Презентація до уроку на тему "Узагальнювальне слово при однорідних членах речення"

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Узагальнювальні слова в реченнях з однорідними членами. Двокрапка й тире при узагальнювальних словах у реченнях з однорідними членами речення " для 8 класу. Урок було проведено в День гарного настрою, тому до матеріалу додано меми про українську мову зокрема й про навчання загалом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Четверте лютого. Класна робота

Номер слайду 2

4 лютого – День гарного настрою. ВИКЛЮЧЕНЬ

Номер слайду 3

Узагальнювальні слова в реченнях з однорідними членами. Двокрапка й тире при узагальнювальних словах у реченнях з однорідними членами речення Четверте лютого. Класна робота

Номер слайду 4

Найкращим доказом мудрості є безперервний хороший настрій. Мішель де Монтень4 лютого – День гарного настрою. Гарний настрій - це доброта і мудрість разом. О. Мередіт. Кожна щира посмішка робить вас на день молодшим. Китайське прислів'я. День без посмішки - це загублений день. Чарлі Чаплін. Я зрозумів, у чому Ваша біда. Ви занадто серйозні. Розумне обличчя - це ще не ознака розуму, панове. Всі дурниці на землі робляться саме з цим виразом обличчя. Ви посміхайтеся, панове, посміхайтеся ... Е. Распе

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Мовна розминка  «Лайк-Дизлайк»  Однорідні члени речення відповідають на одне й те саме питання і залежать від того самого члена у реченні У реченні може бути кілька рядів однорідних членів. Між собою однорідні члени речення пов'язуються тільки інтонацією. Однорідними можуть бути тільки головні члени речення. Однорідні члени ускладнюють речення. Однорідні члени речення є словами тієї самої частини мови й виражають однотипні поняття

Номер слайду 7

  , ,

Номер слайду 8

Узагальнювальні слова — це слова, що об'єднують однорідні члени речення в одну групу. Вони є спільними стосовно усіх істот, предметів, явищ, дій, понять, які названі однорідними членами. У нашому саду розцвіли усі дерева: яблуні, сливи, груші. Узагальнювальні слова відповідають на те ж саме запитання, що й однорідні члени, й виконують ту ж синтаксичну роль. Між людьми видніються вози з усяким селянським добром: діжечками, скринями, плугами й деякими іншими домашніми речами. І все поволі зникає: море, стелі, земля. На вершечку стрілецької гори, на горах і долинах — скрізь уже запанувала тиша. У ролі узагальнювальних слів найчастіше виступають:іменники;займенники усі, кожен, кожний, ніхто, ніщо, все тощо;прислівники усюди, ніде, завжди, скрізь тощо.

Номер слайду 9

Не ваблять міста кам’яні простори, магнітом тягне батьківська земля: ліси, долини, рідні косогори, блакитна річка, золоті поля.І здається, що пропахло все хлібом навкруг: сад, подвір’я, ластівки, навіть річка і луг…З хати виходять люди: і дівчата, і молодиці, і чоловіки. На річці, в лісі й на полі — усюди німа тиша. Кожен кущик, горбок, долина, стежечка — все це йому знайоме.

Номер слайду 10

Якщо при узагальнювальному слові є слова а саме, як-от, наприклад, то перед ними ставиться кома, а після них — двокрапка: Усяке птаство, як-от: деркачів, перепілок, куликів, курочок — можна було викосити косою з трав або впіймати. У лісі діти назбирали багато різноманітних грибів, а саме: боровиків, лисичок, підберезників, сироїжок.

Номер слайду 11

 Лінгвістичне дослідження Запишіть речення У нашому лісі ростуть різні лікарські рослини. *Поширте речення однорідними членами речення.*Чим є слово «рослини»? *Яким членом речення виступає узагальнювальне слово?*Яким членом речення виступають однорідні члени речення?*Зробіть висновок про синтаксичну роль узагальнювального слова й однорідних членів. Перебудуйте речення так, щоб однорідні члени речення виступали в різних позиціях щодо узагальнювального слова.

Номер слайду 12

У нашому лісі ростуть різні лікарські рослини.

Номер слайду 13

 

Номер слайду 14

https://learningapps.org/9787892

Номер слайду 15

https://learningapps.org/10404489

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Домашнє завдання1. Опрацювати § 31 2. Виконати вправи 336, 337

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Завдання для самостійного опрацювання. Поставте розділові знаки Про Хмельницького написано безліч творів і поеми і романи і монографії. Нащадки простежили чи не кожен день його життя в зрілому віці.  Молодий Тарас Шевченко ще до вступу до Петербурзької академії мистецтв виконав тушшю пензлем і пером вражаючий за своїм драматизмом малюнок під назвою «Смерть Богдана Хмельницького». Художники змальовували його в бою і на самоті у глибокій задумі та серед  друзів-побратимів. Живопис графіка скульптура кінофільми театральні вистави усе це розкриває нам яскраву, не загублену у віках постать.

Номер слайду 21

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бурамбаєва Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 лютого 2022
Переглядів
6885
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку