презентація до уроку на тему: " Захворювання які передаються статевим шляхом"

Про матеріал
презентація до уроку основ здоров'я 9 клас на тему: " Захворювання які передаються статевим шляхом"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАХВОРЮВАННЯ , ЯКІ ПЕРЕДАЮТЬСЯ СТАТЕВИМ ШЛЯХОМ

Номер слайду 2

Сексуальні стосунки є важливою частиноюнашого життя. На жаль підлітки маютьсексуальні стосункибез сталих взаємовідносинз партнером. Випадкові статеві стосунки асоціюються з ризиком передачі різних захворювань. Через відсутність інформації підлітки вважають, що небезпека зараження під час випадкового статевого акту є несуттєвою. Реальне життя свідчить, що необхідно думати про безпеку до, а не після статевого контакту.

Номер слайду 3

Вступаючи в сексуальні стосунки підлітки не усвідомлюють наслідків, та не здатні нести за них відповідальність. Ранній початок сексуального життя, часта зміна партнерів, сексуальні стосунки під впливом психоактивних речовин є причинами ранньої вагітності та зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом. Як результат – в Україні один з найбільших показників підліткової вагітності в Європі.

Номер слайду 4

За даними МОЗ в Україні щороку реєструють близько 400 000 нових випадків сифілісу, гонореї, хламідіозу, герпесу, тощо.ІПСШ – є актуальною проблемою серед молоді. На основі досліджень виявлено, що ІПСШ суттєво підвищує ризики, при яких стається зараження ВІЛ – інфекцією. Маю надію, що ця інформація допоможе вам захистити своє життя.

Номер слайду 5

Наслідки невилікуваних ЗПСШ: - розвиток запальних процесів статевих органів як у чоловіків, так і у жінок, що можуть викликати порушення сексуальної функції;- безпліддя, яке наступає у 20-40% чоловіків та 55-85% жінок з невилікуваними ЗПСШ;- серйозні ускладнення під час вагітності,, народження хворих дітей;- позаматкова вагітність;- збільшений ризик раку шийки матки;- підвищений ризик зараження ВІЛ/СНІДом та вірусним гепатитом В, С.

Номер слайду 6

Прояви, які характерні для ЗПСШ:- незвичні виділення із статевих органів;- часте болюче сечовипускання; - печія при сечовипусканні;- болі в області живота чи у паху, підвищення температури тіла;- почервоніння, виразки чи бородавки в області статевих органів;- свербіння в області статевих органів;- запалення лімфовузлів в паху;

Номер слайду 7

Гонорея. Гонорея - найбільш поширене захворювання з цієї гру­пи. Збудник гонореї - гонокок; зараження відбувається статевим шляхом, нестатевий шлях зараження доволі рідкісний, в основному страждають діти. Знайте! Зараження гонококом може відбутися через інфіковані предмети: спільну постіль, білизну, рушник, мочалку, зубну щітку, посуд, спільно викуре­ну сигарету, Гонорею останнім часом вчені називають суперінфекцією, адже вона все тяжче піддається лікуванню та у більшості випадків протікає безсимптомно. При гонореї спостерігаються гнійні виділення та лихоманка, хвороба часто розповсюджується на сечові шляхи та стає причиною хвороби нирок.

Номер слайду 8

Симптоми гонореї починають проявлятися вже на третій день зараження, хоча тривалість інкубаційного періоду може становити до 2 тижнів. При несвоєчасному та неналежному лікуванні, розвивається хронічна гонорея. Виникають різні ус­кладнення. Якщо протягом перших півтора-двох місяців не виявити гонорею і не призначити правильне лікування, вона може перейти в хронічну форму. Хронічна гонорея вражає суглоби, шкіру, очі і внутрішні органи, безпліддя. Ознаками хвороби можуть бути болі внизу живота, гнійні виділення, часті позиви на сечовиділення, різі. Іноді гонокок інфікує очі. Частіше це відбувається, коли їх труть брудними руками, не вимитими після туалету. Імунітет при гонореї не виробляється,тому можливі повторні зараження!!!!!!

Номер слайду 9

Сифіліс. Сифіліс - це дуже важке хронічне захворюван­ня, здатне вражати всі органи і системи організму людини, передається переважно стате­вим шляхом. Проте заразитися сифілісом можна і при поцілунках, при користуванні спільним з хворим посудом, білизною, одним ліжком тощо. При вродженому сифілісі за­раження відбувається ще в утробі матері через плаценту. Джерело зараження - хвора на сифіліс людина, особ­ливо в періоди, коли є активні прояви свіжого сифілісу на шкірі та слизових оболонках. Головне - розпізнати сифіліс на початку захворювання, коли хворий ще не дуже небезпечний.

Номер слайду 10

Від моменту зараження до першого прояву захворювання проходить від 3 до 5 тижнів. У місці проникнення збудника (частіше на статевих органах, губах чи шкірі) з'являється виразка. Якщо не звертатися до лікаря і не лікуватися, то через 3-4 тижні виразка загоюється, а ще через місяць починається другий період розвитку хвороби.

Номер слайду 11

характеризується періодичними рясними висипаннями на шкірі тривалістю 2-3 місяці. При самолікуванні або при відсутності лікування сифілісу настає третій період розвитку хвороби. Другий період

Номер слайду 12

Третинний період починається на 3-4 році хвороби і за відсутності лікування триває все життя хворого. В цьому періоді може вражатися будь-який орган, проте най­частіше це шкіра, слизові оболонки та кістки. Лікування сифілісу повинно проводитися лікарем-спеціалістом і починатися якомога раніше. Сучасні методи лікування дозволяють вилікувати його.

Номер слайду 13

Трихомоніаз Збудники - мікроскопічні одноклітинні мікроорганізми. Зараження трихомонадами відбувається, як правило, статевим шляхом, І лише у виняткових випадках – не статевим: через предмети, якими користувалася хвора людина. У вологому середовищі (рушник, губка) збудник зберігає свою життєздатність протягом 1-2 годин. Для трихомоніазу характерний пінистий характер виділень з піхви, зеленуватого кольору та неприємного запаху, що супроводжується свербінням та печінням в ділянці статевих органів.

Номер слайду 14

Перші ознаки з'являються через 3-11 діб після зараження. У чоловіків можуть бути виділення із сечовипускального каналу. Іноді - свербіння, різь, неприємні відчуття в області сечівника. У жінок виникає відчуття печії в області піхви, зовнішніх статевих органів, з'являються рідинні, пінисті виділення зі статевих органів. Несвоєчасне звернення до лікаря сприяє переходу гострого трихомоніазу в хронічну форму.

Номер слайду 15

Хламідіоз. Збудник - хламідія. Шлях зараження, в основному, - статевий, але іноді заразитись можна і побутовим шляхом - через предмети особистої гігієни: білизну, рушник тощо. Захворювання проявляється через 1-4 тижні після інфікування. Хламідіоз також має специфічний вигляд та запах виділень, та найчастіше, окрім статевих органів, вражає очі та суглоби, викликає спайкові процеси в маткових трубах, що веде за собою безпліддя.

Номер слайду 16

ПРОФІЛАКТИКА ЗПСШ : Кожен сотий громадянин України у віці від 15 до 49 років інфікований ВІЛ, що є одним із найвищих показників серед країн регіону. Для надання медичної допомоги хворим на ВІЛ-інфекцію створена мережа спеціалізованих лікувально-профілактичних . Методи профілактики: Контрацепція, обмеження сексуальних стосунків та обов’язкове обстеження обох партнерів

Номер слайду 17

Враховуючи, що деякі ЗПСШ передаються не тільки статевим шляхом, а і побутовим, слід дотримуватися чітких правил особистої гігієни: не користуватися чужою білизною, рушником, губкою, зубною щіткою, бритвою

Номер слайду 18

Пам'ятайте!Дуже небезпечні спроби самостійно лікувати венеричні хвороби, зокрема сифіліс, оскільки він передається нащадкам і часто буває причиною вроджених вад. Не допускайте безладного статевого життя та позашлюбних контактів. Головним важелем у попередженні поширення інфекцій є дотримання здорового способу життя, відмова від ризикованої поведінки.

Номер слайду 19

ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чемерейко Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 вересня 2021
Переглядів
7564
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку