Презентація до уроку на тему: "Внутрішнє рідке середовище організму"

Про матеріал
Матеріал до уроку біології для 8 класу, на тему: "Внутрішнє рідке середовище організму"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Внутрішнє рідке середовище організму

Номер слайду 2

Внутрішнє середовище організму. Це сукупність рідин організму. А саме-кров, лімфа,тканинна рідина. За їхньої участі в організмі перебігають усі процеси метаболізму( до клітин постійно надходять поживні речовини)

Номер слайду 3

Функції складових внутрішнього середовища. Кров переносить кисень , вуглекислий газ, поживні речовини,біологічно активні сполуки (ферменти, гормони, вітаміни)Тканинна рідина приймає із крові кисень,мінеральні солі,поживні речовини. З тканинної рідини утворюється лімфа. Лімфа – прозора і безколірна рідина. Відіграє велику роль в обміні речовин і виконує захисну функцію.

Номер слайду 4

Лімфа До складу лімфи входять різні типи клітин. Лімфатичні капіляри, зростаючись, утворюють лімфатичні судини, що забезпечують лімфообіг. Лімфатичні судини впадають у дві великі лімфатичні протоки, які з'єднуються із судинами кровоносної системи.

Номер слайду 5

Склад кровіКров складається із двох фракцій: плазма і формені елементи. До формених елементів крові відносяться еритроцити, лейкоцити і тромбоцити. Плазма крові виглядає як в'язка рідина світлувато - жовтого кольору.

Номер слайду 6

Історія відкриття клітин крові Вважається , що вперше клітини крові відкрив італійський вчений М. Мальпігі. Це сталося в 1665 році,щоправда він вважав їх пухирцями жиру. М. Мальпігі

Номер слайду 7

Плазма крові Плазма крові виконує роль міжклітинної речовини. Вона містить 90% води,7-8 % білків 0,12 % вуглеводів, 0,7 % жирів, 1% неорганічних речовин. Білки плазми крові беруть участь у зсіданні крові, підтриманні гомеостазу, захисних функціях організму.

Номер слайду 8

Фізрозчин Фізрозчин -це водний розчин солей, зокрема натрій хлору, концентрація якого завжди дорівнює 0,9 %. Вона підтримується на сталому рівні. Фізрозчин часто використовують в медицині для поповнення об’єму крові при її значних втратах. Фізрозчин .

Номер слайду 9

Транспортна функції крові Транспортна функція - перенесення кисню і вуглекислого газу ,поживних речовин медіаторів , ферментів, електролітів. Транспортна функція здійснюється як плазмою, так і форменими елементами. З транспортом пов'язана і екскреторна функція крові - виділення з організму метаболітів, що відслужили свій термін.

Номер слайду 10

Терморегуляторна функція кровіТерморегуляторна функція крові полягає в тому, що кров як водний розчин має надзвичайно високу теплоємність і завдяки цьому підтримує стабільну температуру тіла.

Номер слайду 11

Захисна функція крові З наявністю в крові лейкоцитів пов'язаний специфічний (імунітет) і неспецифічний (головним чином фагоцитоз) захист організму. Завдяки наявності в крові антитоксинів і лізинів, а також здатності лейкоцитів поглинати сторонні тіла, кров виконує захисну функцію.

Номер слайду 12

Функція гомеостазу Пов'язана з надходженням до крові гормонів, біологічно активних речовин та продуктів обміну. Завдяки регуляторної функції крові здійснюються збереження сталості внутрішнього середовища організму, водного і сольового балансу тканин і температури тіла, контроль за інтенсивністю обмінних процесів, регуляція гемопоезу та інших фізіологічних функцій.

Номер слайду 13

Аналізи крові Відносяться ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів),загальний аналіз крові (кров беруть із пальця руки, вимірюють вміст цукру, рівень гемоглобіну, рівень лейкоцитів ,тощо),біохімічний аналіз (кров беруть із вени),аналіз на виявлення маркерів хвороб (онкологічних, вірусних)Взяття аналізу .

Номер слайду 14

Дайте відповіді на запитання:1. Які рідини відносяться до рідин внутрішнього середовища організму?2. Що являє собою плазма крові, який її склад?3. Які є функції крові?4. Чи взаємопов’язані між собою рідини внутрішнього середовища організму?

Номер слайду 15

Список використаних джерел: Література: Буяло. Т.Є.,Ванотіш Т. М. Уроки біології. Тернопіль; Навчальна книга – Богдан, 2008 Матяш. Н. Ю , Шабатура М. Н. Біологія 9клас: Підручник для загальноосвіт. навчальних закл.- К. : Генеза,2009. -272 с. Матяш Н. Ю., Остапченко Л. І., Пасініченко О. М., Балан П. Г., 2016 Видавництво «Генеза» оригінал-маркет, 2016. Навчальний атлас з анатомії та фізіології. СП «Бак» Львів – 2000Інтернет ресурсиhttps://www.biologyosvit.com https://biologysticforum.com.ua

pptx
Додав(-ла)
Osadchenko Andrey
Додано
28 листопада 2022
Переглядів
601
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку