Презентація до уроку на тему: "В.В. Биков. «Альпійська балада». Особливості сюжету і композиції повісті"

Про матеріал

Презентація до уроку на тему: " В.В. Биков. «Альпійська балада». Особливості сюжету і композиції повісті" з використанням візуалізації

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пабло Пікассо. Генріка, 1937

Номер слайду 2

- СОВІСТЬ - ДОСТОЇНСТВО - МУЖНІСТЬ

Номер слайду 3

В.В. Биков. «Альпійська балада». Особливості сюжету і композиції повісті.

Номер слайду 4

Свою творчість Биков присвятив темі війни. На запитання, чому так сталося, він відповідав: “Напевне, тому що минула війна була всеосяжною і там усьому було місце...”

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Нагороди Народний письменник Білорусі (1980), Герой Соціалістичної Праці (1984). Державна премія (1986). Ленінська премія (1986).

Номер слайду 7

За творами Бикова зняті фільми: «Третя ракета» (1963) «Альпійська балада» (1966)  «Дожити до світанку» (1975) «Вовча зграя» (1976) «Обеліск» (1977)  «Сходження» (за повістю «Сотников», 1977)  «Знак біди» (1985)

Номер слайду 8

МОГИЛА ВАСИЛЯ БИКОВА

Номер слайду 9

СТРАХІТТЯ ВІЙНИ

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

- Яке почуття домінує у вас, коли ви повторно переглядаєте кадри зйомок концтаборів та проектуєте такі події на власне життя?

Номер слайду 13

ПРОБЛЕМАТИКА ТВОРІВ В.БИКОВА Головне в творах Бикова є не подія війни, а людська реакція на цю подію, і головною проблемою його творів є проблема подолання страху.

Номер слайду 14

Первинне читацьке сприйняття: - Як читали цей твір ви?

Номер слайду 15

- Коротко розкажіть про героїв. Хто вони?

Номер слайду 16

Визначення жанрової приналежності твору. Повість –прозовий жанр описово – оповідного типу, в якому життя подається у вигляді ряду епізодів з життя героя, середня епічна форма, яка показує етап життя героя. В ній: - описано низку епізодів, які складають період життя головного персонажа; - більше подій і діючих осіб, ніж в оповіданні.

Номер слайду 17

Драматичний діалог (зображення романтичного двомир’я: почуття, бажання людини перебувають в протиріччі з оточуючою дійсністю. Зображення конкретних історичних обставин, з якими співвіднесені вчинки героїв Історична тема, трагізм Звернення до вічних ідеалів кохання і краси Реалістичне Романтичне «Реалістичне та романтичне у творі»

Номер слайду 18

ТЕМА ТВОРУ Історія життя російського солдата Івана Терешка та італійської дівчини Джулії, долі яких перетнулися в концтаборі. Тема самовідданого й зворушливого кохання, що спалахнуло в тяжкий час війни, — одна з центральних у творчості В. Бикова.

Номер слайду 19

ДВІ СЮЖЕТНІ ЛІНІЇ Перша – минуле Івана Терешка, його участь у боях, поранення, госпіталізація, втечі з концтабору, оточення й полон; друга – колізії втечі з табору і кохання Івана й Джулії.

Номер слайду 20

Часові пласти у творі Теперішнє – лист героїні, яка залишилась жити. Минуле – поневіряння білоруського солдата й італійської дівчини під час втечі з концтабору.

Номер слайду 21

Спроба перейти Альпи й дістатися до партизан Пам’ять кохання Три втечі Івана з полону Подвиг в ім’я кохання Спогади героїв про те, що з ними відбувалося під час війни Макова галявина Есесівці з собаками Відродження змертвілої душі героя Зруйнований завод Зустріч Івана й Джулії Полон, голод, приниження Світ кохання Світ війни Художні світи повісті

Номер слайду 22

Літературознавча довідка Художній час Художній простір

Номер слайду 23

Художній час у повісті - події ІІ світової війни. Події розгортаються як у хронологічному порядку (утеча Івана й Джулії, історія їхнього кохання), так і в ретроспективному плані, тобто з поверненням у минуле. Картини воєнного життя героїв переплітаються з їхнім довоєнним минулим.

Номер слайду 24

Художній простір у повісті – Австрійські Альпи. На тлі пейзажу відбувається формування характерів, зароджується кохання і трагічна розв’язка. Художній простір символізує не тільки психологічний стан головного героя, а й світ під час війни - пекельний світ.

Номер слайду 25

Рефлексивний екран Сьогодні я дізнався… Було цікаво… Було важко… Я відчув, що … Я навчився… Урок дав мені для життя… Мені захотілося…

Номер слайду 26

Домашнє завдання: Дати письмову відповідь на запитання «В чому ви вбачаєте завдання письменника, який пише про війну?» (Завдання на випередження). Дібрати цитати до характеристики образів Івана та Джулії.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Semenova Anzhela
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2.  Ludmila
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кравченко Алексей
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Донець Ірина Олександрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Didenko Svitlana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
11 січня 2019
Переглядів
12178
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку