Презентація до уроку на тему "Власні та загальні назви. Велика літера й лапки у власних назвах"

Про матеріал

Презентація до уроку української мови для 6 класу на тему "Власні та загальні назви. Велика літера й лапки у власних назвах". Презентація є прекрасним засобом візуалізації навчального матеріалу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВЛАСНІ ТА ЗАГАЛЬНІ НАЗВИ. ВЕЛИКА ЛІТЕРА Й ЛАПКИ У ВЛАСНИХ НАЗВАХ Підготувала вчитель української мови та літератури Андрущенко І.А.

Номер слайду 2

7 6 5 4 3 2 1 КРОСВОРД

Номер слайду 3

ВЛАСНІ ТА ЗАГАЛЬНІ НАЗВИ. ВЕЛИКА ЛІТЕРА Й ЛАПКИ У ВЛАСНИХ НАЗВАХ

Номер слайду 4

Мета уроку: поглибити знання учнів про лексичне значення іменника, удосконалити вміння розрізняти власні та загальні назви; розвивати творчі вміння, логічне мислення, увагу; виховувати інтерес та любов до навколишнього світу, до рідного краю.

Номер слайду 5

Епіграф уроку Сумщино – край озер блискучих, Лісів густих, хлібів пахучих, Колиско геніїв людських, Ти назавжди в думках моїх! Борзаниця Д.

Номер слайду 6

Видатні люди Сумщини

Номер слайду 7

Для Пантелеймона Куліша дорогими були Вороніж, хутір Маковка, річка Шостка, Есмань. "Наш край письменник в своїх творах називав не інакше, як "Сівера", наприклад, в романі "Чорна рада". В іншому історичному романі "Северяки", який побачив світ, щоправда, під назвою "Алексей Однорог", він подає картини соціальної боротьби в Сіверії 17 століття. На сторінках твору показано хутір Чорні Лози, (до речі, і хутір, і його назва збереглися донині), де мешкає "народ-хохол". Численні хлібні скирти, круторогі воли, міцні будівлі - все це говорить про достаток, заможність місцевих жителів. Чорні Лози Куліша — це база посеред неспокійної, бунтівної Сіверії. А душа хутора - 120-літній Прокл Заболотний. В основному через його образ Куліш намагається ідеалізувати хутірний уклад життя ".

Номер слайду 8

Пантелеймон Куліш

Номер слайду 9

На нашому північному небі привертають увагу сім зірок, які утворюють сузір’я Великої Ведмедиці, або Великого Воза, як його називають у нас у народі. Біля Великої Ведмедиці розташувалась Ведмедиця Мала. У нас її звуть Ківш. Є ще на нашому небосхилі Мисливець, Рак, Скорпіон, Золота Риба, Лебідь і Ліра (З книги «Про що розповідають зорі»).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

І група робота з фізичною картою світу Завдання: виписати по кілька іменників - власних назв: Європейські країни: …… Острови: ……. Моря: ……. Річки: ……. Гори: ……. Скласти речення з однорідними членами. Пояснити розділові знаки, накреслити схему речення

Номер слайду 12

ІІ група робота з картою України Завдання: виписати по кілька іменників - власних назв: Обласні міста: …. Півострів: …. Річки: ……. Моря: …… Гори: …….. Скласти речення з узагальнювальним словом після однорідних членів. Пояснити розділові знаки, накреслити схему речення

Номер слайду 13

ІІІ група робота з картою Сумської області Завдання: виписати по кілька іменників - власних назв: Районні центри: ……. Села: ……… Річки: …… Скласти речення з узагальнювальним словом перед однорідними членами. Пояснити розділові знаки, накреслити схему речення

Номер слайду 14

ІV група робота з картою Шосткинського району Завдання: виписати по кілька іменників - власних назв: Села: ….. Річки: …. Озера:…. Яруги:….. Скласти речення з узагальнювальним словом перед однорідними членами. Пояснити розділові знаки, накреслити схему речення

Номер слайду 15

МОВНІ ШАРАДИ Вживаюся я тільки в однині - коротке слово з невеселим змістом. Додайте літеру - і в множині одразу стану слобожанським містом.                                 Який я іменник?                                                                

Номер слайду 16

- Ой, цікаве слово! - каже Ніна.   В словнику, як хочеш, перевір:   напиши з великої - країна,   а з малої - головний убір.                                  Що це за слово?

Номер слайду 17

Складіть речення з іменниками так, щоб в одному випадку вони виступали як загальні назви, а в іншому – як власні. 1. «Хімік» - хімік. 2. «Шанс» - шанс. 3. Вовк – вовк.

Номер слайду 18

Самодиктант «20 слів» (П,п)антелеймон (К,к)уліш, (М,м)арс, (В,в)улиця (М,м)иру, (С,с)обака (П,п)ушок, (С,с)вято (П,п)еремоги, (С,с)ело (О,о)бражіївка, (Р,р)ічка (Д,д)есна, (А,а)зовське (М,м)оре, (Ц,ц)укерки (Р,р)омашка, (Ж,ж)урнал (П,п)ізнайко, (Б,б)іблія.

Номер слайду 19

УРОК 2 ПРИКМЕТНИКИ 3 ДІЄСЛОВА РЕЧЕННЯ СЛОВО-СИНОНІМ (АСОЦІАЦІЯ) Сенкан

Номер слайду 20

Домашнє завдання 1. Повторити матеріал на с. 130. 2. Виконати вправи 229 (усно), 230(письмово) АБО скласти твір на тему «Відомі люди мого краю», використовуючи власні назви.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Келемен Вася
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
2 липня 2018
Переглядів
5642
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку