Презентація до уроку "Народна казка. Узагальнення. Складання казки (твір-оповідь у художньому стилі) ."

Про матеріал

Дуже важливо формувати в учнів креативну компетентність – здатність до розв'язання будь-якої навчальної задачі творчо; бажання і вміння діяти не за зразком, а оригінально, передбачати новизну під час розв'язання навчальних завдань тощо; інтелектуальну компетентність, яка передбачає здатність школярів працювати з різноманітною інформацією, уміння застосовувати здобуті знання в нестандартних ситуаціях тощо. Важливу роль у цьому відіграють різнорівневі завдання з комунікативною метою, якими має бути передбачене диференційоване навчання української літератури, яке сприяє розвиткові індивідуальних нахилів, здібностей учнів, розширенню їхніх пізнавальних і креативних можливостей. У сучасних умовах на допомогу вчителю тут приходить мультимедіа.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Народна казка. Узагальнення. Складання казки (твір-оповідь у художньому стилі)

Номер слайду 2

Крок перший «Аж ось прийшла чутка, що так і так: прилетів такий царський указ, щоб зібралися до царя на обід, і хто змайструє такий корабель, щоб літав, і приїде на тім кораблі, за того цар дочку віддає» "Баба дала йому торбу, наклала туди чорного черствого хліба, пляшку води дала й випровадила його з дому. Він і пішов. Іде та йде, коли зустрічає на дорозі діда: такий сивий дідуган, борода зовсім біла аж до пояса“.

Номер слайду 3

Сів та й заснув. Люди вже обід кінчають, а його нема. Дурень сидить ні живий ні мертвий. «Пропав!» — думає.

Номер слайду 4

"Колись дуже давно, а де саме — невідомо, трапилася велика посуха".

Номер слайду 5

"Жили колись-то два брати: один багатий, а другий бідний, що й не сказати."

Номер слайду 6

Стрибок уяви: уявіть, що ми стоїмо перед стрічкою, на якій написано: "Казка — це чудова мрія", а вдалині знаходиться будинок, у вікнах якого світяться слова: Заглядає в шибку казка Сивими очима, Материнська добра ласка В неї за плечима. (В.Симоненко).

Номер слайду 7

Завдання: А) Дати відповідь на питання: — Якою уявляється вам казка, яка заглядає в шибку? Може, і в вікна нашого класу вона теж заглядає, але кожен бачить її по-різному. — Хіба можуть у казки бути сиві очі? — Як ви розумієте цю метафору? — На що вказує епітет "сиві"? Яка найбільш характерна ознака казки передається словами "добра ласка"? — Що привносить у вірш епітет "материнська"? — Які казки вам читала чи розповідала матуся у дитинстві? Б) Усне висловлювання учнів про те, якою вони бачать (уявляють) свою майбутню казку.

Номер слайду 8

Технологічна картка до складання казки ЗАГОЛОВОК Казка про ... Тема (про кого, що? йдеться мова) Боротьба добра і зла (конкретизувати) Основна думка (що я хочу сказати своєю казкою) Добро завжди перемагає зло (треба робити висновки з прочитаного) Дійові особи (герої, персонажі) 2-3, які уособлюють гарні чи погані риси характеру Люди, рослини, тварини, міфічні істоти, явища природи, предмети, планети тощо Структура: — зачин; — розвиток подій; — кінцівка В одному царстві... Жили-були... Перший раз... Другий раз... Третього разу... Жили вони довго й щасливо... Вид казки: — про тварин; — фантастична; — соціально-побутова Тварини, що уособлюють людські риси; яскравий нереальний сюжет з вигаданими героями, протиставлення добрих і поганих вчинків, наявність багатих і бідних героїв Мовні засоби: наявність слів з переносним значенням, епітетів, антонімів, синонімів, повторів, фразеологізмів. Сонце запитує дівчину, Вовк каже... Говорили-говорили та й.. Добрі люди, розумний брат, убогий-багатий Золота видимо-невидимо Як кіт наплакав...

Номер слайду 9

Словничок Для початку: Були собі... Давним-давно... Якось... Ще в сиву давнину... Колись давно... Жив собі на світі... Для середини: Іде собі, іде і бачить... І питає... Знову просить... та давай бігти... Очам не може повірити... Коби ж то стільки біди... Ой лишенько!... Швидко казка мовиться, та не швидко діло робиться... Для кінцівки: Казці кінець, а вам бубликів вінець. І стали вони жити-поживати і добра наживати. Поблагословила мати під вінець, тут і казці кінець.

Номер слайду 10

Питання до створення казки: Яку назву можна дати казці? Які основні теми прозвучали у казці? Що можна сказати про головного героя казки? Якими рисами він наділений? Які відносини героя з іншими персонажами? Яку стратегію відносин він обирає частіше? У чому головна проблема героя? Чого йому не вистачає? Який шлях обирає герой для досягнення мети? Якими засобами користується герой або чиєю допомогою? Що добуває герой з допомогою засобів?

Номер слайду 11

1) Літератори-фантасти складають казку самостійно, дотримуючись основних вимог до змісту і мовного оформлення, але не стримуючи фантазію і уяву. 2) Літератори-фольклористи складають казку за ситуацією: уявіть, що до вас звернулися з фольклорного журналу із замовленням про переробку (осучаснення) відомої народної української казки для дітей молодшого віку, оскільки в цьому поважному часописі відкривається сторіночка для сімейного відпочинку. Адресант — письменник, що добре знається на фольклорі, любить дитячі казки; адресат — наймолодші читачі журналу; мета висловлювання — показати красу і велич української народної казки, її мудрість та актуальність для будь-якого покоління; стиль — художній; тип мовлення — розповідь (можна брати казки для наймолодших — "Ріпка", "Колобок", "Рукавичка" тощо). 3) Літератори-мовознавці складають казку, в якій героями виступають основні поняття розділу "Синтаксис і пунктуація" або "Текст" чи будь-якого іншого. Адресант — чарівник, який дотиком палички може оживити будь-які предмети чи поняття (помилки, оцінки, однорідні члени речення, абзац), надати їм різні риси характеру. Єдине, чого не може чарівник, — це порушувати правила та закони мови, хоча може припустити наявність помилок, непередбачуваних ситуацій, які обов'язкого виправлять помилки.

Номер слайду 12

Творча робота учнів А тепер ви покажете свої вміння і спробуєте скласти свою казку за схемою. 1. СНІЖИНКА - ДІВЧИНКА - КРАПЛИНКА 2. КОШЕНЯ - ЦУЦЕНЯ – ЛІС - ЗАЙЧИК 3. ДІВЧИНКА - ЧАРІВНА ПАЛИЧКА - ДОБРО

Номер слайду 13

Домашнє завдання: Завершити редагування казки. Переписати на окремі аркуші паперу, намалювати ілюстрації.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Козійчук Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
19 листопада 2018
Переглядів
2303
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку