryoflow 1000 (Криофлоу 1000) для локальної повітряної кріотерапії; KryoTur 600 (Криотур 600) для локальної контактної кріотерапії.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Жовтюк Галина Маркіянівна
    Можна частково використовувати на уроках біології.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шамрило Юрій Іванович
    Якбагато галузей застосування холоду!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Василюк Марія Михайлівна
    Не думала, що у медицині використовується стільки холодильної техніки.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
15 березня 2018
Переглядів
5283
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку