Презентація до уроку "Негативний вплив алкоголю і куріння на здоров'я людини"

Про матеріал
Мультимедійна презентація "Негативний вплив алкоголю і куріння на здоров'я людини" у доступній наочній формі розкриває негативний вплив на здоров'я шкідливих звичок - куріння та вживання алкоголю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шкідливий вплив алкоголю та куріння на здоров’я людини

Номер слайду 2

Етанол Алкоголь - наукова назва етанол, спирт винний, метилкарбінол, органічна речовина з групи одноатомних спиртів. Хімічна формула С2Н5ОН. Це безбарвна, прозора, летка, легкозаймиста рідина, має характерний запах і пекучий смак.

Номер слайду 3

Біологічна роль етанолу Ендогенний етанол утворюється в клітинах під час обміну вуглеводів або в травному каналі завдяки процесам бродіння. Так, за добу в кишечнику людини синтезується близько 1,0 – 1,5 г ендогенного етанолу. Етиловий спирт – це розчинник для багатьох органічних речовин; добре розчиняється у воді й жирах, тому є незамінним чинником метаболізму. Цей спирт бере участь у регуляції проникності клітинних мембран, енергетичному обміні.

Номер слайду 4

Метанол або метиловий спирт – смертельна отрута Метиловий спирт дуже отруйна речовина, діюча на нервову і судинну системи людини. Попадання в організм людини 10 мл метанолу може призвести до важкого отруєння, до сліпоти. А вживання 25-30 мл метанолу призводить до смертельного наслідку.

Номер слайду 5

Вплив етанолу на організм людини   Етиловий спирт відноситься до наркотичних речовин. Найбільш чутливі до нього клітини ЦНС, особливо клітини кори головного мозку, діючи на які він викликає характерне алкогольне збудження, зв'язане з послабленням процесів гальмування, потім відбувається ослаблення процесів збудження у корі ГМ, пригнічення спинного та продовгуватого мозку з продавленням діяльності дихального центру. Токсична концентрація в крові 1.5 г\л, смертельна 3.5 г\л.

Номер слайду 6

Дія алкоголю на організм людини Етанол відноситься до групи депресантів, які пригнічують центральну нервову систему.   Близько 20% етилового спирту всмоктується в шлунку і 80% — в дванадцятипалій кишці. Звідти через кров алкоголь розходиться по всьому організму. Не залишається практично жодного органу, який би не підпадав під негативну дію етанолу.

Номер слайду 7

Токсичний вплив алкоголю Етанол належить до групи загальнотоксичних отрут, що виявляє різнобічний вплив на всі органи, особливо на центральну нервову систему (ЦНС), печінку та серцевий м’яз. Етанол та оцтовий альдегід спричиняють алкогольні ураження підшлункової залози, нирок, легень, системи кровотворення.

Номер слайду 8

Дія етанолу на мозок Найбільшою жертвою етанолу в людському тілі є мозок. Особливої руйнації зазнає лобовий відділ кори головного мозку, який відповідає за вищі інтелектуальні функції людини, її моральність, пам’ять, творчі здібності. Ще однією жертвою етилового спирту є мозочок. Він відповідає за регулювання рухів частин тіла людини. Саме дія алкоголю на мозочок є причиною втрати координації у п’яних. Помічена також негативна дія етанолу на довгастий мозок, який регулює важливі функції організму, такі як дихання, серцебиття, кров’яний тиск, травлення, ковтання. Систематичне вживання алкоголю веде до фізичної залежності.

Номер слайду 9

Давно відомо, що в осіб, які зловживають спиртним, розвиваються тяжкі захворювання печінки. Адже печінка очищає кров від отруйних речовин, що потрапили до організму, зокрема від алкоголю. Беручи участь у знешкодженні спирту, печінка сама зазнає його шкідливої дії. Алкоголь викликає запальну реакцію в клітинах печінки, вони зневоднюються, зморщуються, ущільнюються і гинуть. Відбувається часткова заміна цих клітин щільними сполучнотканинними рубцями. Таким чином, алкогольний гепатит (запалення печінки) переходить у грізне необоротне захворювання, яке називається цирозом. Вплив алкоголю на печінку

Номер слайду 10

Наркотичний вплив Алкоголь є психоактивною речовиною, що впливає на ЦНС і спричиняє звикання й залежність. Приємні відчуття після вживання алкоголю пояснюються виробленням ендорфінів (нейромодулятори, що впливають на емоційний стан), дофаміну (нейромедіатор, що активує центри задоволення) та гамма-аміномасляної кислоти (основний гальмівний нейромедіатор ЦНС) у мозку. За регулярного вживання природний синтез цих речовин й внутрішнього етанолу пригнічується, через це потреба організму в алкоголі постійно зростає.

Номер слайду 11

Канцерогенний вплив Міжнародна агенція з вивчення раку віднесла етанол у складі алкогольних напоїв до категорії 1, тобто до канцерогенних речовин. Потужну канцерогенну дію чинить не тільки основний компонент спиртного етанол, а й ацетальдегід – продукт, що утворюється внаслідок його метаболічного розщеплення. Етанол й ацетальдегід збільшують ризик розвитку раку травного каналу, підшлункової залози, печінки.

Номер слайду 12

Мутагенний вплив Продукт розщеплення етанолу ацетальдегід може порушувати транскрипцію генів. Дослідження виявили, що вплив алкоголю ушкоджує хромосоми у стовбурових клітинах крові.

Номер слайду 13

Тератогенний вплив Алкоголь вважається тератогеном тому, що може спричиняти вади розвитку плоду, пошкоджувати ембріони і впливати на його генетичний матеріал. У важких випадках сприяє розвитку фетального алкогольного синдрому, що характеризується аномаліями обличчя, відставанням у розвитку, вадами серця, сечовидільної й статевої систем.

Номер слайду 14

Алкоголізм завдає великої шкоди суспільству: він руйнує сім'ю, шкідливо позначається на вихованні дітей, веде до порушення трудової дисципліни, до травматизму, штовхає людей на аморальні вчинки, породжує злочинність. Алкоголік втрачає трудові навички, а потім розумово деградує.

Номер слайду 15

Негативний вплив куріння на здоров’я людини

Номер слайду 16

Тютюнопаління Тютюнопаління (або куріння) — набута шкідлива звичка вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну. Найважливішим компонентом тютюнового диму є нікотин. Регулярне вживання нікотину викликає тютюнову залежність. Тривале і часте паління тютюну завдає значної шкоди здоров'ю курців, та оточуючих їх людей.

Номер слайду 17

З історії 12 жовтня 1492 року іспанська флотилія, яку очолював Христофор Колумб, припливла до невідомого острова, який вони вважали східним берегом Індії. Коли члени екіпажу висадилися на сушу, їх зустріли місцеві жителі — аборигени, які випускали з рота дим, після того як втягували його з рулонів скрученого тютюнового листя. Ці рулони іспанці називали «сигаро». Коли експедиція повернулась додому, то серед багатьох подарунків, привезених з Нового Світу, було і листя тютюну.

Номер слайду 18

Вейпінг Вейпінг - це добування нікотину в процесі парування ароматизованої рідини електронних сигарет . Починаючи «курити» електронні сигарети, діти та молодь масово стають залежними від нікотину. Крім того, вейпінг привчає до тютюнокуріння і є своєрідним містком для переходу до звичайних цигарок.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Нікотин – психоактивна речовина Нікотин – органічна нітрогеновмісна речовина, що належить до алкалоїдів. За фізичними властивостями нікотин – це масляниста пекуча рідина з гірким присмаком і неприємним запахом. На відміну від багатьох інших токсинів цей алкалоїд проникає крізь гематоенцефалічний бар’єр на межі між кров’ю судин і нервовою тканиною ЦНС. Дія нікотину на організм є дозозалежною. Малі дози нікотину мають психостимулювальну дію на кору головного мозку, сприяють секреції адреналіну, підвищують рівень глюкози в крові.

Номер слайду 23

Шкідливий вплив паління на дихальну систему При курінні слизова оболонка легень покривається смолою від тютюнового диму. У курця проявляються втома, головні болі, низька мозкова активність. А ще крім цих ускладнень неминуче настане рак легенів або туберкульоз. Основними, згубними факторами, є нітрозаміни і бензпирен, радон які містяться у великій кількості в тютюновій смолі. Ранні ознаки раку легені - кашель, харкотиння, кровохаркання, біль у грудях, підвищена температура тіла.

Номер слайду 24

Шкідливий вплив паління на нервову систему У людини, яка курить, спостерігається знижена розумова працездатність, послаблюються пам’ять і вольові якості. Крім того, вона відчуває підвищену дратівливість, у неї порушений процес засинання, вона часто відчуває головний біль. Під впливом систематичної дії нікотину на судинну систему головного мозку розвивається склероз мозкових судин

Номер слайду 25

Куріння та вагітність Куріння збільшує ризик виникнення ускладнень, передчасних пологів і викиднів. Воно сприяє виникненню кисневого голодування (гіпоксії) плода. Гіпоксія, в свою чергу, не дозволяє немовляті нормально розвиватися і результат народження недоношених дітей або з непропорційно розвиненими частинами тіла (маленька голова, грудна клітка або довжина тіла). Крім того, куріння матері рівнозначно палінню плоду. А це вже більш важкі наслідки, які проявляються у міру розвитку дитини і часто носять психологічний характер.

Номер слайду 26

Який б не був сенс життя людини, немає нічого такого, що не змогло б зруйнувати куріння. Рано чи пізно його шкідливий ефект доведеться відчути кожному курцеві. Але найгірше, що страждають близькі люди, які ніколи не тримали сигарету в руках. Захистіть себе і їх - киньте сигарету!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 14
Оцінки та відгуки
  1.  Евгения
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чунихина Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мітіна Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Винник Ірина Петрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Винник Ірина Петрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Винник Ірина Петрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. фертак наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Цикало Ніна Василівна
    Чудова презентація. Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Дрешер Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Іщенко Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Михайленко Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Можега Валентина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 11 відгуків
ppt
Додано
1 листопада 2019
Переглядів
39494
Оцінка розробки
4.9 (14 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку